Добре нам тут бути

Коли вам сумно, робіть, як я, – читайте Євангеліє. Не з першого розділу, а з останньої сторінки, там, де розповідь про Воскресіння Христове. І смуток піде. Він просто розчиниться в м’якому і мирному світлі Пасхи.

Я завжди читаю книги з кінця: якщо історія добре закінчується, значить, її варто читати, інакше – навіть не берися. Євангеліє в цьому плані – книга досконала. Христос переміг смерть. Являвся Своїм апостолам і утішав сумних учениць, підбадьорював друзів і годував їх рибою.

Є в цих оповіданнях одна дивна особливість: усі події відбуваються на фоні освітлення, що несподівано змінилося. Ніби до цього картини писалися важким і густим маслом, і раптом художники, – усі, як один, – перейшли на легку, по-весняному свіжу акварель, в якій багато світла, повітря і посмішок.

Це нове освітлення зовсім не засліплює, у ньому немає буйства фарб, а кольори навмисно стримані, як троянди в бутонах.

Ти точно знаєш і передчуваєш, як багато в них фарб і нестримного життя, але вони тільки-тільки почали прокидатися, і відкритися не квапляться, вони лише вгадуються в цій спокійній тиші, дуже живій, дуже радісній і сповненій життям, але по-уранішньому тихій. З євангельських сторінок мирно і спокійно ллється тихе світло.

Пасхальні ангели

Писання не радить жартувати з ангелами. Їм не ставлять багато запитань, рідко заперечують і, вже точно, ніколи не сперечаються. Якщо ангел не просто з’явився, але ще і заговорив – слухай, тремти, підкоряйся.

Батько Іоанна Предтечі, священик Захарія, був людиною праведною і непорочною, але ставив надто багато питань. Архангел Гавриїл покарав його, віднявши здатність говорити до самого народження сина.

Ангели величні. Якщо ви побачите ангела, він не просто стане видимим і заговорить, він предстане і промовить. Знавці стверджують, що видовище це страшне і царствене. Велич виявляється, передусім, у тому, що ангели, з’являючись людям, майже завжди стоять. Картина урочиста і сліпуча.

Але є в Писанні і прихований натяк на те, що вони зовсім не страшні і людям не вороги. Швидше вже – брати. І одкровення цієї істини я бачу в розповіді про Воскресіння Христове, точніше, у тих описах ангелів, що з’явилися, які ми знаходимо в Євангеліях. Чи вже зовсім ясно: мене по-справжньому вражає і заспокоює те, що пасхальні ангели – сидять. Так-так, такий простий і непримітний факт.

Ось євангеліст Матфей стверджує, що жінки-мироносиці побачили ангела, який сидить на камені, яким була прикрита печера поховання. Коли жінки підходили до гробу, стався землетрус, і євангеліст пояснює: землю трясло, тому що «ангел Господній, який зійшов з неба, приступивши, відвалив камінь від дверей гробу» (Мф. 28:2). Вже якщо ангел взявся щось робити, то зробить це по-ангельські ґрунтовно і ефектно. Зрушив камінь і всівся зверху.

Жінки-мироносиці біля Гробу Господнього, Франческо Альбані

Євангелісти Марко і Іоанн стверджують, що ангели сиділи в самій гробниці. Як би там не було, вони – сиділи. І це так чудово! Я б сказав, це так по-людськи просто і утішливо. Вони просто сиділи. Сидіти – добре! Чим сидять люди, тим сидять і ангели. Неначе втомилися бути серйозними і величними, і час їх стомливого служіння закінчився, і наступила довгождана відпустка, коли можна побути самим собою.

Їх велич нікуди не зникла, адже вартові «що стерегли, затремтіли і стали як мертві» (Мф. 28:4), а жінки побігли зі страхом і радістю. Але свідоцтво Іоанна, який мимохідь кидає, що Магдалина навіть не зрозуміла, що розмовляє з ангелами, мені здається найбільш точним.

Ангели запросто розмовляють з жінками, дбайливо рухають каміння, щоб їм легше і зручніше було зайти всередину. Галантні і милі ангели! Тому що – пасхальні, тому що їм природно бути з людьми в мирі, дружити з ними, допомагати, утішати, просто бути дбайливими братами.

Вірність учениць

«Які в християн жінки!» – вигукував із заздрістю і захопленням Либаній, сучасник Василія Великого, філософ, оратор, язичник. І справді, наші жінки гідні і захоплення, і милування.

Перші учениці Христові – Марія Магдалина, Марія Іосієва, Марія Яковова і Саломія! Вони – учасниці євангельської розповіді про Воскресіння, що вражає своєю чесністю, у тому числі завдяки правдивому опису не лише горя і розгубленості учениць, їх величній вірності навіть замученому Учителеві, але ще і милій жіночій метушливості і материнській схвильованості, так скупо, але точно переданими євангелістами.

Христа хоронили поспіхом і таємно напередодні суботи, і вірні учениці не відходили від гробу ні на крок, наскільки дозволяв закон, адже євреям строго було заповідано зберігати спокій сьомого дня.

Субота перешкодила учням виконати всі відповідні обряди: тіло не встигли помазати пахощами, і, читаючи євангельське оповідання, ніби відчуваєш це так добре знайоме занепокоєння і тривожне клопотання, властиві тільки жінкам, – не все зробили «як слід». Але ще до настання священної суботи добрі учениці встигли приготувати пахощі і аромати для помазання тіла Учителя.

Якою, мабуть, довгою була для них ця субота! Вони ледве дочекалися суботнього вечора – новий день починався із заходу, – і ледь запалилися вогні, Магдалина з сестрами прийшла до торговця пахощами купити дорогоцінного мира. І це теж дуже по-жіночому: купити про запас, – може знадобиться, згодиться, нехай навіть і дорого, але яке тепер має значення ціна, після того, як Він помер?

І ось вони йдуть до печери. Мене завжди вражала ця розповідь: знають, точно знають, – бачили, помітили, усвідомили, – що біля гробу чергує варта, яка не пустить у печеру, але є ще одна перешкода – печера закрита не лише вартою і печаткою священиків, але і щільно завалена величезним важким каменем, і їм його не зсунути. Йдуть. Знають і все рівно йдуть. Розумні і свідомі апостоли сидять у мовчанні і смутку. А учениці, насилу витерпівши суботу, поспішають до гробу. Жінки!

Мироносиці йдуть до Гробу, Роберт Белл

Усі євангелісти наполягають: першими до печери, де був похований Спаситель, прийшли саме учениці. Не учні, а учениці. За словами Іоанна, «було ще темно» (Ін. 20:1), і це дуже важливо для євангеліста, благовістя якого пронизане символікою світла і пітьми. Другі свідки на освітлення уваги не звертають, стверджуючи лише, що було «дуже рано» (Мк. 16:2 і Лк. 24:1), «на світанку» (Мф. 28:1).

Ясно, що Марія Магдалина, на відміну від других учнів і учениць, за суботню ніч і недільний ранок кілька разів встигла побувати біля гробу, і саме вона першою побачила могилу відкритою і, за свідченням Іоанна, вирішила, що тіло Господа викрали і унесли (Ін. 20:2), про що вона тут же побігла повідомити апостолів.

Петро і Іоанн, почувши такі новини, тут же побігли до печери перевірити слова Магдалини. Іоанн був молодший і прибіг першим, але в гріб увійти побоявся. У нього вистачило духу тільки заглянути всередину. Що ж він зміг розгледіти? – Пелени, що лежали (Ін. 20:5).

Петро побачив трохи більше: він наважився увійти до печери і окрім пелен побачив ще і хустину, якою була перев’язана голова померлого. Ця хустина лежала окремо, акуратно складена особливим чином. Побачивши ці похоронні пелени і хустину, Петро і Іоанн увірували. У що увірували? У те, що Христос воскрес. Увірували і «знову повернулися до себе» (Ін.20:10). Вони ще не бачили Воскреслого Господа, але вже повірили Його Воскресінню.

Учні пішли. Вони бачили достатньо. Вони все зрозуміли.

Магдалина залишилася. Вона просто плакала, схилившись до входу в печеру. Апостоли тільки що були тут, але помітили лише кинуті похоронні одежі, які не пристойно носити живим. А ридаюча Магдалина, залишившись одна, побачила в печері двох ангелів, які сиділи на похоронному ложі.

За версією євангеліста Іоанна, ангели не дають жодних урочистих повчань Магдалині, крім того, сама Марія відразу і не зрозуміла, що це ангели. Вони її просто запитали: «Чого плачеш?» (Ін.20:13). І все. Вони сидять у печері воскреслого Бога, а вона – ридає.

Чого це раптом? Магдалина ще не зрозуміла, що Христос воскрес, вона ще «не увірувала», як Петро і Іоанн. Ангелам вона відповідає, що плаче через те, що тіло Учителя хтось вкрав. І відразу після цієї фрази відбувається зустріч Магдалини з Господом.

Стоячи біля входу в печеру, розмовляючи з безтурботними ангелами, вона раптом обернулася і виявилася віч-на-віч з Воскреслим Учителем. Важлива деталь: вона Його не упізнала. Така любов! Така вірність, і – не впізнала! Не побачила. Він запитує її майже про те ж, що і ангели: «Жоно, чого плачеш? Кого шукаєш?» Вона, звертається до Христа, не бачачи Його: «Господарю, якщо ти забрав Його, скажи мені, де ти поклав Його, і я візьму Його» (Ін. 20:15).

Магдалина шукає тіло – поранене, змучене людське тіло, несправедливо страчену хорошу людину. Вона чекала побачити мертве тіло – усе, що залишилося від її улюбленого Учителя і Лікаря. Перед нею стоїть Живий Христос, воскреслий Бог, Переможець смерті, а вона бачить перед собою лише садівника – незнайому людину, якій надумалося в такій ранній час бродити біля гробової печери.

Її очі розплющилися лише тоді, коли Він назвав її по імені. І це незвичайно. Впізнавання прийшло, відгукнулося звідкись зсередини. Бог – Творець – називає твоє ім’я – хіба на цей заклик можна не відгукнутися, хіба можна не впізнати цей голос?

Явлення Христа Марії Магдалини після воскресіння, Олександр Іванов

Впізнавання

У дні євангельської Пасхи у всіх раптом щось сталося із зором. Петро і Іоанн не бачать ангелів, які сидять у печері, їх бачить тільки Марія. Сама Магдалина розмовляє з Господом і не впізнає Його. Лука і Клеопа, учні Христові, які добре Його знали, багато з Ним розмовляли, не впізнають у скромному мандрівнику Воскреслого Бога. Навіть Петро – хто був ближчий? – і той не відразу впізнав у Невідомому на березі Галилейського озера Воскреслого Наставника.

Так, звичайно, усі були просто уражені тим, що сталося. Ще не зажили рани від споглядання жахів Розп’яття і Поховання, не висохли сльози, не прийшло спокійне усвідомлення того, що довелося винести, і тут – нове потрясіння.

Христос воскрес, і з’явився Магдалині – чомусь вона, ця неспокійна жінка, першою побачила Його. Потім Він став другим, пройшовши крізь стіну, показав Свої рани, дав повчання, і ніхто не встиг сказати жодного слова. Не зміг! Як у це можна повірити? Тому спершу не повірили Магдалині, тому Фома відмовився вірити другим, але, принаймні, євангелісти донесли нам їх голоси, їх несподівані вигуки.

Магдалина, упізнавши Спасителя, вигукнула: «Раввуні! Що означає: Учителю!» (Ін.20:16) і хотіла до Нього доторкнутися, але Господь заборонив. Приголомшений Фома закричав: «Господь мій і Бог мій!» (Ін. 20:28) і Христос дозволив йому доторкнутися до Своїх ран.

Чому Магдалині заборонено доторкатися, а Фомі можна? Чому Матфей стверджує, що мироносиці, побачивши Воскреслого, «припали до ніг Його і вклонилися Йому» (Мф. 28:9)? Є багато тлумачень. Жодного з них до кінця зрозуміти не можу. Мабуть, це таємниця, за якою, як мені здається, криється щось дуже-дуже просте і зрозуміле.

По-справжньому дивує друге: учні дізнаються в Тому, Хто З’явився, Воскреслого Бога, Він звертається особисто до кожного, називаючи Магдалину по імені, наставляючи особисто Фому, а не учнів взагалі. Як вони пережили, якими вони стали після того, як Бог звернувся до них по імені? Я б, напевно, втратив дар мови, якби Бог раптом несподівано звернувся до мене, вимовив моє ім’я. Але вони не мовчать. Вони вигукують.

Магдалина називає Його не просто учителем. З її губ зривається ім’я, яке вона не готувалася вимовити. Це Ім’я завжди зберігалося і жило в її серці. Вона звертається до Христа, використовуючи ласкаву зменшену форму від слова «учитель». Це чимось схоже на наше ніжне «татко», «татусю» замість урочистого «батько».

У Фоми таким ім’ям було «Господь мій і Бог мій». Він – мій Бог, Бог, Який бачить мене, Бог, Який вірить у мене. І недивно, що ці люди навернули в християнство половину світу. Якщо тебе бачить Бог, якщо в тебе вірить Бог, якщо ти сам бачив Бога і не просто залишився жити, але дійсно захопився Його життям, будь-яка імперія, влада, міць не встоять перед словом цієї людини. Вони бачили Бога. Бог говорив до них. Як красиво і таємничо це взаємне нарікання. Коли Бог покличе мене по імені, яким ім’ям Божим відгукнуся я?

Бог. Просто Бог

Лука і Клеопа упізнали Його в переломленні хліба. Бог відкрився їм в Євхаристії, у таїнстві подяки. Він проговорив з ними цілий день. Стомившись від довгого шляху, вони не хотіли Його відпускати – не змогли винести розлуки з Ним. Його не бачили їх очі, але такими захопливими були Його промови. Воскреслий Бог ходив по землі. Просто ходив. Розмовляв. Куштував їжу.

Приголомшені незвичайними подіями учні не знайшли нічого кращого, як піти ловити рибу. Коли трапляється щось надзвичайне, і в тебе немає сил це осмислити, просто займися звичною і зрозумілою справою. Вони були рибалками, і в човен до Петра поспішно підійнялися Іоанн, Яків, Фома, Нафанаїл і ще двоє, – спробуй усіх пригадай, коли навколо таке твориться! Семеро в човні, і Бог на березі.

І вони знову Його не упізнали.

Явлення Христа на берегу Галилейського озера, Джеймс Тіссо

І тоді сталося те, що Петро пам’ятав занадто добре: усе повторилося знову – невдалий лов риби, і хтось владно вимагає знову закинути сіті, і риби так багато, що немає сил усю вибрати, і нестримне бажання кинутися у воду.

А рибок було рівно сто п’ятдесят три – Іоанну це вкарбувалося в пам’ять, так само як і те, що на березі на них чекав обід. Бог приготував обід. Там був і хліб, і риба. А потім довго розмовляли. Христос щось говорив Петру, відвівши в бік. Щось про любов і старість. Але євангелісти не говорять багато. З усіх зустрічей і бесід запам’яталося тільки одне – палало серце, нестримною радістю палало серце.

І по всьому світу було розлито тихе світло, яке вже відвідувало цю скорботну землю, вже палало над цим морем і горами, коли недовірливий Петро раптом незвично заспокоївся і сказав: «Господи! Добре нам тут бути» (Мф. 17:4). Як добре!

Автор: архімандрит Сава (Мажуко)