Каїнова печать цивілізації

Яка роль Каїна в історії людства?

Є в біблійному оповіданні декілька осіб, імена яких стали прозивними, назавжди перетворилися на синоніми зла. Народна чутка традиційно іменує зрадника Іудою, жорстоку і безжальну людину – Іродом, грубого і нетактовного – Хамом. І першим у цьому ряду стоїть ім’я людини, яка пролила кров рідного брата. Ім’я це – Каїн – породило безліч неологізмів: «каїнове сім’я», «каїнова печать». Ким же насправді був Каїн і чи так однозначна його роль в історії людства?

Як відомо з Біблії, Каїн убив власного брата Авеля (про мотиви вбивства і «Каїнову печать» детально мова йшла в попередньому дописі) і був за це вигнаний з рідної землі. Що ж зробив вигнаний Каїн? Він звів місто і назвав його ім’ям власного сина. Факт знаковий в історії людства – перше місто на Землі звів вбивця.

Для чого? Та щоб створити штучний кордон між собою і всім іншим світом, захистити себе від довкілля. Сьогодні, коли конфлікт між міською цивілізацією і природою дійшов до межі, коли навколо нас забруднені річки, ліси, що гинуть, а саме повітря міста просякнуте отруйними вихлопами, у самому словосполученні «довкілля» звучить якась відчуженість, ніби людина прилетіла на Землю з іншої планети і тяжко намагається освоїти ворожий їй світ.

А почалося усе з першої в історії «екологічної катастрофи», коли Каїн, убивши власного брата, пролив його кров на землю. Ось що каже про це Біблія: «І сказав Господь: що ти зробив? Голос крови брата твого волає до Мене від землі; і нині проклятий ти від землі, що розкрила вуста свої прийняти кров брата твого від руки твоєї; коли ти будеш обробляти землю, вона не стане більш давати сили своєї для тебе; ти будеш вигнанцем і мандрівцем на землі» (Буття 4:10-12).

Так Каїн уперше порушив екологічну рівновагу. Світ став для нього чужим, усе, що його оточувало, перетворилося на джерело небезпеки.

Психологія вбивці зрозуміла: йому страшно, тривожно і увесь час хочеться сховатися. Це закладено в людській природі – той, хто скоїв зло, страшиться такої ж відплати. Але від кого хотів захиститися Каїн? Адже на землі не було інших людей окрім членів його сім’ї. За переказами, після скоєного вбивства на Каїна стали полювати дикі звірі (до цього вони на людей не нападали). Саме тоді Земля перестала бути для людини домом і перетворилася на «довкілля». Людина, яка скоює смертний гріх, розриває зв’язок не лише з Богом, але і з усією природою. Механізм цього розриву пояснити неможливо, але наслідки його – очевидні.

Таким чином, будівництво першого міста було прямим наслідком братовбивства. Усі прийдешні війни, міжусобиці, боротьба за виживання в умовах клімату, що змінюється, – уся трагічна історія людства пророчо зображена в біблійній розповіді про першу народжену на землі людину.

Саме Каїнові нащадки поклали основу тому феномену, який ми сьогодні називаємо цивілізацією. Про одного з них, Іувала, сказано, що «він був батьком всіх, хто грає на гуслях і сопілках». Другий, його брат Тувалкаїн «був ковачем усякого знаряддя з міді і заліза», провісником «мідного» і «залізного» віків. Каїнові нащадки почали озброюватися – перше братовбивство зумовило неминучість подальших війн. А сільськогосподарські знаряддя, зроблені Тувалкаїном, були потрібні, щоб силою вирвати в землі ті блага, які вона перестала давати людям, що окропили її кров’ю. А мистецтво допомагало затулитися від порожнечі, що вторглася в людське життя.

Але, на наше щастя, в Адама і Єви був ще третій син – Сиф.

У Біблії сказано, що саме його діти почали закликати ім’я Боже, тобто намагатися жити на землі, не розриваючи стосунків з її Творцем. Саме прагнення до Бога Сифовів синів, вплітаючись у художні дослідження Каїнових нащадків, призвело до появи такого мистецтва, завдяки якому ми і сьогодні відчуваємо, що є у світі щось більше, ніж ми самі і усі наші земні справи і турботи. І при звуках музики знаменитого церковного півчого – Баха, хочеться молитися, навіть якщо не знаєш, як це робиться. Бо таке мистецтво зберегло пам’ять про гармонію усього сущого, так необачно зруйнованого на самому початку нашої історії.

Попередній запис

Каїн: печать милосердя

Якщо уважно проаналізувати все, що говорить про Каїна Біблія, то ключовим словом у визначенні його місця в історії буде – ... Читати далі

Наступний запис

Вир суперечностей

Все таки люди світу цього деколи бувають праві стосовно вірних. Як, наприклад, у тому випадку, коли стверджують, що Біблія – ... Читати далі