Найвища честь

Але це ще не усе. Є декілька вінців. У газетах ви, напевно, бачили карикатури, що зображують християнина, який сидить на небесах, грає на арфі, а на його голові – вінець. З цього глузують, вважаючи це суттю небесного перебування християнина. Але не це головне, суть не в цьому. Суть ось у чому: у Тому, Хто дає вам цей вінець. Розумієте? Один хлопець сказав мені одного разу: «Я не хочу просто гаяти час на небесах, сидячи на цьому безглуздому троні з якоюсь там короною на голові». Ви кажете так, бо не знаєте Ісуса Христа. Що б ви сказали, якби Ісус Христос підійшов, узяв вінець, поклав би його на вашу голову і сказав: «Гаразд, добрий і вірний рабе! У малому ти був вірним, над великим тебе поставлю; увійди в радість господаря твого» (Мф. 25:21). Чи буває щось краще? Подумайте. Ви знаєте щось почесніше?

Ви, честолюбні, самолюбні, пихаті і самозакохані люди, що ви скажете на це? Вам би сподобалося, якби безгрішний Творець, Той, Хто створив ваше тіло і дав вам душу, поклав би вам на голову вінець перед усім Всесвітом, чи не так? Як вам це? Я ось, що вам скажу. Я у своєму житті багато побачив усього, але ніколи не бачив нічого такого, що могло б хоч якось зрівнятися з цим. Ви скажете: «Про мене навряд чи можна сказати, що я пихатий, що я люблю похвалу». О так, ви любите похвалу. Не намагайтеся обдурити мене. Я знаю людей.

Я довгі роки спостерігаю за людьми. У світі лише три або чотири категорії людей, які не занадто ласі до лестощів, та і ті не мають стовідсоткового імунітету проти лестощів. Візьміть, приміром, морських піхотинців; вони не надто легко «клюють» на лестощі – вони починають підозрювати, що ви лестите, щойно ви починаєте говорити з ними без всяких задніх думок. Візьміть будівельників або професійних рибалок – вони грубі. Не багатьох з цих категорій людей ви зможете обдурити лестощами. Але переважна більшість людей люблять, коли їм лестять. Жінки скажуть: «Лестощами можна багато чого досягнути». Якщо вам шістдесят або шістдесят п’ять років, а ваш чоловік обійме вас і раптом скаже: «Любо, ти як і раніше найкрасивіша жінка в місті», то ви не зможете не захихикати. Ви знаєте, що він бреше, але це вам все одно подобається. Ось такі ці люди.

Отже, коли ваш чоловік каже вам компліменти, то він може і справді так думати, а може і ні. Ви не можете бути упевнені. Можливо, він просто хоче, щоб ви завтра встали раніше і приготували йому сніданок перед тим, як він піде ловити рибу. Ви не можете бути упевнені в словах інших людей. Коли ваша дружина скаже вам: «Я дуже рада, милий, що вийшла за тебе заміж. Я вийшла заміж за справжнього чоловіка» – вам це звичайно приємно чути. Але ви не можете знати, чому вона це сказала. Може вона хоче новий капелюшок, а може, хоче піти увечері до подруги, і їй треба, щоб ви доглянули за діточками. Люди дуже забавні.

Ось, приміром, візьміть щорічний університетський журнал і ви побачите там «найкрасивіших», «найталановитіших», «найкращих спортсменів», «найкращих таких-то». Можливо це і так. А можливо, батьки цих «найкращих» просто заплатили школі більше грошиків, ніж інші, щоб фотографії їх діточок з’явилися в цьому журналі. Ви зрозуміли про що я говорю? Ви ніколи не зможете до кінця бути впевнені в людях. Коли якийсь хлопець йде отримувати свою якусь нагороду, на кшталт Срібної зірки або Пурпурового серця, то ви, стоячи в рядах глядачів, хотіли б бути на його місці. Ось такі люди. Напевно, багато хто з вас, лежачи удома в ліжку, уявляв себе в тій ситуації, коли ви були б центром уваги, і усі ваші достоїнства були б привселюдно визнані. Це, без сумніву, так. Коли людина отримує Срібну зірку, то вона, звичайно, могла і заслужити її, а могла і не заслужити – цього ви можете не знати. За часів Другої світової війни нагороджували Пурпуровим серцем деяких людей, які самі відрізували собі пальці, щоб не воювати. Іноді ви нічого не можете знати про людину.

Але коли Спаситель нагородить вас за вашу віру і вашу вірність, перед усім всесвітом вручить вам нагороду, тоді ніхто не зможе сказати, що Він був обдурений. Ніхто не зможе сказати, що Він був необ’єктивний. Ніхто не зможе сказати, що ви не заслужили цієї нагороди. Якщо Христос покладе вінець на вашу голову і скаже: «Гаразд, добрий і вірний рабе! …увійди в радість господаря твого», то усі на небесах скажуть «Амінь!». Якщо ви знаєте, що може бути вище за цю честь, то скажіть і мені про це. Скажіть мені про вищу честь, ніж та, коли ваш безгрішний Спаситель при усіх херувимах і серафимах, при усіх святих і перед Трійцею нагородить вас. Я багато що в житті побачив, але ніколи не бачив нічого подібного. Я ніколи не бачив честі вище, ніж ця честь.

Уявіть собі цього величезного паруб’ягу, що біжить футбольним полем з м’ячам у руках і в останні секунди забиває гол. Такого ось роду дитячі забави. Але настане час, кожен такий герой з’явиться перед судом, допустимо, звуть його Касіус Клей. Господь скаже: «Що ти зробив, Касію?» Він відповість: «О, я був найкращим. Я був королем. Я чотирнадцять років був найкращим боксером світу». Архангел Михаїл тоді подивиться на Гавриїла. Гавриїл подивиться на Михаїла. Деякі з ангелів почнуть позіхати. Хтось скаже: «Невже нам нічого робити, як слухати про такі дурниці? Приведіть Вурбранда і послухаємо щось толкове. Немає сенсу говорити про дурниці. Годі розмов про захисників і півзахисників. Приведіть сюди справжніх людей. Приведіть Яна Гуса. Приведіть містера Ролофа. Суд триває». Там усе не так, як тут на землі. Там будуть нагороди – вінці.

Попередній запис

Про небесні нагороди

Тепер про позитивне. Павло каже: «Чи будує хто на цій основі із золота, срібла, дорогоцінних каменів, дерева, сіна, соломи, – ... Читати далі

Наступний запис

Небесні вінці

1 Вінець правди «Отже, засвідчую тобі перед Богом і Господом нашим Ісусом Христом, Який буде судити живих і мертвих у ... Читати далі