Святий Дух – П’ятидесятниця!

П’ятидесятниця

Якщо вивчати історію, то це перше свято, яке Церква почала відзначати офіційно. Ще до того, як Церква стала святкувати Різдво, Пасху. Вони відзначали П’ятидесятницю, бо розуміли значення цього дня. Саме цього дня прийшов Святий Дух, саме цього дня була народжена Церква! Цей день став віхою в історії людства.

Назва “П’ятидесятниця” походить від слова “п’ятдесят”. Це п’ятдесятий день з дня початку святкування Пасхи. За часів Старого Завіту це свято називали святом Седмиць, це було свято перших плодів, першого урожаю. А перший урожай з’являвся завдяки першому – Ранньому дощу. Через географічне розташування в Ізраїлі буває Ранній дощ і Пізній. У книзі пророка Іоїля передбачено, що Бог пошле Ранній дощ – явлення Святого Духа. І завжди, коли проходив перший дощ, з’являвся перший урожай. А завдяки Пізньому дощу з’являвся ще один урожай. І зазвичай цей пізніший урожай був кращим.

Ранній і Пізній дощ

Перша п’ятидесятниця була святом Раннього дощу. Але ми з вами сьогодні живемо за часів Пізнього дощу. Ви знаєте, ми схильні до того, щоб зітхати за минулим і мріяти: як було б цікаво потрапити в першу церкву! Але, знайте, що люди з першої церкви, якби вони побачили наш час, вони б так захотіли потрапити до нас! Перша Церква була такою маленькою – точно крихітний острівець світла в океані пітьми. А сьогодні в усіх містах і країнах, на всіх континентах є люди сповнені Духом Святим.

Друзі, ми живемо під час Пізнього дощу, обіцяного Богом через пророка Іоїля. І ми живемо під час урожаю, який з’явився завдяки цьому Пізньому дощу.

П’ятидесятниця в ранній Церкві

Апостол Павло написав: “В Ефесі ж я пробуду до П’ятдесятниці” (1Кор.16:8). Він не хотів опинитися в дорозі, коли почнеться це важливе свято, яке перша церква святкувала упродовж семи днів. Замисліться, сім днів вони присвячували Святому Духу. Вони раділи і веселилися. Це було свято Духа Святого, Його зішесття, і вони цінували це.

Історія церкви налічує вже близько 2000 років, ми як би звикли до Святого Духа. Але для ранньої церкви… Замисліться, адже раніше такого не було! Церква щойно народилася, і це свято було важливим!

Сказавши це, Він дихнув і говорить їм: прийміть Духа Святого” (Ін.20:22).

У дитинстві мене вчили, що з богословської точки зору, коли Ісус дув на них і сказав їм “Прийміть Духа Святого”, у той самий момент Ісус пророкував про П’ятидесятницю, яка мала статися через 50 днів. Але це не так! Якщо ми подивимося на граматичні форми слів, то побачимо наступне: коли Ісус сказав: “Прийміть Духа Святого”, граматична форма слова, перекладеного тут, як “прийміть”, вказує на те, що Він сказав: “Прямо зараз, візьміть Святого Духа!” Ісус чітко вказав на те, що вони повинні це зробити миттєво, негайно!

“Емфусао” перекладається з грецької “дути”. Це слово описує дію, коли ти дуєш всередину чогось, щось надуваєш або накачуєш. Наприклад, якщо я візьму повітряну кульку, то яка буде користь, якщо я дутиму на неї? Користі не буде! Я просто даремно витрачатиму на неї дихання і сили. Але, щоб отримати бажаний ефект, мені треба піднести кульку до губ і почати дути в неї – тоді моє дихання перейде в кульку. Тут використовується саме це слово, Ісус вдихнув у них. І в той момент Святий Дух увійшов до учнів, які були в кімнаті. Вперше Святий Дух увійшов до людей. За часів Старого Завіту Він сходив на людей. Він був зовні людей і давав їм силу, а потім йшов. У Біблії написано про Самуїла, що Дух сходив на нього, і коли Дух був на ньому, Самуїл творив великі справи. Але коли Дух йшов, Самуїл ставав звичайною людиною і його характер мінявся. Також цар Саул – він був людиною дуже зосередженою на земному, миттєвому, але коли Дух сходив на нього, він міг пророкувати, як пророк. Коли Дух йшов, Саул знову ставав тією ж неприємною людиною. Раніше не було людей, народжених згори.

Нове народження

Ви пам’ятаєте, коли Ісус говорив з Никодимом – членом синедріону, який був дуже набожною людиною і хотів зустрітися з Господом. Він прийшов до Нього вночі, і в Біблії написано, що Ісус сказав Никодиму: “Треба вам народитися звище” (Ін. 3:7). На що Никодим відповів: “Як може людина народитися, будучи старою?” (Ін. 3:4). І тоді Ісус пояснює йому, яке народження має на увазі: “Народжене від плоті є плоть, а народжене від Духа є дух” (Ін. 3:6).

Людина народжується наново, вона стає новим творінням з новим мисленням. Апостоли тривалий час знаходилися поряд з Ісусом, але вони не були народжені згори. Вони відчували Святий Дух, Він був на них, але всередині них Його ще не було. Ісус говорить, що коли прийде Дух Святий, він буде у вас і прибуде з вами навіки. Раніше такого не було. “І Я ублагаю Отця, й іншого Утішителя дасть вам, щоб був з вами повік” (Ін. 14:16).

Коли Ісус прийшов у світлицю, Він дунув у них і сказав “Мир вам”, і вони прийняли Духа Святого і народилися згори – наново. Головний плід спасіння – мир усередині, мир з Богом. І того вечора там було лише 10 учнів. Іуда вже був мертвий, а куди подівся Фома – ми не знаємо. Коли Фома прийшов до учнів наступного разу, усі вже були народжені згори, а він відстав у своєму духовному розвитку. Це свідчить про те, що не слід пропускати служінь! Тому ще упродовж 40 днів Ісус був на землі, і на 40-й день, наприкінці… це було дійсно останнє, що Ісус зробив на землі: Він зібрав апостолів і сказав їм: “І ось Я посилаю обітницю Отця Мого на вас; ви ж лишайтесь у місті Єрусалимі, доки не сповнитеся силою з неба” (Лк.24:49).

Сорок днів тому вони прийняли мир, а тепер вони повинні були отримати силу – хрещення Святим Духом.

Книга Діянь

Книга Діянь святих апостолів починається словами автора, тобто Луки: “Першу книгу я написав тобі, Феофіле, про все, що Ісус творив і чого вчив від початку” (Діян.1:1).

Хто такий Феофіл? Це ім’я означає “Той, хто любить Бога”. Ми точно не знаємо, чи була конкретна людина з таким ім’ям, можливо, Лука так алегорично звертається до всіх людей, які люблять Бога.

У першому розділі Діянь описане те, як Ісус, давши останні повчання учням, вознісся до Отця. Але перед цим Він наказав їм не відлучатися з Єрусалиму: “Але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий” (Діян.1:8).

Це був якраз сороковий день, до П’ятидесятниці залишалося 10 днів. Вони вже були народжені згори. Ісус зібрав їх і віддав наказ, Він не просто їм порадив, але повелівав залишатися в Єрусалимі, щоб через кілька днів вони отримали Духа.

І, прийшовши, увійшли до світлиці, де й перебували: Петро та Яків, Іоан та Андрій, Филип та Фома, Варфоломій та Матфей, Яків Алфеїв та Симон Зилот, і Іуда, Яковів. Усі вони однодушно перебували у молитві й благанні, з деякими жінками і Марією, Матір’ю Ісуса, та з братами Його” (Діян.1:13,14).

Світлиця – верхній поверх. Написано, що учні однодушно перебували там у молитві й благанні. На 40-й день Ісус вознісся, а вони пішли у світлицю. Там вони і залишилися, бо Ісус сказав їм не розходитися, поки вони не отримають обіцяного. З ними були деякі жінки: мама Ісуса – Марія, Його брати, з яких ми знаємо Якова (він написав послання Якова в Новому Завіті) і Іуду (він теж написав одне з послань – послання Іуди), таким чином, Бог торкнувся усієї Ісусової родини.

Дух Святий зійшов у світлиці

Світлиця, де зібралися учні, згадується в Новому Завіті кілька разів:

  1. Там була остання вечеря Ісуса з учнями.
  2. Туди прийшов Петро, після свого дивного звільнення з темниці за молитвами віруючих, які зібралися в цій світлиці. (Діяння 12 роз.)

Ця світлиця знаходилася в квартирі Марії матері Іоанна-Марка. Коли всі події розвивалися, Марк був ще підлітком, він зустрівся з Ісусом і Його учнями. Він виріс в атмосфері церкви, це підготувало його до життя з Богом. Тому якщо у вас є діти, підлітки, ви повинні приводити їх у церкву, де обстановка може змінити їх життя. А Марія, яка відкрила свій дім для Ісуса, яка честь їй була зроблена – П’ятидесятниця відбулася саме в її домі! З вами теж може статися щось подібне, якщо ви відкриєте свій дім для зібрань домашньої групи. Подумайте, у вашому домі може відбуватися те, що сталося у світлиці в Марії – Святий Дух сходитиме на людей, хрестячи їх, сповнюючи силою з неба!

Коли вони були в єдності

У Біблії написано, що при настанні дня П’ятидесятниці всі вони були однодушно разом. У тексті немає підтвердження того, що я вам зараз скажу, це моє припущення, але воно дуже цікаве. Уявіть: десять днів учні знаходилися у світлиці, а чим вони займалися весь цей час? Я думаю, що вони дивилися один на одного і думали: “скільки ж нам тут ще сидіти?” Петро і Іоанн не ладнали один з одним. У Петра на Іоанна була якась образа. У євангелії від Іоанна говориться, як Ісус пророкував Петру про його смерть, говорив, що його розіпнуть. Взагалі розп’яття – це одна з найжахливіших страт, але помітьте, що хвилює Петра – він тут же запитує Господа: “А як Іоанн помре?” У цій світлиці, напевно, були конфлікти.

Шум з Неба і Язики полум’я

Зішесття Духа Святого, Тіціан

Коли настав день П’ятдесятниці, усі вони були однодушно вкупі. І раптом зчинився шум з неба, ніби від сильного вітру, і наповнив увесь дім, де вони перебували. І з’явились їм розділені язики, мов вогненні, і спочили по одному на кожному з них” (Діяння 2:1-3).

У них пішло 10 днів на те, щоб наступила однодушність! І коли вона наступила, несподівано зробився шум з неба! Духу Святому важко діяти там, де розбрати і образи. І щойно вони помирилися, Бог сказав: “Дух Святий, давай, швидше йди туди!”

З’явилися розділені язики і почили на кожному. У Біблії написано, що коли Дух прийшов, Він прийшов з шумом. Слово “ехо” означає дуже сильний шум, і не написано, що був сильний вітер, який міг би їх знести. Шум як би від сильного вітру – шум був таким, що їм хотілося закрити вуха. Святий Дух понісся на землю!

З’явилися розділені язики, як би вогненні. Вогонь втілює присутність Бога. Слово “розділяються” в грецькій носить наступний смисловий відтінок: цим словом часто описується м’ясник, який розділяє шматок м’яса порівну на всіх. Це означає, що учні бачили велике полум’я, яке почало розділятися і прийшло на кожного. Язичок полум’я дістався кожному, і в цей момент кожен з присутніх став храмом Святого Духа. Вогонь дає енергію – силу, щось випалює, забезпечує теплом, освітлює, він може поширюватися. І це полум’я повинне було випалити гріх з їхніх сердець, через них по всьому світу повинне було поширитися Євангеліє!

Коли Мойсей розмовляв з Богом на горі Синай, написано, що Бог говорив з ним з полум’я: “І дав мені Господь дві скрижалі кам’яні, написані перстом Божим, а на них написані були усі слова, які виголосив вам Господь на горі із середовища вогню в день зібрання” (Второзаконня 9:10).

Святий Дух прийшов також з вогнем. Це було Свято Седмиці. Цього дня приносили жертву Перших Плодів. Якщо люди приносили урожай у жертву Бога, тоді це було гарантією, що наступний урожай буде кращим! У момент П’ятидесятниці до церкви приєдналося близько 3000 душ – це був Перший Плід, а ми з вами живемо під час Останнього дощу. Ми живемо в найбільший і знаменний час!

Зі святом П’ятидесятниці, друзі!

Автор: Рік Ренер

Попередній запис

Свято П'ятидесятниці

Сьогодні я хотів би поговорити з вами про значення свята П'ятидесятниці. Я більше ніж упевнений, що багато з вас і ... Читати далі

Наступний запис

Наставить вас на всяку істину

Явлення воскреслого Христа 10 учням, Дуччо ді Буонінсенья У день Воскресіння Христового, увечері, апостоли отримують Святого ... Читати далі