Жінки Нового Завіту – Епілог

Христос і самаритянка, Вільям Дайс

Чи в історіях цих жінок можна помітити спільні риси або ж аналогічні схеми? А що ми можемо сказати про себе? Чи перебуваємо ми в складній ситуації? Чи наше життя зруйноване? Може, ми переживаємо труднощі лише в якійсь сфері життя, а може, ми вважаємо все своє життя суцільною катастрофою?

Більшість цих історій зводиться до зв’язку героїнь з Ісусом Христом. Кожна із жінок змагалася з якоюсь проблемою: хворобою, смертю, складними стосунками, втратою дитини, суспільним неприйняттям… Кожна знайшла вихід щойно тоді, коли звернулася до Ісуса або до когось із Його учнів.

Ісус визнавав цінність жінок і визначав їм у житті важливі ролі. Якщо оцінювати цей аспект в історичному контексті, то помітимо, що християнство принесло жінкам свободу. В країнах, де панує диктатура, комунізм або іслам, жінки поневолені та знедолені. Їхня роль зводиться до ролі предмета, який виконує певні функції, кухарки чи коханки. Ісус прийшов, аби принести свободу всім людям.

Про це каже апостол Павло в Посланні до Галатів: «Нема вже ні юдея, ні язичника; нема ні раба, ні вільного; нема ні чоловічої статі, ні жіночої; бо всі ви – одно в Христі Ісусі» (Гал. 3:28). Завдяки життю, смерті та воскресінню Ісуса Христа, всі поділи з огляду на расу, колір шкіри, суспільну позицію чи стать, були усунені. Завдяки Ісусові ми всі рівні.

Ця книжка є своєрідним трактатом про зв’язок Ісуса з жінками. Він визнавав їх цінність та вимагав, аби до них ставилися згідно із Божим задумом, у якому від самого початку йдеться про рівність чоловіка та жінки. «І сказав Бог: створімо людину за образом Нашим і за подобою Нашою, і нехай володарює вона над рибами морськими, і над птахами небесними, і над звірами, і над худобою, і над усією землею, і над усіма плазунами, що повзають по землі. І створив Бог Людину за образом Своїм, за образом Божим створив її; чоловіка і жінку створив їх. І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею, і владарюйте над рибами морськими і над звірами, і над птахами небесними, і над усякою худобою, і над усією землею, і над усякою твариною, що плазує по землі» (Бут. 1:26-28).

Якщо у вас виникають якісь сумніви щодо цінності Божого творіння, то раджу вам прочитати наступне: «І побачив Бог усе, що Він створив, і ось, добре воно» (Бут. 1:31). А тому потрібне чоловіче й жіноче начало, щоби Бог міг уповні об’явитися у світі. Первинним планом Бога у світі була їхня єдність: «Тому залишить чоловік батька свого і матір свою і пристане до жінки своєї; і стануть два однією плоттю (тілом)» (Бут. 2:24). Навіщо вони стають одним тілом? Щоб становити досконалий образ Бога.

Та з’явилася одна проблема. Нею було дерево і плід, який через брехню змія назавжди все змінив. Божий план був знівечений: гріх віддалив людину від Бога.

Так би трапилося, якби не обітниця, яка розпочала найбільший конфлікт у світовій історії. Війна точиться в кожній особі, а також на світовій арені. Бог сказав: «І ворожнечу покладу між тобою і між жінкою, і між сіменем твоїм і між сіменем її; воно буде уражати тебе в голову, а ти будеш жалити його в п’яту» (Бут. 3:15). Відтоді сатана ненавидить жінок і постійно бореться з ними. Оглянімося довкола й подивімося, що відбувається в західній культурі. А яке становище жінок на Близькому Сході та в Азії?

Ісус прийшов, аби повернути жінкам те, що в них вкрали. Він визнавав їх цінність. Ставився до них як до рівних Собі. Ісус зламав чимало правил тодішнього світу, визволяючи жінок із чоловічої неволі, а також з полону гріха та хвороб. Він прийшов дати їм прощення та повернути первинний статус.

Для Ісуса жінки були цінною частиною суспільства. Про цю велику християнську істину часто забувають. Ісус цінував значення жінок. Разом із розвитком християнства жінки отримували право голосу та право розпоряджатися маєтком, працювати й обирати чоловіка. Я не вдаватимусь у деталі.

Світові потрібна ця правда, і жінки повинні повірити в неї. Для них це одна з найважливіших причин, задля яких треба прийняти Євангеліє. Ісус дарує свободу жінкам, поневоленим законами та звичаями їхньої культури. В Церкві, яка не цінувала би ролі жінок, бракувало би чогось дуже важливого. Чому ми повинні відпихати поза лінію фронту настільки численну частину нашої армії?

Подумаймо про бар’єри, які Ісус зруйнував у Своїх контактах із жінками. Переконаймося, наскільки велику роль вони відіграли в Його земному служінні. Згадаймо про ті події і подумаємо над ними.

  • Бог обрав жінку матір’ю Свого Сина. Божий Син прийшов на світ, як всі інші люди – народився від жінки. Він міг би з’явитися нізвідки як цілком дорослий чоловік і відразу почати Свою діяльність. Невже така версія подій була б менш вірогідною? Однак Він вибрав жінку, об’єктивно оцінюючи ситуацію, не надто відповідну для цього – молоду, вбогу, низького походження, неодружену і родом із Назарету, незначного занедбаного села.
  • Ісус здійснив перше чудо на прохання жінки – Своєї матері. Це трапилося на весіллі, котре не завершилося завчасу лише завдяки воді, яку Він перемінив на вино.
  • Ісус довірив свій найбільший секрет самарянці, яку зустрів біля криниці. Ісус сказав їй, що Він – довгоочікуваний Месія. З людського погляду, вона також була не надто відповідною особою. Бо ж євреї ненавиділи самарян, кожен равві чи інший релігійний лідер не мав права розмовляти з ними привселюдно. На додачу до всього ця жінка була ще й перелюбницею, і всі про це знали. Ісус подолав ці бар’єри, щоб допомогти їй заспокоїти духовну спрагу.
  • Пригадайте собі історію Марії і Марфи. Тодішні звичаї не дозволяли рабинам навчати жінок. Освіта була призначена тільки для чоловіків. Ісус подолав і цей бар’єр, навчаючи Марію та хвалячи її за належний вибір.
  • Хто підтримував Ісуса та Його дванадцятьох учнів, турбуючись про їхні матеріальні потреби? Харчування, одяг, нічліг – про все це дбала група жінок, які брали на себе всі витрати. Ці жінки залишилися з Ісусом до самого кінця, супроводжуючи Його аж на Голгофу. Де тоді були Його учні? Вони втекли, побоюючись за своє життя.
  • Ісус ніколи не відмовляв жінкам в їхніх потребах. Вони приходили до Нього з різними справами, просили про матеріальну допомогу, про оздоровлення, звільнення від неволі гріха чи демона. Ісус допомагав їм і жодну не назвав грішницею, ані не відіслав лише тому, що вона була жінкою.
  • Ісус затримався у дорозі на Голгофу, щоб втішити жінок, які йшли за Ним. Промовив: «Дочки єрусалимські! Не плачте за Мною» (Лк. 23:28). Це вони були Його найвірнішими ученицями.
  • Хто перший прийшов до порожнього гробу? Жінки! Кому першому з’явився воскреслий Ісус? Жінці! Хто перший поніс іншим добру новину про воскресіння Ісуса? Жінка!

Ще раз уважно перечитайте ці пункти – у кожному з них ідеться про жінку. Вона має більшу цінність в очах Господа, вона цінна для Його царства тут, на землі. Жінка легко не піддається. Завдяки численним перевагам жінки допоможуть знищити царів цього світу й збудувати на землі Небесне Царство. Вони готові активно шукати розв’язання та відповіді на ті запитання, які їх непокоять.

Деякі з описаних тут жінок збудували своє життя на солідному фундаменті. Інші обрали те, що минуще і втратили свій шанс. Однак кожна з них залишила після себе якийсь слід – зразок для наслідування або ж пересторогу.

Лише ми самі відповідальні за своє життя та свій вибір. Лише ми відповідатимемо за наслідки. Попри те, ким ми є або ким нам не вдалося стати, не піддаваймося. Допомога приходить в особі Ісуса Христа, Царя царів та Володаря володарів. Він є нашим Спасителем. Він не змінився відтоді, коли ходив по землі, і робить для нас те саме, що зробив для тих жінок.

Після зустрічі з Ісусом життя наших героїнь радикально змінилося. Воно стало повним. Ці жінки відійшли в мирі, перемінені. Вони визначили собі нову ціль. Незалежно від проблеми, яка нас турбує, пам’ятаймо про те, що ми ще не вичерпали джерело допомоги. Чому ми не мали б звернутися до Ісуса? Живий Бог дуже близько – попросімо Його про допомогу.

Попередній запис

Дорка

ГОТОВА НА ВСЕ, ЩОБ ЖИТИ ДЛЯ ГОСПОДА Дорка - це перше грецьке ім’я, яке з’являється у Новому Завіті. Його єврейський ... Читати далі