25-е чи 7-е?

Незважаючи на лаконічність заголовку, можна легко здогадатися, що мова далі піде про вибір, перед яким сьогодні постало українське суспільство: якого саме дня святкувати Різдво Христове – 25 грудня чи 7 січня?

Відразу обмовимося, це питання стосується лише частини суспільства, при чому не дуже значної, адже частина українців, зокрема римо-католики, завжди відзначала Різдво Христове 25 грудня, до них останнім часом прилучилися деякі протестантські конфесії, тобто це питання їх оминає стороною. Так само це питання оминає більшість, якій, у принципі, немає особливої різниці якого самого числа святкувати Різдво Спасителя, для них це величне свято є лише плавним продовженням свята Нового року. Але попри це є група людей, для яких дата святкування Різдва Христового залишається принциповим питанням. А тепер розберемося чому.

Відразу слід зауважити, що в Біблії немає ніде відомостей стосовно точної дати народження Спасителя: вказане лише місце Його народження, з якого роду Він прийде, про дату – жодного слова. Цікаво, чому? У ті часи на це звертали мало уваги, особливо, коли людина походила з бідняків – нікому не було жодного діла стосовно появи на світ чергового бідняка. Якщо хочете переконатися, перечитайте 1-й та 2-й розділ Євангелія від Матфея, а разом з ним 2-й розділ Євангелія від Луки: якщо б не ангели, що звістили народження Месії пастухам, та поява зірки на сході, яка привела за собою волхвів, ніхто б не дізнався про прихід у світ Спасителя. Отже, Господь мав чудесним образом втрутитися (вже не кажучи про сам прихід Спасителя у світ), щоб хтось дізнався про народження Месії!

Втім, з другого боку, добре, що про прихід Месії дізналося обмежене коло осіб, адже в іншому випадку загинули не тільки вифлеємські немовлята, а значно більше людей: як дітей, так і дорослих. Щоб здогадуватися про це, не треба бути пророком, достатньо трохи знати історію. Але це так, до слова… А тепер повернемося до теми нашої розмови.

Отже, точної дати народження Спасителя Біблія нам не повідомляє, а дата святкування 25 грудня склалася історично, втім, як і 7 січня. Виходячи з цього можна дійти висновку, що в події Різдва Христового важлива сама подія – прихід Спасителя у світ, свідоцтво Божої любові до пропащого грішного людства, а конкретна дата цієї події суттєвого значення немає. Від слова зовсім.

Тоді чому особисто ми, редакція сайту, попри не важливість самої дати, наполягаємо, як напевно ви вже здогадалися, на святкуванні Різдва Христового саме 25 грудня (якщо б для нас це не було принциповим, то і не згадували)? Принциповість полягає у… святі Нового року, яке в українських реаліях робить Різдво Христове фактично додатком до нього. Якщо ж перенести святкування Різдва Христового на 25 грудня, то свято Нового року, хоча б не відразу, але з часом стане для більшості додатком до свята Різдва Христового. Як це і відбувається в більшості країн Заходу.

За Христовим висловлюванням, ми, вірні, тобто ті, хто дійсно вірує в Нього як в особистого Бога і Спасителя, повинні бути для решти світу «світлом» (Мф. 5:14). І в ситуації з датою святкування Різдва Христового в нас реальна можливість стати цим «світлом», своєю свідомою позицією засвідчити, що Різдво Христове важливіше для нас, ніж світське свято Нового року. Засвідчити не тільки словами, але і справами.

Так що зважаючи на це, можна перефразувати назву цього допису на: «Що важливіше: Різдво чи Новий рік?», або ж ще радикальніше: «Господь чи світ?».

І відчуваючи можливі закиди стосовно того, що «Новий рік ми і так не святкуємо,  а до 7 січня ми вже звикли…», радимо перечитати Мк. 7:1-7. Там щось говориться про «передання предків»…

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
doc25-е чи 7-е?


Ваш коментар: