Секс і Біблія: Що каже Бог про секс?

Ось вже тривалий час у нас палко обговорюється тема сексу. А чи знаєте ви, що каже Біблія про секс?

Хоча і не правда, що всі без виключення говорять про секс, Бог все ж дійсно говорить про цю тему.

Біблія пропонує поглянути на це питання з двох сторін:

  1. Секс – дивний Божий подарунок людям, призначений для насолоди в рамках шлюбу чоловіка і жінки.
  2. Секс, якщо використовується не за призначенням, завжди наносить шкоду і вам і людям навколо вас.

Крім того, секс говорить щось украй важливе про самого Бога. Але спочатку давайте розберемося, навіщо ж Бог створив секс?

Бог створив секс як подарунок на весілля

Секс є дивною Божою задумкою. Бог створив наші тіла, розділивши людей на чоловіків і жінок (Буття 1:27). А ми знаємо, що «всяке добре даяння» виходить від Бога (Як. 1:17).

Бог створив секс як дивний подарунок виключно для жениха і нареченої. Богові важливий інститут шлюбу. І Він створив секс як щось, що може зробити шлюб унікальним і особливим.

У Біблії виділено чотири основні аспекти того, як фізична близькість може ощасливити сімейну пару:

  1. Фізична насолода
  2. Духовний зв’язок
  3. Емоційна близькість
  4. Продовження роду

Фізична насолода

Секс дає неймовірні відчуття. Секс сприяє продукуванню ендорфінів і знижує стрес. Бог заохочує фізичний потяг у рамках шлюбу. «Утішайся дружиною юности твоєї, улюбленою ланню і прекрасною сарною: груди її нехай напувають тебе повсякчас, любов’ю її насолоджуйся постійно» (Пр. 5:18-19). Але секс – це щось набагато більше, ніж просто фізичний акт любові.

Духовний зв’язок

Біблія каже, що під час сексу відбувається певна «духовна таємниця». У Книзі Буття 2:24 ми читаємо про те, що чоловік і жінка стають «однією плоттю» під час фізичної близькості. Коли ми читаємо «однією плоттю», можливо, ми відразу думаємо просто про «з’єднання двох тіл» одне з одним. Але мова тут не лише про це. Йдеться про духовну близькість, що виходить за рамки фізичної близькості. Під час сексу обидві людини стають одним цілим духовно.

Емоційна близькість

У староєврейській мові для опису сексу використовувався термін «пізнати». «Адам пізнав Єву, дружину свою; і вона зачала» (Бут. 4:1). Емоційна близькість є основним елементом сексу. Прочитайте, що каже герой з книги Пісні Пісень: «Полонила ти серце моє, сестро моя, наречена! полонила ти серце моє одним поглядом очей твоїх, одним намистом на шиї твоїй. О, які любі пестощі твої, сестро моя, наречена! о, наскільки кращі пестощі твої за вино, і пахощі мастей твоїх кращі за всі пахощі! Стільниковий мед капає з уст твоїх, наречена; мед і молоко під язиком твоїм» (Пісн. 4:9-11). Йдеться і про фізичну, і про емоційну насолоду, задумані Богом.

Продовження роду

Перше веління Бога Адаму і Єві звучало так: «Плодіться і розмножуйтеся» (Бут. 1:28). За правильних умов фізичний, духовний і емоційний досвід ведуть до радості від появи нового життя.

Бог задумав секс для шлюбу. Але що відбувається, коли ви займаєтеся сексом поза шлюбом?

Що Біблія говорить про сексуальні стосунки до і поза шлюбом?

Біблія ясно дає зрозуміти, що секс до і поза шлюбом – це гріх.

  • Секс до шлюбу – «Шлюб у всіх нехай буде чесний і ложе непорочне; блудників і перелюбників судить Бог» (Євр. 13:4). Розпуста – це загальний термін, що описує гріх сексуального характеру, у тому числі і секс до шлюбу.
  • Секс поза шлюбом – «Не перелюбствуй» (Вих. 20:14).
  • Порнографія – «Ви чули, що було сказано древнім: не чини перелюбу. А Я кажу вам, що всякий, хто погляне на жінку, жадаючи її, вже вчинив перелюб з нею в серці своєму» (Мф. 5:27-28). Навіть, якщо ви просто дивитеся або думаєте з пожаданням про людину, з якою не перебуваєте в шлюбі, то це – гріх рівний перелюбу.

Чому сексуальні стосунки поза шлюбом вважаються гріхом?

Секс дарує неймовірно яскравий досвід. Але він же наносить непоправну шкоду, якщо хтось використовує його не за призначенням, задуманим Богом. Шкода може проявитися відразу – наприклад: небажана вагітність, розпад сім’ї через зраду. Чи шкода може залишатися непомітною довгі роки. Але при цьому фізично, духовно і емоційно шкода просто неминуча.

Але Бог любить нас. Він створив шлюб для того, щоб захистити нас та інших людей. Наступна аналогія, узята з життя, дуже добре це описує.

Вогонь, що знаходиться в банній печі, нагріває каміння. Він наповнює лазню теплом, що приносить радість і комфорт тим, хто прийшов попаритися. Вогонь у банній печі несе життя.

А коли цей вогонь з тієї ж печі перекинеться на іншу частину дерев’яної лазні? Цей вогонь настільки сильний, що залишить від дачі один попіл. Цей вогонь може убити.

Вогонь той же. Але, коли він жарко горить у печі, він несе життя і не завдає шкоди. Секс – це потужний вогонь. А піч, створена Богом для того, щоб вогонь ніс життя, – це шлюб.

За матеріалами сайту Християнської місії “Нове життя”

Попередній запис

Кращий приклад

Кажуть, що сьогодні сім’я перебуває в кризі. З цим легко погодитися, зважаючи на кількість розлучень, а також на те, як ... Читати далі

Наступний запис

Про "спробувати"

Розмова про християнське ставлення до сексу зазвичай викликає найживіший інтерес у людей нецерковних. А правда, що до весілля зовсім не ... Читати далі