Третє: чи обтяжені ви?

Остання причина, через яку люди не знаходять і не виконують свого покликання, – це усілякі тягарі. Тягар утримує їх від успішного завершення свого забігу.

Павло каже про себе: «…не дорожу своїм життям, тільки б з радістю завершити мою діяльність і служіння, що я прийняв від Господа Ісуса» (Діяння 20:24). Він гостро усвідомлював свою місію в житті. У нього було завдання, і він розумів, що воно ще не виконане. Яким чином він знав про це? Так, як знав Ісус, знав Петро (2Пет. 1:14) і знають інші люди, що шукають Бога, вкорінені в церкві і терпінні. Господь відкриває це знання будь-кому, хто не дорожить своїм життям більше, ніж волею Божою. У цьому і полягає останній ключ – присвятивши себе виконанню Божого плану повністю, ми не лише виявимо своє покликання, але зможемо виконати його.

Приклад цьому ми бачимо в Євангеліях. Одного разу Ісус йшов з одного міста в друге: «Сталось, що коли вони були в дорозі, хтось сказав Йому: Господи! Я піду за Тобою, куди б Ти не пішов» (Лк. 9:57).

Цей охочий був повний прагнення, щирості і захвату. Він хотів йти за Ісусом до кінця. Проте в Ісуса є можливість розглянути за людським ентузіазмом істинні мотиви і наміри сердешні. Він побачив у житті цього кандидата тягар, що перешкоджатиме виконанню долі, тому Він сказав: «Лисиці мають нори, і птахи небесні – гнізда; а Син Людський не має, де й голови прихилити» (Лк. 9:58).

Напевно цей охочий знаходив задоволення в земних благах. Ймовірно, у нього була хороша робота, досить великий дім і план забезпеченої старості. Ісус же зруйнував це жадання земної стабільності словами, що Йому немає де спокійно прихилити Свою голову.

Я уявляю, як цей ентузіаст і багато інших у натовпі почали повільно задкувати назад, а потім зникли зовсім. Швидше за все, ця людина сказала: «Ісусе, я буду організатором на Твоїх служіннях, гратиму в команді прославляння або навіть служитиму літнім парафіянам на парковці». Чарівність слідування за Ісусом втратила для нього свій блиск, добрий намір служити Йому швидко випарувався. Він, як і багато інших, відійшов чимдалі, все ще маючи намір підтримувати служіння, але не бажаючи повного посвячення.

Потім Ісус, поглянувши на іншого, сказав: «Йди за Мною». Той відповів: «Господи, дозволь мені перше піти і поховати батька мого. Але Ісус сказав йому: залиш мертвим ховати своїх мерців; а ти йди, благовісти Царство Боже» (Лк. 9:59,60).

О це заява! Комусь може здатися, що Ісус трохи грубий і нечутливий. Проте ми повинні розуміти культурні звичаї тих днів. Учені кажуть, що за часів Ісуса, за звичаєм, якщо батько помирав і первісток виконував свій обов’язок поховати батька, він отримував подвійну частину спадку, тоді як усі інші діти отримували лише одну частину. Якщо ж він не виконував свій обов’язок поховати батька, його подвійна частина спадку діставалася другому синові.

Цей кандидат думав про гроші. Швидше за все, він любив забезпечене життя, що кінець кінцем перешкодило йому йти за Ісусом. Він прийняв рішення, засноване на фінансах, а не на планах Божих.

Я більш ніж упевнений, що, отримавши від Господа таку настанову, він втік. Його відповідь була приблизно такою: «Ісусе, я вже служу на Твоїх конференціях. Я співатиму в хорі або гратиму на барабанах. Я умію. Я із задоволенням робитиму це абсолютно безкоштовно». У нього, як і в багатьох інших, згас захват слідування за Ісусом.

Зверніть увагу, кандидат не сказав, що не йтиме за Ісусом. Він буде, але його істинне серце відкривається в словах «дозволь раніше». Він хотів бути упевненим, що отримає бажаний ним спадок.

Якщо ми хочемо знайти і виконати Божий план у своєму житті, ніщо не повинне займати місце вище за Бога. Я бачив величезну кількість вірних, які залишили послух, маючи намір здійснити спочатку свої пріоритети. Який жаль, що вони пропустили своє покликання; хтось інший має встати на їх місце і зіграти їх роль. Як вони будуть виправдані на Суді?

Повернемося до євангельської історії. Натовп ставав все менше, але раптом з’явився ще один доброволець.

«І ще інший сказав: я піду за Тобою, Господи, тільки дозволь перше мені попрощатися з домашніми моїми. Але Ісус сказав йому: жоден, хто поклав руку свою на рало і озирається назад, не придатний для Царства Божого» (Лк. 9:61,62).

Знову слово «перше». Очевидно, що в цього добровольця були дуже близькі і теплі стосунки в сім’ї, з друзями, або ж удома залишилася дівчина, з якою він спочатку хотів би обговорити своє рішення йти за Чоловіком з Галилеї. Його стосунки з близькими людьми стали вирішальним фактором у тому, як він служитиме Ісусу. Тому Господь безпосередньо сказав, що він не підходить для служіння в Царстві.

Я можу уявити, що і цей охочий у числі багатьох інших відступив назад. Я майже чую його слова: «Ісусе, я фахівець із зв’язків з громадськістю, я міг би бути консультантом у Твоєму служінні і знайти для Тебе хороших працівників. Ще я можу допомогти в пошуках хорошого конференц-центра для наступних зборів у нашому місті. А коли Ти прийдеш, я відповідатиму за організаторів, що обслуговуватимуть Твої збори. Більше того, я готовий сам поробити організатором, якщо буде потреба. Можеш розраховувати на мене!»

Швидше за все, у цей момент Ісус став свідком, як величезний натовп ентузіастів-послідовників скоротився до сімдесяти людей. Можливо, їх було тисячі, але Він почав безпосередньо розбиратися з трьома основними тягарями, що утримують народ від виконання своєї долі: безпека, гроші і стосунки. (Є і інші сфери, такі як задоволення або бажання мати щось, що не входить у цілі Божі, і т. ін. За досвідом мого багаторічного служіння це основні питання.)

Більшість людей, читаючи Євангеліє, упускають з уваги наступну важливу заяву Луки, через те, що текст розділений на розділи. Дозвольте нагадати вам, що Лука написав один довгий лист, а пізніше церква розділила його на розділи і вірші для зручного пошуку потрібного уривка. Послухайте, що каже Лука: «Після того обрав Господь і інших сімдесят учеників і послав їх по двоє перед Собою до кожного міста і місцевості, куди Сам хотів іти. І сказав їм: жниво велике, а женців мало» (Лк. 10:1,2).

У цих віршах сказано так багато. Передусім зверніть увагу на слова «після того». Ми повинні запитати себе: «Після чого?» Відповідь: після того, як величезний натовп раптом перетворився на маленьку купку людей, які залишилися стояти і казали собі: «Не важливо, чого коштуватиме мені бажання йти за Ним. Я хочу і зроблю це!» Вони чули, що Він говорив про безпеку, гроші і взаємини, але вирішили, що не дозволять нічому утримати їх від виконання своєї долі в Богу.

Після цього Ісус обрав сімдесят нових членів команди, яких швидше стільки і залишилося. Слова обраний і покликаний у Новому Завіті вживаються як синоніми. Людина, яка покликана, є обраною, а обрана – покликаною. Ісус двічі робить це твердження в Євангелії від Матфея. Якщо Він повторює одне і те ж твердження в різних місцях одного Євангелія, ми повинні звернути на це серйозну увагу. Ось воно: «Бо багато покликаних, та мало обраних» (Мф. 20:16, 22:14).

Багато покликаних. Як багато? Кожен, якщо бути точним. Кожен вірний має покликання у своєму житті і дари, щоб виконати його. Проте вас може глибоко шокувати, що лише мала частина обраних виконують це покликання. Чому мало обраних? Бо мало хто відкидає власні бажання, безпеку, любов до грошей, взаємини та ін., для того, щоб виконати покликання у своєму житті.

Зверніть увагу, Ісус сказав: «Жнива багато, а женців замало» (Мф. 9:37). У тому, що наше покоління не завойоване для Бога, немає Божої провини, адже Він «хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1Тим. 2:4). Це ми з’явимося перед Його Судом із звітом за те, що наше покоління було втрачене. Якщо ми виконали своє покликання, то не будемо засуджені, але якщо дозволимо тягарю утримувати нас, Суд стане для нас протверезінням.

Ви скажете: «Я лише один з багатьох». А що, якщо твоя печінка скаже: «Я незначний орган, ніхто не бачить і не помічає моєї роботи, тому чи не зайнятися мені власними справами, замість того щоб робити те, для чого була створена?» Як ви знаєте, без печінки тілу загрожує серйозна небезпека. Якщо легені скажуть те ж саме або ноги, ступні, інші органи нашого тіла? Наскільки важливий кожен член у тілі, настільки ж важливий кожен член у церкві.

А тепер витверезна новина. Ісус каже, що тільки деякі виконають свою долю як працівники в будівництві будівлі Божої. Покликання будувати має кожен вірний, але тільки деякі зможуть виконати його. Це означає, що більшість вірних, які з’являться на Суді, зазнають втрат і не отримають славні нагороди.

Я знаю, що це сумна новина. Проте є і хороша: почати можна зараз. Опустіться на коліна і в молитві просіть Бога простити вас за усе, чому ви дозволили утримувати вас від послуху Його волі, а потім крок за кроком рухайтеся вперед. Великий євангеліст двадцятого століття Сміт Віглсворт почав своє служіння, коли йому виповнилося п’ятдесят. І вам все ще не пізно.

Запам’ятайте: ключ у тому, щоб, по-перше, у вірі шукати Бога, по-друге, належати помісній церкві, на яку вкаже вам Бог, залишаючись у підпорядкуванні і послуху лідерству, поставленому над вами в цій церкві; по-третє, скинути всякий тягар. Коли Бог показуватиме вам ваші тягарі, просіть, щоб Його меч розрубав зв’язки, створені тягарями в душі або тілі. Його благодать у надлишку доступна вам.

Попередній запис

Друге: чи укоренилися ви?

Ми підійшли до другої причини, чому багато людей не можуть знайти волю Божу для свого життя. Вони не укоренилися в ... Читати далі

Наступний запис

Повна нагорода

Перш ніж ми перейдемо до наступного розділу, скажемо завершальне слово. Багато людей так і не почали зводити Божу будівлю, другі ... Читати далі