Час катастрофи

Чому людей так цікавить кінець світу? Причини подібного зацікавлення можуть бути різноманітні, але переважна більшість людей цю подію загалом не сприймає всерйоз, воліючи бачити в ній лише сюжет чергового голлівудського блокбастера. І питань у такому випадку виникає лише два: який саме «кінець світу», тобто яка вселенська катастрофа чекає на людство (це питання №1) і як людство з цього чергового катаклізму виплутається (відповідно, питання №2)? Таким чином пересічні обивателі ховаються від усвідомлення того факту що людство нестримно несеться до свого кінця завдяки тому, що трагедію перетворюють на фарс.

Крім такого поширеного погляду на кінець світу існує ще «конспірологічний». Прихильники цього погляду скрізь шукають змову усіляких «таємних урядів» чи «таємних масонських лож» чи ще якихось таємних організацій лише відомих тим дивакам. Наскільки ці конспірологи праві, а наскільки помиляються – не можемо судити, проте переконані в одному, що в пошуках усіляких таємних змов люди просто тікають від сьогоденної реальності.

Крім того, деякі люди пояснюють своє неробство тим фактом, що невдовзі станеться кінець світу, і тоді втратиться будь-який сенс їхньої діяльності. Звучить ніби логічно, проте це може здаватися таким лише на перший погляд, адже за цими словами ховається звичайнісінька лінь і в подібній поведінці немає нічого нового, таке саме відбувалося і в новозавітні часи: «Бо коли ми були у вас, то заповідали вам таке: якщо хто не хоче трудитися, то нехай і не їсть. Та чуємо, що деякі у вас поводять себе безчинно, нічого не роблять, тільки метушаться. Таких наставляємо і переконуємо Господом нашим Ісусом Христом, щоб вони, безмовно працюючи, їли свій хліб» (2Сол. 3:10-12).

Звичайно, знаходяться і шахраї, які залякуючи простаків скорим кінцем світу, починають маніпулювати ними, щоб у підсумку скористатися їхньою наївністю в корисних цілях. У цьому теж немає нічого нового та екстраординарного. Тепер же настав час поговорити про очікування кінця світу вірними.

Але, як це комусь може і не сподобатися, вірні часто сприймають кінець світу так само як і люди світу цього: і ховаються від нього, і тікають від реальності, і пояснюють власне неробство, і знаходяться в колах вірних шахраї, такі собі «вовки в овечих шкурах», що маніпулюють наївними і малоосвіченими людьми. При чому подібна картина може спостерігатися в межах однієї церковної общини… Тому, зважаючи на це, не треба гадати, що якщо вірний, то застрахований від потраплянь у пастки, в які зазвичай потрапляють люди світу цього: «Тому, хто думає, що він стоїть, нехай бережеться, щоб не впасти» (1Кор. 10:12).

Але розглянувши різні сприйняття кінця світу, варто задатися запитанням, як вірним треба ставитися до кінця світу в його біблійному сприйнятті? По-перше, не варто вираховувати дати його настання, адже «про день же той і годину ніхто не знає, ні ангели небесні, а тільки Отець Мій один» (Мф. 24:36). І по-друге, кінець світу буде ознаменований Другим Христовим пришестям, а це, погодьтеся, для вірних буде радісною подією, і тому тут варто повторити за євангелістом Іоанном Богословом: «Так, гряди, Господи Ісусе!» (Одкр. 22:20). І до цього можна додати лише єдине слово: «Амінь!».

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЧас катастрофи


Ваш коментар:

Попередній запис

Боязнь останнього часу

Облога та руйнування римлянами Єрусалиму в 70 році, Девід Робертс Одна з найзагадковіших книг Писання – ... Читати далі

Наступний запис

Поклик до вічності

«І коли Він зняв п’яту печать, я побачив під жертовником душі убитих за слово Боже і за свідчення, яке вони ... Читати далі