Останній, хто був поруч з Ісусом

Продовження, початок

Зверніть увагу на те, що розіп’ятий розбійник був останнім, хто перебував поруч з Ісусом у Його останні хвилини на землі. Яку невидну компанію Господь обрав для Себе, поки ходив по землі! Він мало спілкувався з фарисеями і саддукеями-філософами, про Нього казали, що Він «друг митарям і грішникам». Як я радий цьому! Це дає мені надію на те, що Він не відмовиться спілкуватися і зі мною. Коли Господь Ісус став мої другом, то цей вибір не зробив Йому великої честі. Чи думаєте ви, що Він удостоївся більшої честі, ставши вашим другом? Щось Він придбав, завдяки нам? Ні, браття мої, якби Він не зглянувся до низів, Він ніколи б не виявився поруч зі мною, і якби Він не шукав найнегідніших, Він би, можливо, ніколи не прийшов до вас. Ви відчуваєте, що це саме так, і тому прославляйте Його за те, що Він «прийшов призвати не праведників, а грішників до покаяння». Будучи великим лікарем, наш Господь багато часу проводив з хворими. Він йшов туди, де можна було застосувати Його мистецтво зціляти. Здорові не мають потреби в лікареві: вони не можуть оцінити його і не можуть надати йому поле для діяльності. Тому Лікар не часто відвідував таких людей. Господь прийняв мудре рішення, вибравши нас з вами, бо в нас Його милість і благодать знайшли собі багато справи. Його любов виявила в наших грішних, порожніх і покинутих серцях непочатий край роботи, і вона зробила в них багато дивних справ, чому ми безмірно раді.

Щоб ніхто з нас не зневірявся, думаючи про себе: «Він ніколи навіть не подивиться на мене», – я хочу звернути увагу на те, що останнім супутником Христа перед смертю був грішник. Це був великий грішник. Він порушував не лише закони Божі, але закони людські – він грабував людей. Він був розбійником у прямому розумінні цього слова. Розбійники часто не гребують вбивством заради грабежу. Можливо, він зі зброєю в руках боровся проти Риму, і це служило йому виправданням тих злочинів, які він скоював. Врешті-решт він був заарештований і засуджений за римським законом, який зазвичай був справедливий. І в даному випадку, без сумніву, теж, бо навіть сам розбійник визнав покарання справедливим. Лиходій, що повірив на хресті, був засудженим злочинцем, який провів певний час у в’язниці, а тепер ніс останнє покарання за свої злочини. Остання людина, з якою спілкувався Ісус незадовго до смерті, була карним злочинцем. Як Він любив душі грішних людей! Він зглянувся до найостанніших з них! З цими самими негідними людьми Господь слави, Який перебував при смерті, розмовляв так прихильно, як ніхто інший. Складно в Писанні знайти слова прекрасніші, ніж ті, які Він сказав розбійникові: «…сьогодні ж будеш зі Мною в раю». Я не думаю, що в наших зібраннях є присутніми засуджені злочинці або люди, яким було пред’явлене звинувачення. Але якщо така людина серед моїх слухачів все ж є, я закликаю її шукати прощення і зміни свого серця в нашого Господа Ісуса Христа. Ви можете прийти до Нього, ким би ви не були, бо навіть розбійник на хресті був прийнятий Господом. Ми бачимо чоловіка, що винен у важких злочинах і визнав свою провину. Він не намагався виправдатися або приховати свої гріхи. Він опинився в руках правосуддя, його чекала неминуча смерть, та все ж він увірував у Христа, звернувся до Нього з покірливим проханням і через мить був врятований. Що вірне для одного, то вірне для інших. Ісус врятував багато таких людей. Тому я хочу, щоб усі дуже добре зрозуміли те, що я зараз скажу. Ніхто не перебуває за межами милості Божої, якими б тяжкими не були ваші злочини. Якщо ви віруєте в Христа, Він врятує вас.

Цей розбійник був грішником, який нещодавно пробудився. Навряд чи він раніше серйозно думав про Ісуса. Він навіть спочатку разом з іншим розбійником глузував з Ісуса. Навіть якщо розбійник сам не вимовляв образливих слів, він був з ним повністю згоден, так що Матфей з повною підставою міг написати: «Також і розбійники, розіп’яті з Ним, ганьбили Його». І от у ньому прокидається думка, що Той, Хто помирає на сусідньому хресті, більше, ніж людина. Він читає напис над Його головою і вірить у те, що там написано: «Цей є Ісус, Цар Юдейський». Увірувавши, розбійник звертається з проханням до Месії, Якого щойно знайшов, і передає себе в Його руки. Мої слухачі, я хочу, щоб ви зрозуміли цю істину: щойно людина бачить в Ісусі Христа Божого, вона відразу ж може довіритися Йому і бути врятованою. Одна людина, яка проповідувала те, що навряд чи можна назвати Євангелієм, одного разу запитала: «Невже ви, що прожили в гріху п’ятдесят років, думаєте, що можете миттєво очиститися кров’ю Христовою?» І я відповідаю: «Так, ми віруємо в те, що найбрудніша душа може миттєво очиститися кров’ю Христовою. Ми віримо, що шістдесят або сімдесят років безбожного життя відразу можуть бути прощені і що гріховній природі людини, яка ставала з кожним роком все гірше, негайно може бути завдана смертельна рана, що вічного життя душа набуває впродовж однієї миті». Так було з цим розбійником. Він досяг дна, але несподівано в ньому прокинулася віра. Поруч з ним Месія! Віруючи, грішник звернувся до Нього і отримав життя.

Тому, браття мої, якщо у вас ніколи не було жодних релігійних переконань, якщо ви аж до сьогоднішнього дня провадили нечестивий спосіб життя, то зараз, якщо ви повірите в те, що улюблений Божий Син прийшов у світ врятувати людей від гріха, якщо ви неудавано сповідуєте свої гріхи і довіритеся Йому, то будете тут же врятовані. Так! Поки я говорив, Бог міг вже уділити Своєї благодаті, і хтось міг набути спасіння.

Я хочу підкреслити, що людина, яка перебувала поруч із Христом у Його останні хвилини, була нещасним грішником. Його гріхи відкрилися, він отримав за заслугами. Я постійно зустрічаю людей, які перебувають у такому стані. Вони провадили розпусний спосіб життя, вдавалися до ганебних гріхів, а тепер відчувають, як перші вогняні краплі гніву Божого почали виливатися на їх голову. Вони живуть на землі, як у пеклі, чекаючи вічної геєни. Докори сумління жалять їх, подібно до змії, їх кров горить. Вони не знаходять собі спокою ні вдень, ні вночі. Викриття совісті нестерпні. Цей розбійник був у такому ж стані, більше того, він був близький до смерті. Довго він прожити не міг, страта через розп’яття завжди закінчувалася смертю. Ось-ось його гомілки будуть перебиті, і він припинить своє жалюгідне існування. Цій бідній душі залишалося зовсім мало часу – від полудня до заходу сонця. Але цього часу було достатньо для Спасителя, Який завжди може рятувати. Можливо, хтось подумає, що цими словами я провокую грішників відкласти навернення до Христа на потім. Я не можу перешкодити нечестивим людям неправдиво розуміти мої слова, але це не змусить мене говорити те, що істинно. Якщо ви зараз близькі до смерті, повірте в Господа Ісуса Христа і будете врятовані. Якщо ви не повернетеся додому, загинувши дорогою, ви будете врятовані, якщо зараз увіруєте в Господа Христа. Врятовані прямо зараз, негайно! Звернувшись з вірою до Ісуса, ви отримаєте нове серце, правий дух і прощення гріхів. У цьому слава Христової благодаті. Як би я хотів, щоб ви зрозуміли мене і сприйняли мої слова! В останні хвилини перед смертю Ісус спілкувався з карним злочинцем і з любов’ю розмовляв з ним. О, винні грішники, прийдіть, і Він прихильно прийме вас!

Ця людина, врятована Христом в останню мить її життя, не могла зробити добрих справ. Якби спасіння досягалося добрими справами, то ця людина не могла б врятуватися, бо її руки і ноги були прибиті до дерева прокляття. Можливість здійснювати праведні добрі справи була для неї вичерпана. Розбійник міг сказати два-три добрі слова, і тільки. Він не міг більше нічого робити, і якби його спасіння залежало від того, скільки користі він принесе іншим людям у своєму житті, то він ніяк не зміг би врятуватися. У нього також не було часу для тривалого і зрілого покаяння. Він не міг впродовж місяців відчувати гірке розкаяння в гріхах, бо миті його життя були визначені і обома ногами він вже стояв у могилі. Кінець був близький, але Спаситель позбавив його, врятував таким дивовижним чином, що ще до заходу сонця він був з Ним у раю.

Грішник, якого я описав вам у такому непривабливому ракурсі, увірував в Ісуса і сповідував свою віру. Він дійсно повірив у Господа. Ісус був людиною, і розбійник сказав про це. Але він також знав, що Ісус був Господом, і тому сказав: «…пом’яни мене, Господи». Він був настільки упевнений в Ісусові, що просив лише про те, щоб Він подумав про нього, згадав його у Своєму Царстві. Мої дорогі слухачі! Проблема декого з вас полягає в тому, що ви знаєте про Господа усе, але не довіряєте Йому. Довіра веде до спасіння. Кілька років тому ви, здавалося, були на межі навернення, але зараз ви так само далекі від нього, як і тоді. Розбійник не коливаючись вхопився за свою єдину надію. Він не зберігав у своєму розумі знання про те, що Господь є Месія, як сухе і мертве переконання, а обернув його в основу для довіри і молитви: «…пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє!»

О, якби за нескінченною милістю Господньою багато хто з вас міг довіритися Йому цим ранком! Ви будете врятовані, я переконаний у цьому: якщо ви не врятуєтеся, довірившись Христу, тоді і я відмовлюся від тієї надії, яка в мене є зараз. Це усе, що ми зробили: ми звернулися до Нього і набули життя, і ми продовжуємо жити, бо продовжуємо звертатися до живого Спасителя. О, якби в цей ранок, відчуваючи свої гріхи, ви звернулися до Ісуса, повірили Йому і сповідали свою віру! Визнавши, що Він є Господь у славу Бога Отця, ви маєте бути спасенними і спасетеся.

Віра, що врятувала розбійника, спонукала його вимовити просте, але вірне прохання: «…пом’яни мене, Господи…». Він вклав у ці слова усе, чого могло бажати розтривожене серце. Думаючи про Царство, він так чітко уявляв собі славу Спасителя, що відчував: згадай Господь Ісус про нього, і доля його вічного місцеперебування буде вирішена. Йосиф, перебуваючи у в’язниці, попросив одного з придворних згадати про нього, коли цар знову наблизить його до себе, але та людина забула про нього. Але наш Господь ніколи не забуде про грішника, що звернувся до Нього з темниці. У Своєму царстві Він пам’ятає про стогони і зітхання нещасних грішників, обтяжених відчуттям провини. Хіба ви відмовитеся зараз помолитися і придбати упевненість у тому, що Ісус не забуде про вас?

Після того, як я як міг описав розбійника, я має дати вам зрозуміти, що він в усіх відношеннях прообраз кожного з вас. Ви схожі на нього, особливо в тому випадку, якщо були злочинцями і жили, не піклуючись про вічність. Але ви можете вчинити так само, як цей розбійник: ви можете повірити, що Ісус є Христос, і передати свою душу в Його руки. І Він спасе вас, як спас розіп’ятого лиходія. Ісус каже: «Того, хто приходить до Мене, Я не вижену геть». Ці слова означають, якщо ви прийдете і довіритеся Йому, то ким би ви не були, ви не будете вигнані: немає причини або ситуації, через яку Ісус вирішив би вигнати вас. Ви розумієте? Йдеться про вас, про те, якщо ви прийдете, то ви знайдете вічне життя. Я радію при думці про те, що ви розумієте це.

Навряд чи хтось так часто, як я, спілкується з пригніченими людьми, що зневірилися. Вони пишуть мені постійно. І я не здогадуюся, чому вони це роблять. У мене немає особливого дару розради, але я з радістю прагну підтримати тих, у кого опустилися руки, і вони, напевно, знають про це. Як я радію, коли бачу людину, яка знайшла мир! Кілька разів ця радість відвідала мене наприкінці цього тижня. Як би я бажав, щоб ті з вас, чиє серце розривається від того, що ви не зможете отримати прощення, звернулися до мого Господа, довірилися Йому і знайшли спокій! Чи не сказав Він: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас»? Прийдіть і випробуйте Його, і вам буде дароване заспокоєння.

Автор: Чарльз Сперджен

Попередній запис

Розбійник, який увірував

«І сказав Ісусові: пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє! І сказав йому Ісус: істинно кажу тобі: сьогодні ж ... Читати далі

Наступний запис

Перший, хто опинився з Ісусом біля небесних брам

Продовження, початок Тепер зверніть увагу на те, що розбійник був першим з Господом Ісусом біля небесних брам. Я не збираюся ... Читати далі