Царство: пшениця серед куколів – частина 4

У 1933 році в німецькому місті Штутгарт Мартін Бубер пояснював тлумачеві Нового Завіту, чому він, єврей, захоплюючись Ісусом, все-таки не може прийняти Його. «Християнам, – казав він, – євреї, мабуть, здаються неймовірно упертим народом, адже вони наполегливо чекають Месію».

Мартін Бубер

Чому би не визнати Месією Ісуса? «Церква ґрунтується на вірі в те, що Христос приходив. Це і було спокутування, яке Господь дарував людству. Ми, Ізраїль, повірити в це не можемо. Ми розуміємо глибше, правдивіше, що основи світової історії не похитнулися: що світ неспокутий. Ми відчуваємо його неспокутість». Ствердження Бубера в наступні роки зазвучало ще гостріше, адже в 1933 році до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер, і усі сумніви в тому, спокутий світ або ні, були зметені. Хіба справжній Месія дозволив би існувати такому світу?

Єдине можливе пояснення цьому полягає у вченні Ісуса про те, що Царство Боже приходить поступово. Воно одночасно вже тут і ще немає, у сьогоденні і в той же час у майбутньому. Іноді Ісус підкреслює, що воно в сьогоденні, кажучи, що Царство «усередині вас». Іноді Він каже, що Царство Боже в майбутньому, коли велів учням молитися: «Нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Мф. 6:10). Мартін Бубер правий, помічаючи, що воля Божа на землі не дотримується, як на небі. Царство Боже повністю ще не настало.

Може, і Сам Ісус погодився б з тією оцінкою, яку дав цьому світу Бубер. «У світі зазнаєте скорботи», – сказав Він Своїм учням (Ін. 16:33). Він попереджав їх про прийдешні біди: «Також почуєте про війни і чутки про війни. Глядіть, не жахайтесь, бо належить усьому тому бути, та це ще не кінець» (Мф. 24:6). Існування зла веде до того, що історія буде повна розбратів, а світ буде таким, немов не було спокутування. Певний час Царство Боже повинне існувати пліч-о-пліч з ворогами Господніми. Царство Боже приходить повільно, непомітно, немов у ворожому тилу проводиться секретна операція.

Тайна вечеря, Ніколя Пусен

К.С. Льюїс так писав про це:

«Чому Бог сходить на окуповану територію інкогніто і засновує свого роду таємне товариство, щоб здолати диявола? Чому Він не сходить у силі, щоб її завоювати? Можливо, Він недостатньо сильний? Що ж, християни вважають, що Він і зійде в силі, тільки ми не знаємо, коли. Проте ми можемо здогадуватися, чому Він зволікає. Він хоче, щоб ми стали на Його сторону добровільно… Бог завоює цей світ. Але мені цікаво, чи розуміють ті люди, які просять у Бога відкритого і прямого втручання в наші справи, що станеться, коли це відбудеться. Адже це буде кінець світу. Коли автор виходить на сцену, це означає, що спектакль закінчений».

Найближчі учні Ісуса насилу розуміли двоїстість Царства. Після смерті і Воскресіння Учителя вони нарешті зрозуміли, що Месія прийшов не в образі царя-завойовника, але в упокорюванні і слабкості. І все одно одна думка не давала їм спокою: «Чи не в цей час, Господи, відновлюєш Ти царство Ізраїлеві?» (Діяння 1:6).

Вознесіння, Бенджамін Вест

Сумнівів немає, вони думали про земне царство, яке прийде на зміну володарюванню римлян. Ісус відмів це питання і наказав ним проповідувати слово Його по всій землі. Потім, на їх подив, Він вознісся і зник з очей, а ангели сказали їм: «Цей Ісус, Який вознісся від вас на небо, прийде так само, як ви бачили Його, коли Він сходив на небо» (Діяння 1:11). Те царство, про яке вони мріяли, дійсно настане, але не тепер.

Мушу зізнатися, що дуже довго я уникав думати про Друге пришестя. Частково, вважаю, це пояснювалося тим, що в дитинстві я чув про нього занадто багато. Вчення це здається дивним, на кшталт розмов про літаючі тарілки. Сьогодні я, як і раніше, погано уявляю, як усе це станеться, проте розумію, що Друге пришестя – це кульмінація, неминучий етап Царства Божого. І якщо церква перестає вірити, що Христос повернеться, і намагається стати частиною цього світу, замість того, щоб бути авангардом Царства, яке не від світу цього, вона ризикує втратити і віру в Бога.

Бог ставить на кін Свою репутацію. У Новому Завіті кажеться про час, коли «Щоб перед іменем Ісуса схилилося всяке коліно… і всякий язик сповідував, що Господь Ісус Христос у славу Бога Отця» (Флп. 2:10-11). Поки цей час не настав. Через кілька десятиліть після Воскресіння апостол Павло казав, що все творіння стогне і мучиться, чекаючи спокутування. Перше пришестя Ісуса проблем планети Земля не вирішило, проте Він розповів нам про Царство Боже, щоб розвіяти земні хиби.

Тільки з Другим пришестям Царство Боже встановиться в усій повноті. А доки ми працюємо заради майбутнього, спираючись на Євангелія, які кажуть нам, яким воно буде. Юрген Молтман зауважив, що слова «день Господній» у Старому Завіті вселяють страх, а в Новому – упевненість, бо автори Нового Завіту знають Господа, Який прийде. Вони вже знають, чого чекати.

Тріумф Християнства, Гюстав Доре

Коли Ісус жив на землі, сліпі починали бачити, а паралізовані – ходити. Він повернеться і встановить Царство, де не буде ні хвороби, ні немочі. На землі Він помер і воскрес. Коли Він повернеться, смерті більше не буде. На землі Він виганяв демонів. Коли Він повернеться, Він знищить диявола. Вперше Він прийшов на землю немовлям в яслах. Він повернеться в сліпучому сяйві, як описується в книзі Одкровення. Царство, яке Він приніс на землю, означає не кінець, але швидше початок кінця.

Царство Боже розростатиметься, у міру того як церква створює альтернативне суспільство, показуючи приклад того, яким світ одного разу стане. Суспільство, яке не звертає уваги на раси і класи, яке засноване на любові, а не на протистоянні, яке піклується про слабких, яке виступає за справедливість і праведність у світі, пройнятому егоїзмом і розкладанням, суспільство, члени якого вважають за честь служити один одному. От що Ісус мав на увазі, кажучи «Царство Боже».

Четвертий вершник в Апокаліпсисі показує, як кінчиться цей світ: війна, голод, хвороби і смерть. Ісус показав, як світ буде виправлений. Він робив прямо протилежне діянням четвертого вершника: встановлював мир, годував голодних, зціляв хворих, воскрешав мертвих. Вчення про Царство Боже звучало так сильно, бо Він жив за його законами, робив його реальністю. І пророцтва пророків про світ, вільний від болю і сліз, відносяться не до якогось міфічного, але до цього світу.

Завдання, поставлене перед нами, людьми церковними, послідовниками Христовими, – жити за законами Царства Божого. Про Царство світ судитиме по нас. Ми живемо в перехідний час. Це перехід від смерті до життя, від людського правосуддя до правосуддя божественного, від старого до нового. Це час, коли світ багато в чому трагічно недосконалий, проте то тут, то там нам попадаються прикмети того, що одного разу Господь доведе його до досконалості. Царство Боже вторгається в цей світ, і ми можемо стати його вісниками.

Попередній запис

Царство: пшениця серед куколів - частина 3

Якщо в мене з'являється спокуса розглядати Царство Боже як ще одну силову структуру, мені варто перечитати опис суду в Єрусалимі, ... Читати далі

Наступний запис

Що Він змінив - частина 1

Скотт Пек каже, що, уперше взявшись за Євангелія, він був налаштований скептично. Він чекав знайти гладенькі тексти, автори яких майстерно ... Читати далі