Наречені

Чудо в Кані, Володимир Маковський

Кана Галилейська, Йо. 2:1-11

Третього ж дня весілля відбувалося у Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. Отож запрошено на те весілля й Ісуса та Його учнів. Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до Нього: «Вина в них нема». Відрік їй Ісус: «Що Мені, жінко, – а й тобі? Таж не прийшла година Моя!» Але мати Його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, – робіть».

Було ж там шестеро кам’яних посудин на воду, щоб очищуватися по-юдейському; кожна вміщала дві або три мірки. Сказав їм Ісус: «Наповніть посудини водою». Вони й виповнили їх по вінця. А Він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного».

Вони запросили на своє весілля також Ісуса. Не тому, що сподівалися від Нього незвичайного подарунка. Бідний Учитель із Назарета і сам не мав багато. Просто їм залежало на Його присутності тоді, коли вони були такі щасливі.

Вони запросили також Його Матір. Не тому, що так випадало. Просто вони дуже цінували Її присутність і приязнь.

Вони ніколи не дізналися, як багато завдячують цим своїм Гостям.

За столом сиділа світлосяйна молода, щасливий молодий усміхався до неї – вони не усвідомлювали того, що якраз у цей момент їхня радість була під загрозою, що в кулуарах весільного бенкету вершилося тихе чудо, яке врятувало їхнє весілля.

Ви не потребуєте чудотворця. На вашому весіллі не може забракнути нічого. Задовго перед цим ви закупили коньяки, вина і французьке шампанське для тосту. Все: від кольору краватки і покрою шлюбної сукні до перших меблів у вашому новому домі, – все було розплановане з олівцем у руці.

Багато клопоту було зі списком запрошених.

Окремо ви записали прізвища тих, з якими вас пов’язують не надто близькі стосунки і яких достатньо повідомити про шлюб. На весілля запрошують найближчих: тих, з якими намірюємося підтримувати контакти, або також тих, що якимось чином причетні до майбутнього щастя нової родини, тобто, батьків, родичів і друзів. Вуйка з-за кордону, який любить широкі жести. Тету з її дорогим кавовим сервізом. Протягом багатьох років щиру приятельку. І знайомого, який під час церемонії гратиме на віолончелі.

Чудотворця ви не брали до уваги. Не виглядало, що він може бути потрібним.

Вчора ви вперше примірювали обручки.

Сьогодні остання примірка шлюбної сукні. Ти впевнено дивишся на своє відображення у дзеркалі, бо воно говорить тобі, що все у твоєму подружжі має бути винятково щасливим. Ти така красива в цій білій сукні з серпанком вельона на волоссі. Ти така приваблива, вмієш готувати й дуже закохана.

Ти також бездоганно себе зарекомендував. Ти заповзятливий, маєш добру професію, багато енергії і палко кохаєш.

Однак для міцного фундаменту вашої подружньої спільноти цього замало.

Треба чуда, щоб тієї великої сьогоднішньої радості ваших сердець вистачило на довгі роки спільної дороги.

Треба чуда, щоб ніколи не забракло терпеливості;

щоб не вичерпалися сили;

щоб не втратила смаку взаємна близькість;

щоб не вивітрилося шляхетне й натхненне вино вашої любові.

Роз’їдуться весільні гості. Зів’януть квіти шлюбного букета. Стануть буденністю подарунки. Залишаться фотографії та блиск обручки на безіменному пальці. Ви опинитесь віч-на-віч з реаліями життя. І тоді потрібним, обов’язковим, незамінним буде для вас Той, хто допоможе вам, як воду на вино, перемінити на любов ваші ночі та дні. Ваші непритерті характери, повернення із праці додому, пригорілий суп, перший крик дитини, зіпсутий кран, грошові клопоти й інші дрібниці, які, наче хмара комарів, будуть атакувати вашу любов.

Отже, недостатньо прослухати передшлюбні науки та висповідатись.

Це замало повідомити Бога про свій шлюб, вписати Його у список далеких родичів і знайомих.

Треба цілим серцем запросити Його до вашого дому, на велике весілля, що починається у ваших серцях. Треба помістити Його на першому місці у списку запрошених і на першому місці в ієрархії цінностей, які ваша молода родина прийме як свій закон життя.

Учитель із Назарета прийде не з порожніми руками. Він принесе благодать, без якої неможливо збудувати міцного й вірного подружжя. Він обдарує вас понад ваші сподівання щастям, більшим від того, яке ви собі запланували. Так само як у Кані Він здивував господарів вином, кращим від того, яке приготували вони.

Він прийде не сам. Разом із Ним приходить Мати, яка першою зауважить, чого вам бракує, щоб ваше весілля, ваша любов і радість були повними.

Багато чуд зробив Ісус під час Своєї земної мандрівки. Але перше чудо зробив для закоханих. Для новоствореної родини.

Та й Марія ніколи не втручалася до Його суспільного життя. Лише той один раз, коли йшлося про двох молодих закоханих людей, вона не стрималась.

Бо родина – це предмет Її особливої турботи.

Бо закохані особливо втішаються ласкавою прихильністю Бога, який є Любов’ю.

Однак це чудо не прийде до вас легко. Христос погребує вашої допомоги і співпраці. «Що лиш скаже вам, – робіть!» – підказує нам Його Матір. Щоб, коли настане осінь вашого подружжя, і ви дочекаєтесь пишних плодів любові й вірності, після всіх випробувань і боротьби, сиві, але незмінно закохані, ви могли сказати Богові вдячно: «Всяк чоловік добре вино спершу подає, а гірше, – як уп’ються. Ти ж приховав добре вино аж он по сю пору»…

Попередній запис

Достатньо неба

Покликання святого Матфея, Караваджо Покликання апостолів, Йо. 1:35-39 Другого дня знову стояв Йоан там, ще і ... Читати далі

Наступний запис

Ви дайте їм їсти

Чудо хліба та риби, Джованні Ланфранко Помноження хлібів, Мт. 14:13-21; 15:32-39 Тим часом Ісус покликав Своїх ... Читати далі