Що каже Біблія про самотність і як її подолати

Плач пророка Єремії (фрагмент), Ілля Рєпін

Приклади самотності в Біблії

Віруючі люди теж зустрічаються з болем самотності. Давид був добре знайомий з цим, і його волання до Бога записані в Псалмах. Читаючи Псалми, ви побачите прагнення Давида до Бога і його нужду в стосунках з Ним: «Зглянься на мене, Господи, і помилуй мене, бо я самотній і знесилений. Страждання серця мого примножилися, з біди моєї визволи мене. Поглянь на скорботи мої і знесилення моє і прости всі гріхи мої. Поглянь на ворогів моїх, як багато їх і якою лютою ненавистю ненавидять мене! Охорони душу мою і спаси мене, щоб я не осоромився, уповаючи на Тебе. Непорочність і правда нехай охороняють мене, бо я надіюся на Тебе». (24-й псалом)

Божі пророки часто відчували біль відкидання і самотності. Подивіться на пророка Єремію. Господь сказав Єремії не одружуватися. У нього було мало друзів. Учені називають Єремію «пророком, що плаче». Бог призвав його виступити проти гріховності Іудеї і попередити про суд, що насувається, якщо народ юдейський не покається і не змінить свій шлях. Єремія, розділ 15, описує пророка, що говорить з Богом про свою самотність, нескінченний біль і страждання. Незважаючи на свій біль, Єремія довіряв Господові і йшов за Божим закликом.

Писання каже нам, що Ісус пережив самотність. На хресті Він закричав: «Боже Мій! Боже Мій! Навіщо Ти Мене покинув?» (Мк. 15:34). І в Ісаї 53:3, пророцтві про Ісуса, ми читаємо: «Він був знехтуваний і умалений перед людьми, муж скорбот, що пізнав болісті, і ми відвертали від Нього лице своє; Він був зневажуваний, і ми ні у що ставили Його». Ісус може співчувати болю самотності, бо Він відчував це.

Біблія про самотність

У всій Біблії і по історії церкви ми бачимо прояв братерства. Давид писав: «Як то добре і як то гарно, коли брати живуть у згоді!.. Бо там посилає Господь благословення і життя навіки» (Псалом 132). Ісус завірив Своїх учнів: «Бо, де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, там Я серед них» (Мф. 18:20).

Говорячи про вплив на роботу і радість життя людини, коли ми не пов’язані з іншими, цар Соломон помітив: «І обернувся я і побачив ще суєту під сонцем; чоловік самотній, і іншого немає; ні сина, ні брата немає у нього; а всім трудам його немає кінця, і око його не насичується багатством. “Для кого ж я працюю і позбавляю душу мою блага?” І це – суєта і недобра справа! Двом краще, ніж одному; тому що у них є добра винагорода у праці їх: тому що коли впаде один, то іншій підніме товариша свого. Але горе одному, коли впаде, а іншого немає, який підняв би його. Також якщо лежать двоє, то тепло їм; а одному як зігрітися? І якщо стане переборювати хто-небудь одного, то двоє встоять проти нього: і нитка, утроє скручена, не скоро порветься» (Еккл. 4:7-12).

У Посланні до Ефесян 4:25-27 Павло виразив термінову необхідність відновлення зруйнованих стосунків, щоб ми не були самотніми і слабкими. Інакше тим самим ми дамо сатані точку опори для нападу на Церкву. У цих і в багатьох інших віршах говориться, що разом ми маємо велику підтримку і силу, щоб протистояти спокусам та ідолам, щоб ми могли продовжувати грати свою роль у Божому плані з просування Його Царства.

Коли я відчув себе самотньо, я виявив, що читання або прослуховування Писання було для мене джерелом розради. Писання є надприродним і може допомогти будь-кому, хто почуває себе самотнім, включаючи самотніх у шлюбі і тих, хто відчуває самотність і депресію. В якості основи Слово Боже нагадує нам, що, незважаючи на нашу самотність, яка каже нам, що ми одні, як Його улюблені діти, ми ніколи не самотні. Наступні вірші – добре тому підтвердження:

  • Коли піду навіть у тіні смертній, не боятимуся зла, бо Ти зі мною (Псалом 22:4; я рекомендую прочитати увесь Псалом 22)
  • Будьте тверді і мужні, не бійтеся, не жахайтеся і не страшіться їх, бо Господь Бог твій Сам піде з тобою і не відступить від тебе і не залишить тебе. (Втор. 31:6).
  • Бо коли батько й мати покинули мене, то Ти, Господи, прийняв мене (Пс. 26:10).
  • Бо я певний, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні початки, ні сили, ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, що в Христі Ісусі, Господі нашому (Рим. 8:38,39).
  • Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас (1Пет. 5:7).
  • Співайте Богові, співайте імені Його, рівняйте дорогу перед Тим, Хто йде, як Переможець. Господь – ім’я Йому, радійте перед лицем Його. Отець сиріт і Суддя вдовиць – Бог, Він у святих оселях Своїх. (Пс. 67:5,6)
  • Бачите, яку любов дав нам Отець, щоб нам називатися і бути дітьми Божими (1Ін. 3:1а)
  • Тримайте своє життя вільним від любові до грошей і будьте задоволені тим, що у вас є, тому що Бог сказав: «Не залишу тебе і не покину тебе». (Євр. 13:5)

Божа відповідь самотності

Як послідовник Ісуса, ви є частиною Божого Царства священиків, і у вас є певна роль. Дозвольте мені пояснити. Апостол Петро писав: «Ви – рід обраний, царствене священство, народ святий, люди відновлення, поставлені для того, щоб сповіщати чесноти Того, Хто покликав вас із темряви у чудове Своє світло». Функція священиків полягала в тому, щоб з’єднати єврейський народ з Богом. У законі було визначено, що священики мають бути з коліна Левитів (цікава примітка: слово «леві» означає «з’єднуватися») і що існують суворі правила про те, як, коли і хто може звертатися до Бога від імені народу. Ісус змінив це.

Розповідь Марка про смерть Ісуса на хресті включає цікаве твердження: «Ісус же, скрикнувши гучним голосом, спустив дух. І завіса в храмі роздерлася надвоє, зверху донизу». (Мк. 15:37,38). Яке значення завіси? Це завіса, яка відділяла від людей Святе святих. Тільки деяким священикам було дозволено увійти до цього священного простору. Розриваючи завісу, Бог повідомив, що старий священицький порядок закінчився, і тепер ми є священиками, і разом ми є царським священством, покликаним сполучати людей з Богом і уповноваженим Святим Духом для цієї мети. Божий план полягає в тому, щоб ви активно проживали своє життя як священицьке покликання.

Тому, коли вам сумно і самотньо, або коли ви почуваєте себе таким самотнім, пам’ятайте, що ви покликані сполучати людей з Богом. Усвідомлене відчуття життя у вашому покликанні допоможе вам здолати хронічну самотність. Бути Царственим Священством означає, що кожен з нас має бути разом з Богом, разом з єдиновірцями (тобто з нашими побратимами-священиками) і разом з людьми, які не знають Бога.

Спілкуйтеся з Богом через читання Писання, молитву, участь у церковних службах. Мені подобається займатися однією практикою – записувати значущі біблійні вірші на картках, розбивати їх на теми (наприклад, любов, Трійця, служіння, Святий Дух і т. д.), а потім читати декілька карток за раз або брати одну картку і запам’ятовувати вірш, написаний на ній. Іноді я роблю це перед сном.

Спілкування з єдиновірцями включає регулярне відвідування богослужінь, участь у заняттях у недільній школі, вивчення Біблії в невеликих групах. Служіння разом з іншими на заходах або в суспільстві. Я рекомендую вам шукати групу, в якій ви зможете брати участь щотижня, на якій проводять час у вивченні Біблії. Де звучать молитовні прохання і молитва один за одного. Розвиток довірчої дружби в чоловічій групі з вивчення Біблії в моїй церкві став величезним благословенням у моєму житті.

Спілкування з людьми, які не знають Господа, є невід’ємною частиною християнського життя. Візьміть участь у житті вашого співтовариства, добровільно беручи участь у діяльності організацій соціального сектора і знаходячи способи упокорено любити і служити людям, яких ви зустрічаєте. Коли Бог поміщає людей у ваше серце, моліться за них.

Ваша природна схильність, коли ви почуваєте себе самотнім, може полягати в тому, щоб відступити і подивитися, чи не потягнеться хтось до вас. Я б порадив вам змінити це. Почніть з молитви про те, щоб Бог допоміг вам пережити своє священицьке покликання, наповнити вас Святим Духом і дати вам мудрість відносно того, з ким вам треба спілкуватися у вашій місцевій церковній сім’ї і суспільстві. Бог вірний. Він відкриє двері для того, щоб ви стали згуртованішими з вашою місцевою церковною сім’єю і суспільством. Коли люди зустрінуться з людьми з церкви, частиною якої ви є, вони побачать, що Бог любить їх (Ін. 17:20б-23). Подивіться на турботу Ісуса про вас. Він сердечно звертався в молитві за вашу зустріч з Небесним Отцем:

«Не за них же тільки благаю, але й за віруючих у Мене за словом їхнім. Щоб усі були єдине: як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине, – щоб увірував світ, що Ти послав Мене. І славу, яку Ти дав Мені, Я дав їм: щоб були єдине, як і Ми єдине; Я в них, і Ти в Мені; щоб вони були звершені в єдності, і щоб зрозумів світ, що Ти послав Мене і полюбив їх, як полюбив Мене». Від Іоанна 17-й розділ

Автори: Майкл Лі Сталард і Джон Блум

Попередній запис

Той, Хто розуміє вашу самотність

Ви колись думали про Ісуса Христа як про людину, що відчуває самотність? Звичайно, Його моменти в саду Гефсиманському і на ... Читати далі

Наступний запис

Найкращий засіб для подолання самотності

Загалом Інтернет та й інші ЗМІ переповнені усілякими порадами, які гарантують вирішення тих чи інших проблем ледь не зі стовідсотковою ... Читати далі