Справжні багачі

«Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому в Царство Боже ввійти» (Мф. 19:24), – ця фраза, напевно, відома навіть тим людям, які жодного разу в житті не брали до рук Біблії. А відома вона через той калейдоскоп почуттів, що залишає після себе. І напевно, найбільш поширеними з почуттів є цілком зрозумілий подив… і радість, від усвідомлення того факту, якщо ти не багатий, тому тоді для тебе не закритий шлях до Небесного (Божого) Царства.

Ці два почуття не схожі між собою, проте викликають у людей схожу реакцію – вони починають шукати виправдання. У першому варіанті висуваються найрізноманітніші гіпотези: від маленьких єрусалимських воріт через які могла продертися лише людина, до припущення, що «верблюдом» у новозавітні часи називався грубий канат, який, ясна річ, не міг пролізти в голкове вушко. Одним словом, це стосується якогось верблюда: чи то тварини, чи ще щось, але не особисто мене. Проте це припущення хибне, і згадування верблюда стосується особисто кожного з нас, попри те, як би не намагалися відсторонитися від цього.

У другому варіанті виправдання виглядають більш прозаїчнішими: люди тішать себе думкою, що вони не настільки «багаті», щоб не потрапити до Божого Царства. Дехто навіть висуває припущення, якщо ми не настільки «багаті», майже «бідні», то доступ до цього Царства нам безперечно буде відкритий. Адже недаремно, додасть хтось, у Біблії сказано: «Блаженні убогі духом, бо ваше є Царство Боже» (Лк. 6:20). А ще хтось на цьому тлі буде зловтішатись, що «багатим» вхід до цього Царства буде гарантовано закритий, адже, як мовиться, сам Господь на це вказав… і т.д. і т.п.

«Не кожен, хто говорить Мені: Господи! Господи! – увійде в Царство Небесне, а той, хто виконує волю Отця Мого Небесного» (Мф. 7:21), – напевно, тільки таке Боже застереження зможе припинити хід подібних думок. І то навряд чи, адже люди в усі часи мріють обійтися без Божої допомоги, власними силами потрапити до Царства Небесного. От чому Христос застерігає Своїх учнів: «Людям це неможливо, Богові ж усе можливо» (Мф. 19:26).

«Бо благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це – Божий дар: не через діла, щоб ніхто не хвалився. Бо ми – Його творіння, створені у Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував‚ щоб ми виконували» (Еф. 2:8-10), – з нашого боку нам залишається лише з вдячністю приймати цей дар та творити добрі діла, в яких і полягає Божа воля: щоб ми любили один одного. «Заповідь нову даю вам: щоб ви любили один одного; як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного» (Ін. 13:34), – як про це нагадав учням Христос під час Тайної вечері.

На цих словах можна було завершувати цей допис, якби не одне важливе зауваження, що стосується бідності і багатства. Річ у тім, що поняття це вкрай відносне: завжди за бажання можна знайти людину трохи (і не трохи) багатшу за тебе. Це стосується матеріальних багатств. Але існує іншій аспект земного багатства: наприклад, в яку ціну ви оціните власний зір, слух, змогу пересуватися власними ногами? Адже багато людей позбавлені цих дійсно дивовижних скарбів. А в скільки ви оцінити чисте сумління, мир з близькими і з Богом, адже ці речі є дійсно безцінними. Так що ми всі є багачами (і з відповідними вимогами до цього багатства, див. Лк. 12:48), головне тут дивитися під правильним ракурсом.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docСправжні багачі


Ваш коментар: