Необхідність покаяння

«Звичайно, погано мати безліч вад, – каже Паскаль, – але ще гірше мати безліч вад і не бажати в них зізнатися».

Існують два типи людей – не грішні і «безгрішні», як прийнято вважати, а лише два види грішників: ті, хто визнає свої гріхи, і ті, хто їх не визнає. Ці дві групи зіткнулися в сцені, яку описує Євангеліє від Іоанна (розділ 8).

Ісус учив людей у дворі храму. Його проповідь перервав натовп фарисеїв і учителів закону, які притягли із собою жінку, узяту в перелюбі. За звичаєм, на злочинниці розірвали сукню, віддаючи її на посміховище. Перелякана, беззахисна, публічно принижена, вона падає на коліна перед Ісусом, намагаючись руками прикрити груди.

Зрозуміло, у перелюбі беруть участь двоє, але на суд до Ісуса привели тільки жінку. (А що, якщо вона спала з фарисеєм?) Іоанн ясно дає зрозуміти: обвинувачі не стільки дбали про справедливу кару, скільки розставляли пастку Ісусові. Досить хитромудра пастка: Мойсеїв закон наказує карати подружню зраду смертю, а римляни позбавили євреїв права здійснювати страту. Кому коритиметься Ісус – римлянам або Мойсеєві? Чи ця людина, скандально відома своєю поблажливістю, знайде спосіб позбавити перелюбницю від покарання? Але в такому разі Він порушить Мойсеїв закон, причому на очах у всього народу! Тисячі поглядів упивалися в Ісуса.

І в цей напружений момент Ісус зробив дивну річ: нахилившись, став креслити пальцем на піску якісь букви. Єдина сцена в Євангеліях, де Ісус щось пише. Він пише – на піску, знаючи, що скоро усе написане буде затоптане, розвіяне вітром і змите дощем.

Іоанн не повідомляє нам, що написав на піску Ісус. У фільмі Сесіля Де Мілля Ісус креслить назви гріхів: перелюб, вбивство, гординя, пожадливість, похіть. Кожного разу, коли з-під руки Ісуса проступає нове слово, декілька фарисеїв потихеньку віддаляються геть. Здогадка Де Мілля – лише гіпотеза, нарівні з іншими. Ми знаємо одне: у цю грізну мить Ісус витримує паузу. Він мовчить і щось пише на піску. Ірландський поет Сімус Хіні відмічає, що Ісус «задає Власний темп», домагаючись повної зосередженості від Своєї аудиторії і готуючи до вражаючого переходу від очікуваного натовпом до того, що має статися насправді.

Глядачі ділять учасників цієї драми на дві категорії: жінка, узята на місці злочину, і її «праведні» обвинувачі (як-не-як, фахівці в галузі релігії). Проте першим же Своїм словом Ісус стирає усі відмінності: «Хто з вас без гріха, перший кинь у неї камінь», – пропонує Він.

І знову нахиляється, креслить букви на піску, витримуючи паузу. Обвинувачі, один за другим, потихеньку розходяться.

Нарешті, Ісус встає і звертається до жінки, до цієї злочинниці, яка залишилася перед Ним одна.

– Де ж вони? – запитує Він. – Ніхто тебе не осудив?

Ніхто, Господи, – відповідає жінка.

І цій переляканій перелюбниці Ісус дарував відпущення:

І Я не осуджую тебе; іди, і віднині більше не гріши.

Так одним ударом Ісус скасовує дві колишні категорії праведників і грішників і пропонує замість них нові: грішників, що визнають свою провину, і грішників, які свою провину заперечують. Жінка, узята в перелюбі, не здатна захиститися і визнає провину. Куди складніше мати справу з такими людьми, як фарисеї, які провину заперечують або пригнічують у собі почуття гріха. Їм теж треба звільнити руки, щоб вони змогли прийняти благодать.

Сцена з розділу 8 Євангелія від Іоанна приголомшує мене тим більше, що від природи мені властиво ототожнювати себе з обвинувачами, а не з обвинуваченими. Я значно більше гріхів заперечую, ніж визнаю за собою. Ховаючи свої гріхи під плащем респектабельності, я лише зрідка допускаю відкритий, публічний «прокол». Проте якщо я правильно розумію суть цієї притчі, з усіх, присутніх тоді у дворі Храму, щонайближче до Царства Божого була перелюбниця. А я наближаюся до Царства лише тоді, коли уподібнююся їй: коли я упокорююся і тремчу, не знаходячи собі виправдання, коли простягаю відкриті руки назустріч Божим дарам.

Ось це і є «обмовка», умова благодаті – необхідно відкрити душу, щоб до неї увійшла благодать. Необхідно захотіти благодать. Цей акт, ці ворота, що ведуть до прощення, християнство іменує покаянням. Клайв Л’юїс сказав, що покаяння не є певна «вимога», що пред’являється нам Богом. «Покаяння – точне визначення процесу нашого повернення до Нього». У притчі про блудного сина покаяння – повернення додому, до радісного бенкету. Покаяння відновлює стосунки, дозволяє продовжити їх у майбутньому.

Коли я усвідомив бажання Бога підвести мене до покаяння і тим самим відкрити ворота благодаті, найсуворіші викриття гріха в Біблії стали сприйматися по-новому. «Бо не послав Бог Сина Свого в світ, щоб судити світ, а щоб світ спасся через Нього», – сказав Ісус Никодиму. Іншими словами, Бог будить у мені відчуття провини заради мого ж блага. Бог хоче не знищити мене, а звільнити. Для звільнення ж потрібен скрушений дух, як у тієї жінки, узятої в перелюбі, а не гордовитий дух фарисеїв.

Поки рана не виявлена, її неможливо зцілити. Алкоголіки знають, що людині неможливо допомогти, поки вона не визнає проблему: «Так, я алкоголік». Якщо людина набила руку в самообмані, то добитися такого визнання можна лише за допомогою рідних і друзів. Їм доведеться «писати на піску» ганебну істину, поки алкоголік не визнає справедливість[1].


[1] Алкоголіки називають того, хто «зав’язав», але не визнав свою проблему, «сухим п’яницею». Він не п’є, але і жити не може і робить нещасними усіх навколо. Він продовжує маніпулювати людьми, смикати за ниточки співзалежності. Проте, оскільки він перестав пити, у нього не буває і моментів щастя. Члени сім’ї іноді мріють, щоб він запив знову, оскільки тоді з ним буде веселіше і легше. Кейт Міллер порівнює таку людину з набожним лицеміром, що змінюється лише зовні, але не зсередини. Справжня зміна для алкоголіка, як і для християнина, починається з визнання своєї потреби в благодаті. Самообман і заперечення відсікають його від благодаті.

Автор: Філіп Янсі

Попередній запис

Зловживання благодаттю

Історик і мистецтвознавець Роберт Хьюз розповідає про злочинця, засудженого до пожиттєвого ув'язнення у в'язниці суворого режиму на острові десь біля ... Читати далі

Наступний запис

Глибинна таємниця благодаті

Апостол Павло, Валантен де Булонь Автор Послання Іуди попереджає: ми вміємо обертати благодать Бога нашого «на ... Читати далі