Введення: загальний огляд питання про сновидіння

Сни і їх тлумачення – Біблійний погляд

  1. Термінологія Старого і Нового Завітів

Сон: Єврейський іменник «khalom»; Грецький іменник «onar».

  1. Що таке сон?

Сновидіння – це стан свідомості, під час якої образи, думки і враження пробігають у розумі людини під час сну.

Сон – «послідовність образів, і тому подібне, що проходять через розум людини, яка спить» (Словник Вебстера).

  1. Три аспекти сну

Людина – істота складна, яка має фізичний і духовний початок. Говорячи про сновидіння, необхідно зауважити три аспекти снів: фізіологічний, емоційний (чи душевний) і духовний.

А. Фізіологічний і емоційний аспекти снів

Ми – істоти фізіологічні, що мають тіло. Сон – це необхідна частина розкладу дня, під час якої організм відпочиває і відновлюється. Більшість наших снів є результатом діяльності організму: тіла і душі:

  • Дуже часто наш мозок продовжує уві сні роздумувати над тим, що хвилювало нас вдень. Про це свідчить той факт, що багато відкриттів було зроблено уві сні після довгого і напруженого робочого дня.
  • Часто наші сни є результатом певних фізіологічних процесів нашого організму. Наприклад, нестача кисню в задушливому приміщенні; переїдання перед сном; нестача тих або інших поживних речовин в організмі. Тобто, наш організм влаштований Господом таким дивовижним чином, що він сам намагається «докричатися» до нас за допомогою певних образів уві сні і підказати; організм намагається підказати нам, чого йому бракує для нормальної життєдіяльності.

Б. Духовний аспект снів

У Біблії наводяться історії, коли Господь Бог являвся людям уві сні для того, щоб про щось їх попередити. Наприклад, Бог попередив Авимелеха, щоб той не торкався до Сарри: Буття 20:3 «І прийшов Бог до Авимелеха вночі уві сні і сказав йому: ось, ти вмреш за жінку, яку ти взяв, тому що вона має чоловіка». Аналогічним чином Господь попередив Лавана щодо Якова: Буття 31:24 «І прийшов Бог до Лавана арамеянина вночі уві сні і сказав йому: бережися, не говори Якову ні доброго, ні злого».

  1. Одкровення від Бога через сни є характерною рисою…

А. Ранньої епохи патріархів (батьків віри):

Яків – Буття 28:10-16; Йосиф – Буття 37:5-10 (два сни на одну тему).

Б. Епохи правління царя Соломона:

1 (3) Цар. 3:5-15 «У Гаваоні явився Господь Соломону уві сні вночі, і сказав Бог: проси, що дати тобі».

В. Спілкування Бога з правителями язичницького світу, зокрема, з царями і вельможами землі Филистимської, Єгипту і Вавилону:

Буття 20:2-3 «І послав Авимелех, цар Герарський, і взяв Сарру. І прийшов Бог до Авимелеха вночі уві сні і сказав йому: ось, ти вмреш за жінку, яку ти взяв, тому що вона має чоловіка»; Буття 40:5 «Одного разу виночерпію і хлібодару царя Єгипетського, замкненим у в’язниці, бачилися сни, кожному свій сон, обом в одну ніч, кожному сон особливого значення»; Буття 41:1 «Коли минуло два роки, фараону снилося…»;

Даниїла 2:1 «У другий рік царювання Навуходоносора снилися Навуходоносору сни, і збурився дух його, і сон віддалився від нього»; Даниїла 4:1-2 «Я, Навуходоносор, спокійний був у домі моєму і благоденствував у чертогах моїх. Але я бачив сон, який налякав мене, і міркування на ложі моєму і видіння голови моєї збентежили мене».

Г. Сновидіння як одкровення від Бога для тих, хто знаходиться поза Царством Божим.

  • Мадіанитяни: Суддів 7:12-15 «Мадіанитяни ж і амаликитяни і всі жителі сходу розташувалися на долині в такій безлічі, як сарана; верблюдам їх не було числа, багато було їх, як піску на березі моря. Гедеон прийшов. І ось, один розповідає іншому сон і говорить: снилося мені, начебто круглий ячмінний хліб котився по стану мадіамському і, прикотившись до намету, вдарив у нього так, що він упав, перекинув його, і намет розпався. Інший сказав у відповідь йому: це не що інше, як меч Гедеона, сина Іоасового, ізраїльтянина; віддав Бог у руки його мадіанитян і весь стан. Гедеон, почувши розповідь про сон і тлумачення його, вклонився [Господу] і повернувся в стан ізраїльський і сказав: вставайте! віддав Господь у руки ваші стан мадіамський»;
  • Дружина Пилатова: Матфея 27:19 «Коли ж він сидів на судилищі, жінка його послала йому сказати: не роби нічого Праведникові Тому, бо я багато потерпіла сьогодні уві сні через Нього».

Практично в усіх випадках, коли Господь звертався уві сні до правителів язичницьких націй, Він посилав їм також людей Божих з даром тлумачення снів, щоб вони правильно зрозуміли сни від Бога: Йосиф (Буття 40:5-23; Буття 40:8 «Вони сказали йому: ми бачили сни; а витлумачити їх нема кому. Йосиф сказав їм: чи не від Бога тлумачення? розкажіть мені»; Буття 41:1-32) і пророк Даниїл (Даниїла 2:19-45; Даниїла 4:5 «Нарешті ввійшов до мене Даниїл, якому ім’я було Валтасар, за ім’ям бога мого, і в якому дух святого Бога; йому розповів я сон»).

Відповідно до Буття 40:8, істинне тлумачення снів – від Бога. Це Божий дар. А, як нам відомо, Бог дає людям духовні дари для повчання, утвердження церкви (народу Божого) і прославляння Господа.

За матеріалами сайту Біблійний дискусійний клуб

Попередній запис

Чи можна вірити снам?

"Отже, не будьте нерозсудливі, а пізнавайте, що є воля Божа" (Еф. 5:17). У дитячий період дитина спить більшу частину свого ... Читати далі

Наступний запис

Старий Завіт про сни та їх тлумачення

Даниїл тлумачить сон Сни і старозавітні пророки За часів Старого Завіту дар інтерпретувати сни асоціювався з ... Читати далі