Як навчитися узнавати сни від Бога?

Оскільки сон – це внутрішня робота душі, а не зовнішня тіла, то до душі можуть приходити, як темні сили, біси, так і Бог. Звичайно ж, християнам слід уміти розрізняти які сни від Бога, а які від пітьми. Цікаво зауважити, що сам Бог закликає розрізняти сни від Бога, від диявола і фізичного походження. Сам Бог ставить чітку межу між снами, які дає Він і снами які не пов’язані з Творцем: «Я чув, що говорять пророки, Моїм ім’ям пророкують неправду. Вони говорять: “мені снилося, мені снилося”. Чи довго це буде у серці пророків, які пророкують неправду, пророкують обман свого серця?… Пророк, який бачив сон, нехай і розповідає його як сон; а в якого Моє слово, той нехай говорить слово Моє вірно. Що спільного у полови з чистим зерном? – говорить Господь» (Єр. 23:25,26,28).

Не всі сни, що збуваються, від Бога. Ми вже говорили, що уві сні працює підсвідомість, яка може передбачати події. «Якщо постане серед тебе пророк, або сновидець, і покаже тобі знамення або чудо, і збудеться те знамення або чудо, про яке він говорив тобі, і скаже притому: “ходімо услід богів інших, яких ти не знаєш, і будемо служити їм”, – то не слухай слів пророка цього, або сновидця цього; тому що через це спокушає вас Господь, Бог ваш, щоб довідатися, чи любите ви Господа, Бога вашого, від усього серця вашого і від усієї душі вашої» (Втор. 13:1-3). Виходить, що більшість снів, які збуваються, це Бог дозволяє збуватися для того, щоб перевірити нашу віру, нашу довіру Господу, чи будемо ми і далі довіряти Богу і Його слову, Біблії або почнемо більше довіряти снам. Слід пам’ятати, що диявол може робити точні підробки різних Божих чудес: «І не дивно: адже сам сатана набирає вигляду ангела світла» (2Кор. 11:14). Мойсею треба було переконати фараона серією чудес, щоб він відпустив народ єврейський з єгипетського полону. «Мойсей і Аарон прийшли до фараона і зробили так, як повелів їм Господь. І кинув Аарон жезл свій перед фараоном і перед рабами його, і він зробився змієм. І покликав фараон мудреців і чарівників; і ці волхви єгипетські зробили те саме своїми чарами» (Вих. 7:10, 11).

Та все ж, християни знають, що сон може бути Божим зверненням до людини: «І буде в останні дні, говорить Господь, – виллю Я від Духа Мого на всяку плоть; і будуть пророкувати сини ваші й дочки ваші, і юнаки ваші видіння бачитимуть, і старці ваші сновидіннями наставлені будуть» (Діян. 2:17).

  1. Сни перевіряються Біблією. Це одна з причин, чому християни читають Біблію щодня. Щоб вам не снилося, перевіряйте сенс сну. Увірувавши, я кинув палити, але ще довго палив уві сні. Як слід було зрозуміти такі сни, як заклик повернутися до сигарети, бо вимагає організм, мозок? Безумовно ні. Далі ми поговоримо про те, як визначати джерело сну.
  2. Сон від Бога веде до Христа, а від диявола – відводить від Бога. Згадайте дружину Пилатову, того самого, який зібрався віддати Христа на страту і якому дружина через слуг переповіла про свій дивний сон: «Коли ж він сидів на судилищі, жінка його послала йому сказати: не роби нічого Праведникові Тому, бо я багато потерпіла сьогодні уві сні через Нього» (Мф. 27:19). Цей сон був одночасно попередженням і вів до Христа. Пилат разом з дружиною повинні були інакше подивитися на Христа, як на Бога. Пилата звинуватили в неблагонадійності, незабаром після страти Христової, і заслали, згідно Євсевію Кесарійському, у В’єн у Галії, де різні негаразди врешті-решт змусили його накласти на себе руки. Можна лише здогадуватися, що мала була перенести його дружина, яка отримала абсолютно точне попередження уві сні. Сон був точним попередженням про наслідки непослуху Богові і дій проти Христа. Адже якби цей сон був прийнятий серйозно, трагедії в житті сім’ї Пилата могло б і не бути.
  3. Сон від Бога завжди конкретний і зрозумілий, тоді, як сни від диявола, швидше за все туманні і не ясні. Дружина Пилатова усе точно зрозуміла без символіки. А якщо сон і символічний, то сам Бог Його вам і роз’яснить. Згадайте, як це було з Йосифом, коли його сусіди по камері, хлібодар і виночерпій, розповіли йому свої символічні сни: «Йосиф сказав їм: чи не від Бога тлумачення?…» (Бут. 40:8). А заглядати в сонники, шукати народні пояснення, наприклад, корова лизнула – до хвороби, свиня пострибала по гаманцю – до багатства, дружина накричала – бути біді, це все не має жодного відношення до Бога. Наведу декілька прикладів з сонників, щоб показати абсурдність звернення до цієї сатанинської теорії: «Якщо жінці сниться красивий чоловік і він прихильний до неї, вона здобуде популярність». Я просто упевнений, що всякій дівчині одного разу снився красивий чоловік, і що ж, усі дівчата стали знаменитими? Чи набагато більш вражаюча дурість: «Якщо уві сні Ви бачите Бога, то наяву зумієте перемогти деспотичну жінку»; «Якщо Бог говорить з Вами, то будьте обережні, оскільки Вас можуть засудити і інші біди прийдуть у Ваш дім. Такий сон провіщає погіршення здоров’я чи навіть раптову смерть». Ця інформація узята із сонника Міллера. Значить, коли Бог говорив до ап. Павла, до Йосифа, чоловіка матері Христа, їх завжди чекали проблеми, погіршення здоров’я і смерть? Судіть самі чи так нешкідливі сонники?
  4. Сон від Бога веде до покаяння і страху Божого, а сон від пітьми веде до пригніченості, депресії, апатії чи до гордості: «Бог говорить один раз і, якщо того не помітять, удруге: уві сні, у нічному видінні, коли сон находить на людей, під час дрімоти на постелі. Тоді Він відкриває в людини вухо і закарбовує Своє наставляння, щоб відвести людину від якого-небудь наміру і віддалити від неї гордість» (Іов. 33:14-17).
  5. Сон для невіруючого це вирок, це програма на трагедію чи знищення. Механізм простий. Наприклад, сонник стверджує, що Бог уві сні – до хвороби чи до смерті. Людина, отримуючи таку інформацію, особливо якщо ця людина недовірлива, налаштовується на нещастя, її нервова система, імунітет починають слабшати і все, двері для хвороб і нещасть відкриті. Але якщо сон від Бога, навіть застережливий, це привід просити Бога про зміну, так би мовити, вироку. «І сказав Господь Мойсею: Я бачу народ цей, і ось, народ він – жорстокосердий; отже, залиш Мене, нехай запалає гнів Мій на них, і винищу їх, і породжу численний народ від тебе. Але Мойсей став благати Господа, Бога свого, і сказав: нехай не розпалюється, Господи, гнів Твій на народ Твій, який Ти вивів із землі Єгипетської силою великою і рукою міцною» (Вих. 32:9-11). «І відмінив Господь зло, про яке сказав, що наведе його на народ Свій» (Вих. 32:14). Немає лихої долі, не фатуму, у сенсі долі, яку не можна змінити. Є живий Бог з Яким ми говоримо в молитві і Який враховує наші прохання.

І останнє. А чому нам така цікава ця тема? Чому ми так прагнемо знати, розуміти, правильно тлумачити сни? Так, бо сни можуть бути підказкою для нашого життя, бо ми не хочемо дуже помилятися, бо ми хочемо розібратися в собі, ми хочемо знати майбутнє і розуміти сьогодення, чи не так? Але коли сон стикається з нашими страхами, з нашою гріховністю, ми можемо легко заплутатися і помилятися, через такі помилки, неправильно програмувати на невдачу, на хвороби, звичайно, це все далеке від істини та лише руйнує людину. Біблія дає дуже точний опис єдиного безпомилкового каналу інформації: «Бог, Який багаторазово й різноманітно говорив здавна отцям через пророків, в останні ці дні говорив нам через Сина, Якого поставив спадкоємцем усього, що Ним і віки створив» (Євр. 1:1,2).

Якщо невіруюча людина бачить страшний сон і відчуває свою безпорадність, то християнин знаходиться у владі Бога, Отця, у владі Бога-Любові і під Його захистом. «Коли піду навіть у тіні смертній, не боятимуся зла, бо Ти зі мною; жезл Твій і палиця Твоя – вони потішили мене» (Пс.22:4).

Наприкінці хочеться додати одну практичну пораду, – якщо вам приснився сон і його значення не очевидне, дещо туманне, подякуйте Богу за те, що ви в церкві і розкажіть про ваш сон, поділіться і поміркуйте. Часто Бог діє через наших братів і сестер. Хороших вам сновидінь від Бога!

Автор: Вадим Лисенко

Попередній запис

Сни. Що Біблія каже про сновидіння?

Третину свого життя людина проводить уві сні. Наприклад, хто прожив 60 років – проспав 20. Не дивно, що тема сну ... Читати далі

Наступний запис

Що каже Біблія про тлумачення снів?

Сни не залишають людей байдужими Це реальність. Люди тривожаться тим, що їм сниться, і хочуть знати, що означають ці сни. ... Читати далі