Книга Товита: розділи 13,14

Архангел Рафаїл залишає родину Товита, Рембрандт ван Рейн

13. Пісня Товита

1 Товит же з радости написав молитву й мовив:

2 “Благословен Бог, що живе повіки; царство Його триває вічно. Він бо карає і милує, зводить униз аж до аду й наверх виводить; ніхто руки Його не уникне. 3 Славіте Його, діти Ізраїля, перед народами, бо як Він розвіяв вас проміж ними, 4 то там показав Він Свою велич. Вознесіте Його перед усіма живими, бо Він – Господь і Бог наш, Він – наш Отець по всі віки. 5 Він вас карає за несправедливості ваші, і помилує вас усіх знову та й збере вас з усіх народів, де б не були ви розсіяні. 6 Коли навернетесь до Нього усім серцем вашим і всією вашою душею, щоб перед Ним чинити правду, тоді і Він обернеться до вас та не ховатиме від вас обличчя Свого. 7 А тепер глядіть, що Він зробив для вас, і голосно воздайте Йому дяку; благословіть Господа справедливости і вознесіть Царя віків. 8 Я в землі мого заслання Його прославляю, показую потугу й велич Його народові грішному. Наверніться, грішники; чиніть перед Ним справедливість. Хто зна, чи Він не зглянеться над вами і не вчинить вам милость? 9 Я буду возносити мого Бога, а моя душа Царя неба, і вона буде тішитися з величі Його. Так нехай усі прославляють Його, нехай складають Йому подяку в Єрусалимі. 10 Єрусалиме, святе місто! Бог тебе покарає за діла синів твоїх і знову змилується над синами справедливих. 11 Подякуй Господеві добре, благослови Царя віків, щоб знову храм Його відбудувався в тобі з радістю 12 щоб усі бранці в тобі звеселились, щоб усі нещасні в тобі були люблені по всі роди, навіки. 13 Ти засяєш ясним світлом до самих кінців землі. Сила народів прийде здалека до тебе, і мешканці всіх окраїн світу до святого імени Господа Бога, з дарами в руках Цареві неба. Роди родів будуть тобою веселитись, і ім’я твоє буде славне в родах повіки. 14 Прокляті всі ті, що ненавидять тебе, прокляті всі ті, що руйнують тебе, що валять твої мури, усі, що розбивають твої башти, що палять твої доми. Благословенні ж вічно всі ті, що тебе будують. 15 Тож радуйся і веселись на дітей праведників, бо вони всі зберуться й благословитимуть Господа справедливих. Щасливі ті, хто люблять тебе: вони будуть радіти твоїм миром. 16 Щасливі ті, що плачуть над твоїм нещастям, бо будуть веселитись над тобою, побачивши всю твою славу, і радітимуть вони навіки. Благослови, душе моя. Господа, великого Царя, 17 бо Єрусалим буде відбудований, а в місті й його житло на всі віки. Який же я буду щасливий, коли останок мого роду побачить твою славу й подякує Цареві неба. Єрусалимські брами будуть збудовані з сафіру і смарагду, а всі твої мури з самоцвітів. Башти єрусалимські будуть збудовані з золота, а й їхні вали з щирого золота. Майдани в Єрусалимі берилом і антраксом і каменем офірським викладені будуть. 18 Брами єрусалимські веселих пісень заспівають, і всі його доми скажуть: Алилуя! Благословен Бог Ізраїля! А благословивши тебе, благословитимуть святе ім’я повік-віки”.

14. Останні роки Товита

1 Так закінчив Товит свій спів похвальний. 2 Він помер у мирі, проживши 112 років, і був з почестями похований у Ніневії. Йому було 62 роки, коли осліп, і після того, як прозрів, він жив у достатках, чинив милостині, та й далі завжди благословляв Бога і прославляв Його Божу велич. 3 А як умирав, прикликав свого сина Товію і наказав йому, кажучи: “Моя дитино! Візьми твоїх дітей, 4 і йди в Мідію, бо я вірю в Боже слово, що сказав пророк Наум проти Ніневії. Усе настане, усе збудеться проти Асирії і Ніневії; усе, що сказали послані Богом пророки Ізраїля, збудеться, і ні одне з їхніх слів не пройде марно; усе здійсниться свого часу. В Мідії буде безпечніше, ніж в Асирії та Вавилонії, бо я знаю й твердо переконаний, що все, що сказав Бог справдиться й збудеться, і ні одне Боже слово не впаде на землю марно. Наші брати, що живуть в Ізраїльській землі, будуть розсіяні й підуть геть із своєї гарної землі в неволю, а Ізраїльська земля стане пустинею. Самарія та Єрусалим стануть пустинею, а дім Божий у ньому буде пустий і спалений – дочасу. 5 Потім Бог знову змилується над ними, і приведе назад їх в Ізраїльську землю, і вони відбудують храм, але не такий, як перший, – аж до часу, поки здійсниться повнота часів. Опісля ж усі повернуться з своєї неволі й відбудують Єрусалим у славі; дім Божий у ньому буде також відбудований, як про нього сказали пророки Ізраїля. 6 По всій землі народи всі навернуться й будуть щиро почитати Бога. Всі покинуть своїх бовванів, що піддурювали та збивали їх з пантелику, й благословитимуть Бога віків у праведності. 7 Всі сини Ізраїля, що в ті дні спасуться й згадають Бога щиро, зберуться, підуть в Єрусалим і безпечно житимуть повіки в краю Авраама, що буде їм відданий. І радітимуть ті, що справді люблять Бога. А ті, що чинять гріх та кривду, зникнуть з усієї землі.

8 Отож наказую вам, мої діти: Служіть Богові по правді й чиніть те, що Йому до вподоби. Навчіть ваших дітей чинити справедливість і милостиню, щоб пам’ятали Бога, щоб благословляли Його ім’я повсякчасно щиро та з усієї сили. 9 Тож, дитино, вийди з Ніневії, не зоставайсь тут. Того ж самого дня, як поховаєш твою матір побіч мене, не барися довше в цій країні, бо бачу, що в ній доконується безсоромно велика несправедливість та велике ошуканство. 10 Глянь, моя дитино, що Надав зробив Ахіяхарові, який виховав його! Хіба не звів його живим у могилу? І відплатив йому Бог за те знущання ввічі: Ахіяхар вийшов до світла Божого, а Надав спустивсь у темряву відвічну, бо намагався вбити Ахіяхара. За свої добродійства цей урятувавсь від сіті смерти, що Надав наставив на нього, а Надав потрапив у сіть смертну й там загинув. 11 Отож дивіться, дітоньки, що робить милостиня, а що робить несправедливість, як вона вбиває. Та ось я віддихати вже не можу”. Тож поклали його на ліжко, і він помер. І поховали його з почестями.

12 Коли ж умерла мати Товії, він поховав її біля свого батька; і пішов він з жінкою та дітьми в Мідію, де й оселився в Екбатані, в Рагуела, свого тестя. 13 Він чесно піклувався про них під їхню старість і поховав їх в Екбатані, в Мідії, й успадкував майно Рагуела й Товита, батька свого. 14 Помер він усіма поважаний, проживши 117 років. 15 Ще перед смертю довідавсь він про збурення Ніневії й бачив, як її населення вели до Мідії в неволю, у неволю, в яку їх забрав Кіяксар, цар Мідії. Товія благословив Бога за все, що Він учинив із синами Ніневії та Асирії. Ще перед смертю він радів недолею Ніневії і благословив Господа Бога по віки вічні. Амінь.

Попередній запис

Книга Товита: розділи 11,12

Зцілення Товита. Бернардо Строцці 11. Товія прибуває додому та виліковує батькові очі 1 Коли вони наблизились ... Читати далі

Наступний запис

Книга Юдити: розділи 1,2

1. Цар асирійський іде війною на мідійського царя Арфаксада 1 Було це дванадцятого року царювання Навуходоносора[1], що царював над асирійцями ... Читати далі