Біблія про добро і зло

Часто люди ставлять питання: Чому добрий Бог допускає зло?

Щоб відповісти на це питання, необхідно з’ясувати, що є добром і злом в очах Божих. Але спочатку підберемо синоніми до слів “добро” і “зло”:

Добро/добре: благе, хороше, позитивне.

Зло/зле: нехороше, недобре, огидне, погане, мерзенне.

І. Що в очах Божих є добром?

  1. Бог і добро:

А. Усе було створено Богом дуже добре: “І побачив Бог усе, що Він створив, і ось, добре воно” (Бут. 1:31).

Б. Усе добре походить від Бога: “Всяке добре даяння і всякий досконалий дар сходять зверху, від Отця світів, у Якого немає зміни і ні тіні переміни” (Як. 1:17).

В. Бог – єдиний, хто по-справжньому благий: “І ось хтось, підійшовши, сказав Йому: Учителю Благий, що зробити мені доброго, щоб мати життя вічне? Він же сказав йому: чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не благий, тільки один Бог” (Мф. 19:16,17).

  1. Що, на думку людини, є добром:

  • Добробут;
  • Благополуччя, процвітання;
  • Сім’я, діти;
  • Хороша робота, кар’єра;
  • Хороші друзі;
  • Добрі справи (корисні для суспільства);
  • Мир (спокій);
  • Щастя;
  • Виконання бажань;
  • Здоров’я;
  • Освіта;
  • Влада;
  • Слава (популярність);
  • Прихильність між людьми;
  • Довголіття.
  1. Що, на думку Божу, є добром для людини:

Наближатися до Господа: “А мені найкраще прихилятися до Бога, покладати на Господа надію мою, сповіщати про всі діла Твої в Церкві Твоїй” (Пс. 72:28).

Чому наближення до Господа є добром? Бо воля Божа в тому, щоб людина шукала Бога. У цьому і полягає сенс людського життя: “Від однієї крови створив увесь рід людський для проживання по всій землі, наперед визначивши часи і межі їх перебування, щоб вони шукали Бога, чи не відчують Його і чи не знайдуть, хоч Він і недалеко від кожного з нас” (Діяння 17:26,27).

Яким чином можна наблизитися до Бога? – Через покаяння – тобто відмову від гріха: “Наблизьтеся до Бога, і наблизиться до вас; очистіть руки, грішники, виправте серця, двоєдушні” (Як. 4:8).

Пророк Михей про те, що є добро: “О, людино! сказано тобі, що – добро і чого жадає від тебе Господь: (1) діяти справедливо, (2) любити діла милосердя і (3) смиренномудро ходити перед Богом твоїм” (Михея 6:8).

Ісус про добре: “І ось хтось, підійшовши, сказав Йому: Учителю Благий, що зробити мені доброго, щоб мати життя вічне? Він же сказав йому: чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не благий, тільки один Бог. Якщо ж хочеш увійти в життя вічне, дотримуйся заповідей” (Мф. 19:16,17). Про які заповіді йде мова? – “Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки” (Мф. 22:37-40).

Отже, ми розглянули, що в очах Божих і в очах людини є добром. У чому різниця між поняттями людини і поняттям Бога про добро (благо)? А різниця в тому, що поняття людини – матеріальні, світські, земні. Бог є Дух, і Його поняття про добро – духовні, пов’язані з вічними, нескороминущими цінностями і вічним життям.

Ця різниця в духовних і недуховних поняттях і думках описана в Біблії таким чином: “Бо ті, що живуть за плоттю, думають про тілесне, а ті, що живуть за духом, – про духовне” (Рим. 8:5).

ІІ. Що в очах Божих є злом?

  1. Джерела зла

А. Головне джерело зла – сатана (диявол):

– Біблія називає Сатану лукавим: “І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого” (Мф. 6:13). “Не благаю, щоб Ти взяв їх від світу, але щоб зберіг їх від зла” (Ін. 17:15). В обох випадках використовується грецьке слово “poneros”, що означає “той, хто спричиняє біль, зло”.

– Сатана як джерело зла: “Нехай буде слово ваше: так – так; ні – ні, а що зверх цього, те від лукавого” (Мф. 5:37). “Хто чинить гріх, той від диявола, бо спочатку диявол згрішив” (1Ін. 3:8). “Ми знаємо, що всякий, народжений від Бога, не грішить, але народжений від Бога береже себе, і лукавий не торкається його” (1Ін. 5:18).

Б. Другим джерелом зла є людина:

Поріддя єхиднове, як можете добре говорити, злими будучи? Від повноти бо серця говорять уста. Добра людина з доброго скарбу виносить добре, а зла людина зі злого скарбу виносить лихе” (Мф. 12:34,35). “…що з уст виходить, від серця виходить; це і оскверняє людину, бо від серця виходять злі помисли, вбивства, перелюбства, любодіяння, злодійство, лжесвідчення, хула” (Мф. 15:18,19).

В. Третім джерелом зла є гріх:

Бо ми знаємо, що закон духовний, а я плотський, проданий гріху. Бо не розумію, що роблю: тому що не те роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю. Коли ж роблю те, чого не хочу, то згоджуюсь із законом, що він добрий, а тому не я вже роблю те, а той гріх, що живе в мені. Бо знаю, що не живе в мені, тобто в моєму тілі, добре; бо бажання добра є в мені, але щоб зробити таке, того не знаходжу. Добра, якого хочу, не роблю, а зло, якого не хочу, роблю. Якщо ж роблю те, чого не хочу, вже не я роблю те, але гріх, що живе в мені” (Рим. 7:14-20).

  1. Що Біблія називає злом:

А. Сьогоднішній світ названий злим (лукавим):

  • Благодать вам і мир від Бога Отця і Господа нашого Ісуса Христа, Який віддав Себе Самого за гріхи наші, щоб визволити нас від сучасного лукавого віку, з волі Бога і Отця нашого; Йому і слава на віки віків. Амінь” (Гал. 1:3-5).
  • Ми знаємо, що ми від Бога і що весь світ лежить у злі” (1Ін. 5:19).

Б. Погубити душу – це зло: “Тоді сказав їм Ісус: запитаю вас, що годиться робити в суботу – добро чи зло? Спасти душу чи згубити? Вони мовчали” (Лк. 6:9). Згідно цього вірша, спасіння душі є добром, а погибель душі – злом.

В. Сім речей, які в очах Божих є злом (мерзотою):

Ось шість, що ненавидить Господь, навіть сім, що мерзота для душі Його: очі горді, мова неправдива і руки, що проливають кров невинну, серце, яке кує злі задуми, ноги, які швидко біжать до лиходійства, лжесвідок, який наговорює неправду і сіє розбрат між братами” (Притчі 6:16-19).

ІІІ. Дерево пізнання добра і зла

  1. Що сталося в Едемському саду?

І виростив Господь Бог із землі всяке дерево, приємне на вигляд і добре для їжі, і дерево життя посеред раю, і дерево пізнання добра і зла… І заповів Господь Бог людині, сказавши: від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в той день, коли ти з’їси від нього, смертю помреш” (Бут. 2:9,16,17).

У результаті гріхопадіння, людина…

– пізнала зло (адже добро вона вже знала): гріх і його наслідки.

– зрозуміла і оцінила, що втратила (не цінуємо, поки не втратимо). Людина втратила не лише вічне життя в Едемському саду, але і взаємини зі своїм Творцем, що було найголовнішим благом, яке вона мала в житті.

Тепер людина народжується грішною: зі знанням того, як коїти зло, і незнанням того, як творити добро. Більше того, людина народжується нездатною розрізняти добро і зло. У Біблії сказано, що “тверда страва властива дорослим, у яких довгим навчанням почуття привчені розрізняти добро і зло” (Євр. 5:14). Дорослими тут названі зрілі у вірі християни – ті, хто, примирившись з Богом через жертву Христову, постійно зростає у вірі через пізнання Божого Слова.

  1. Які вимоги пред’являє Бог до тих, хто розрізняє добро і зло?

  • Улюблений! Не будь подібним до лихого, але до доброго: хто робить добро, той від Бога; а хто чинить зло, той не бачив Бога” (3Ін. 1:11). “…бажаю, щоб ви були мудрі у доброму і прості у злому” (Рим. 16:19).
  • Любов нехай буде нелицемірна; ненавидьте зло, прихиляйтеся до добра” (Рим. 12:9). “Ви, що любите Господа, ненавидьте зло” (Пс. 96:10). “Отже, хто знає, як добро робити, і не робить, тому гріх” (Як. 4:17).
  1. Заклик Божий до всіх людей:

  • Хто за добро відплачує злом, від дому того не відійде зло” (Притчі 17:13).
  • Горе тим, які зло називають добром, і добро – злом, пітьму вважають світлом, і світло – пітьмою, гірке вважають солодким, і солодке – гірким!” (Ісаї 5:20).
  • Шукайте добра, а не зла, щоб вам залишитися у живих, – і тоді Господь Бог Саваоф буде з вами, як ви говорите” (Амос 5:14).

Невеличка ремарка

У людей часто виникає таке запитання: “Чому Бог відразу не зруйнував світ після того, як людина згрішила?”

Щоб відповісти на це питання, необхідно чітко собі уявити, що сталося між Богом і першими людьми. Річ у тім, що Адам і Єва, скуштувавши плоди дерева пізнання добра і зла, поставили під сумнів не лише Боже Слово, але і владу (керівництво) Бога. Вони захотіли бути богами: “І сказав змій жінці: ні, не вмрете, але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло” (Бут. 3:4,5). Це можна перефразовувати таким чином: “Навіщо вам Бог? Навіщо Йому підкорятися? Ви самі можете стати богами”. Адам і Єва захотіли стати богами і хазяями свого життя.

Господь Бог, шануючи їх вибір, не знищив Адама і Єви. Вигнавши Адама і Єву з Едемського саду, де вони могли б насолоджуватися вічним життям і усіма благами, які створив для них Господь, Бог надав їм можливість “насолодитися” наслідками власного вибору і наочно показати, є вони богами чи ні. Це був дисциплінарний крок з боку нашого Творця.

Крім того, Бог не знищив перших людей після їх гріхопадіння тому, що Він хотів, щоб людина пожила на землі і побачила, до чого призведе її гріх, скоєний в Едемському саду.

Сьогодні Господь закликає усіх відвернутися від зла і навчитися робити добро: “Обмийтеся, очистіться; віддаліть злі діяння ваші від очей Моїх; перестаньте чинити зло; навчіться чинити добро, шукайте правди, рятуйте пригнобленого, захищайте сироту, заступайтеся за вдову. Тоді прийдіть – і розсудимо, – говорить Господь. Якщо будуть гріхи ваші, як багряне, – як сніг убілю; якщо будуть червоні, як пурпур, – як вовну убілю. Якщо захочете і послухаєтеся, то будете споживати блага землі; якщо ж зречетеся і будете чинити опір, то меч пожере вас: бо вуста Господні говорять” (Ісаї 1:16-20). Цю обіцянку Бог виконав через спокутну жертву Ісуса Христа.

За матеріалами сайту Біблійний дискусійний клуб

Попередній запис

Тягар відповідальності

«Усе, що треба для тріумфу зла – це щоб хороші люди нічого не робили», – ці слова приписують мислителю і ... Читати далі

Наступний запис

Що таке зло? Де в Біблії пояснюється це поняття?

У Біблії сказано: "Ухиляйся від зла і твори добро, і житимеш довіку" (Пс.36:27). "Лице ж Господнє проти тих, що чинять ... Читати далі