Про воскресіння мертвих

Ніщо так не наповнює душу печаллю і болем, як втрата наших близьких. Бачачи бездиханне тіло рідної людини, чиє життя було багато в чому і нашим життям, ми мучимося втратою і свідомістю тепер уже безповоротної розлуки. Ніщо земне, людське не в змозі допомогти нашому горю – але те, що неможливо для людини, можливо для Бога.

Віра в загальне воскресіння мертвих є наріжним каменем християнської віри. “Якщо нема воскресіння мертвих, то і Христос не воскрес. А якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша” (1Кор. 15:13,14). Якщо немає воскресіння, хибне все християнське вчення. От чому так борються проти віри у воскресіння вороги християнства і от чому так рішуче затверджує віру у воскресіння Церква Христова.

Людині властиво сумніватися в усьому, що вище за її буденне розуміння, тому Бог давав і дає людям багато знамень дійсності воскресіння. Почнемо з того, що сама природа містить у собі образ воскресіння, який виявляється щорічно. От що пише про це подвижник і духовний письменник дев’ятнадцятого століття святитель Ігнатій Брянчанінов: “Якщо б можна було знайти людину, яка б не знала перетворень, що здійснюються змінами пір року; якщо б привели цього мандрівника в сад, що велично покоїться під час зими сном смертним, показати йому голі дерева і повідати про ту розкіш, в яку вони вдягатимуться весною: то він замість відповіді подивився б на вас і посміхнувся – такою нездійсненною байкою здалися б йому ваші слова! Так і воскресіння мертвих здається неймовірним для мудреців, які блукають у мороці земної мудрості, і не пізнали, що Бог всемогутній, що різноманітну премудрість Його можна споглянути, але не осягнути створеним розумом. Богові все можливо: чудес немає для Нього”.

Вчення про воскресіння, що від початку світу вписане у велику книгу природи, з особливою силою передано у Священному Писанні, Книзі книг – Біблії. “Я Бог Авраама, і Бог Ісаака, і Бог Якова. Бог не є Бог мертвих, а живих” (Мф. 22:32), – каже Господь Ісус Христос юдеям, нагадуючи, що вчення про воскресіння мертвих міститься в їх законі. У пророцтві Єзекиїля, одного з чотирьох великих старозавітних пророків містяться такі слова: “Господь вивів мене духом і поставив мене серед поля, і воно було повне кісток, і обвів мене навколо біля них, і ось дуже багато їх на поверхні поля, і ось вони дуже сухі. І сказав мені: сину людський! чи оживуть кістки ці? Я сказав: Господи Боже! Ти знаєш це. І сказав мені: проречи пророцтво на кістки ці і скажи їм: “кістки сухі! слухайте слово Господнє!” Так говорить Господь Бог кісткам цим: ось, Я введу дух у вас, і оживете. І обкладу вас жилами, і вирощу на вас плоть, і покрию вас шкірою, і введу у вас дух, і оживете, і пізнаєте, що Я Господь. Я вирік пророцтво, як повелено було мені; і коли я пророкував, зчинився шум, і ось рух, і стали зближатися кістки, кістка з кісткою своєю… і ось, жили були на них, і плоть виросла, і шкіра покрила їх зверху… і ввійшов у них дух, і вони ожили, і стали на ноги свої – дуже, дуже велике полчище” (Єз. 37:1-10).

Видіння пророка Єзекиїля

Є в Біблії і прямі описи випадків воскресіння мертвих. Одне з них ми знаходимо в Старому Завіті, у 4 Книзі Царств, у життєписі пророка Іллі, де за молитвою пророка воскресає хлопчик, син благочестивої жінки. Особливо значні євангельські свідчення воскресіння Господом Ісусом Христом померлих: сина вдови з Наїна, дочки Іаїра. Особливо благоговійно Церква згадує воскресіння Лазаря четвероденного, брата Марії і Марфи. “Лазар, друг наш, заснув; але Я йду розбудити його” (Ін. 11:11), – сказав Господь. Коли ж Він разом з учнями прийшов до дому Марії і Марфи, Лазар вже чотири дні знаходився в гробі, так що його тіло почало розкладатися. Але Господь воскресив його, звернувшись гучним голосом: “Лазарю! Вийди геть. І вийшов померлий, оповитий по руках і ногах поховальними пеленами” (Ін. 11:43,44). Церковне передання розповідає нам про те, що після воскресіння Лазар прожив ще довге життя, був рукопокладений апостолами в єпископа і прийняв, врешті-решт, мученицьку смерть за Христа.

До всього сказаного можна додати, що вчення про воскресіння мертвих є прадавнім вченням, яке можна назвати загальнолюдським. Ще до старозавітних пророків вірою у воскресіння мертвих зміцнювався Іов Багатостраждальний. І від благочестивих древніх прабатьків звістка про воскресіння не була прихована. Вчення про воскресіння було широко поширене в стародавньому Єгипті і в корінних народів Америки, зв’язок яких з народами Євразії урвався в незапам’ятні часи. Час виникнення цього вчення, мабуть, співпадає з початком людської історії, і воно значно древніше за вчення про смерть без жодного воскресіння.

За матеріалами сайту www.wco.ru

Попередній запис

Що таке воскресіння мертвих

Воскресіння мертвих - відновлення фізичних тіл людей у новому стані, що має наступити з Другим пришестям Ісуса Христа. Воскресіння мертвих, ... Читати далі

Наступний запис

Коротко про воскресіння мертвих

Тріумф Християнства, Гюстав Доре У великий день пришестя Сина Людського звершиться загальне воскресіння мертвих у преображеному ... Читати далі