Жадібність та ідолопоклонство

30 срібняків

У Посланні до Ефесян 5:5 написане: “Бо знайте, що ніякий блудник‚ чи нечистий, чи користолюбець, який є ідолослужителем, не має спадку в Царстві Христа і Бога“.

Варто звернути увагу на слова про те, що всякий користолюбець є ідолослужителем. А гріх ідолопоклонства – один з найгидкіших перед Господом, тому накликає прокляття такою мірою, що воно приносить повне руйнування в усі сфери життя людини та її нащадків. Але чому користолюбство прирівнюється до ідолопоклонства? Спробуємо розібратися.

Користолюбство пояснюється як жадібність, пожадання матеріальних благ. Таким чином, Павло називає жадібного і користолюбного ідолослужителем. Виходячи з цього, жадібність і користолюбство Писанням прирівнюється до одного з наймерзенніших гріхів перед Богом – до ідолопоклонства.

Варто зауважити, що ідолів, істуканів раніше робили із золота і срібла, а якщо з дерева, то все одно покривали цінними металами, а вони в той час виконували функцію грошей. Хіба це випадково? Виходить, що ті, хто поклонявся золотому істуканові, поклонялися золоту – грошам (не кажучи про демонічний вплив, що стояв за цим). Сьогодні ідоли у вигляді статуй не роблять, але гроші є і залишаються в ужитку і, здається, набувають тільки ще більшої ролі в суспільстві.

І жадібність має пряме відношення до грошей і до сподівання на них. З цієї причини просто тому, що в наші дні цивілізовані люди не поклоняються істуканам не означає, що вони не можуть бути ідолослужителями. Насправді, якщо вони усе роблять заради грошей і оцінюють усе в житті тільки ними, значить, їх серце прив’язане до матеріальних речей, а тому вони бачать сенс життя в тому, щоб накопичити їх більше, що і штовхає їх на служіння мамоні – приводить їх у стан, коли вони служать грошам, а не навпаки.

І коли люди опиняються в такому становищі, то це відкриває двері для такого прокляття в їх життя, яке поглинає їх повністю. Бо ідолопоклонство завжди приносило найгірші наслідки з усіх інших проклять закону. Насправді, увесь закон заснований на тому, що якщо служитимеш Богові, то будеш благословлений; якщо ж підеш услід інших богів, то, замість благословення, тебе спіткає прокляття (Втор. 28).

Таким чином, саме за ідолопоклонство на Ізраїль і на Єрусалим прийшло таке руйнування і вигнання, і запустіння, і воно тривало стільки родів, що досі їх нація повністю не відновила свого володіння над своєю землею. Коли на Єрусалим прийшов Навуходоносор, як і було передбачено пророками, і відвів народ у полон, то його слуги спалили і храм, і усі будинки в місті, а стіни – зруйнували (4Цар.24-25).

Так, потім Господь виявляв до них милість, і вони поверталися з полону. Він посилав їм Своїх лідерів, і вони відбудовували стіни і відновлювали храм. Потім прийшов Месія, Господь Ісус Христос і вони не прийняли Його, за що їх знову спіткало руйнування і розсіяння, яке вони все ще надолужують. Звичайно, Господь діє, і Він виконує слова пророцтв і повертає Ізраїль назад. Проте з історії ми бачимо, що найгірші наслідки приходили на них як на народ саме унаслідок ідолопоклонства, бо вони не навернули свого серця, щоб цілком служити Господові.

Вони і Христа не прийняли, бо релігійні лідери народу не служили Богові щиро, але шукали речей цього світу і служили ним. Інакше, як казав Ісус, якби вони пізнали Отця Його, то прийняли б і Його Самого (Ін. 15:20-25).

Отже, жадібність і користолюбство – те саме, що ідолопоклонство, бо є таким за своєю суттю. І якщо люди потрапляють у ці мережі, то тим самим накликають на себе і на своїх нащадків прокляття, яке зробить руйнівний вплив ще на багато родів. Звичайно, якщо це не зупинити через прийняття спасіння і не перемогти вірою в Господа Ісуса Христа.

Тому, якщо ми стикаємося з людьми жадібними і користолюбними – а таких, на жаль, сьогодні у світі багато, – то нам не треба гніватися на них, бо їм можна тільки поспівчувати, оскільки їх добробут продовжиться не довго, але будуть наздогнані раптовим руйнуванням. При цьому і нам треба бути пильними відносно цього, охороняючи своє серце (див. Пр. 4:23), щоб жоден гіркий корінь жадібності не виник і не дав місця ворогові.

За матеріалами сайту http://www.sneba.іn.ua

Попередній запис

Блаженніше давати, ніж приймати (закінчення)

"Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть. Збирайте ж собі ... Читати далі

Наступний запис

Гріх жадібності

Ахан та Ісус Навин, Джеймс Тіссо Роздуми над Ісуса Навина 7:1-26 “І понесете покарання за гріх ... Читати далі