Тягар відповідальності

«Усе, що треба для тріумфу зла – це щоб хороші люди нічого не робили», – ці слова приписують мислителю і державному діячеві 18 ст. Едмунду Берку. З цим твердженням важко не погодитися, хіба лише додавши, що зазвичай люди не те, що нічого не роблять, щоб зупинити зло, а навпаки, усіляко його поширенню сприяють.

Хоча, більш за все, пан Едмунд Берк про цей факт чудово знав, але як всякий мудрий політик не відкривав «всіх карт», тобто не давав оточенню зрозуміти, що він стосовно нього і так все добре знає. Проте подібне мовчання британського парламентарія можна сприймати як реверанс у бік людства, сподівання на те, що якісь найкращі представники людського роду отямляться і візьмуть до уваги, що для того, щоб зло у світі остаточно не перемогло, треба цьому злу протистояти. Хтозна? Можливо, пан Берк під цим всім мав зовсім інше на увазі.

Біблія стосовно зла у світі більш відверта і категоричніша: «Весь світ лежить у злі» (1Ін. 5:19). Все чітко і ясно, жодних двомовностей. Не менш категорична Біблія стосовно участі кожного з нас у скоєнні зла: «Немає праведного ні одного; немає, хто розумів би; немає‚ хто шукав би Бога; всі ухилилися з путі, негідні всі до одного; нема того, хто чинить добро, нема жодного» (Рим. 3:10-12). І як підсумок: «Всі згрішили і позбавлені слави Божої» (Рим. 3:23), – такий діагноз ставить Біблія кожному з нас.

Ясна річ, що можна бути не згодним з таким діагнозом, адже мало хто готовий визнати себе поганою людиною. І, напевно, за цим невизнанням криється основна причина претензій, які висувають люди Богу, чому Він допускає стільки зла у світі, якщо Він, начебто, благий. Часто ці претензії доводиться вислуховувати і людям, які відкрито сповідують віру в Богосинівство Ісуса Христа, ніби вони є «спільниками» Бога і разом з Ним несуть тягар відповідальності за те зло, що коїться людьми у світі.

Звучить, м’яко кажучи, сумбурно: Бог, а разом з Ним і Його вірні, несуть відповідальність за зло, що коїться людьми у світі. А до чого тут Бог? Тут мимоволі пригадується сцена, що відбулася в Едемському саду: «І сказав Бог: хто сказав тобі, що ти нагий? Чи не їв ти від дерева, з якого Я заборонив тобі їсти? Адам сказав: жінка, яку Ти мені дав, вона дала мені від дерева, і я їв. І сказав Господь Бог жінці: що це ти зробила? Жінка сказала: змій спокусив мене, і я їла» (Бут. 3:11-13). Отже, винні: жінка, Бог, Який дав її, нарешті, змій. А де власна відповідальність? А от її мало хто хоче на себе брати – легше шукати когось винного на стороні…

І знаходять, якщо сильно захочуть. Прямо, як у Біблії: «Шукайте, і знайдете… бо кожен… хто шукає, знаходить» (Мф. 7:7,8). Звучить, ясна річ, блюзнірські, але не менш блюзнірські виглядають спроби перевести в підсумку свою провину на Бога, Який дав нам життя і через це в нас виникла реальна можливість грішити.

«Покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне» (Мф. 4:17), – от єдина Божа відповідь на всі ці блюзнірські закиди. Доки людина не усвідомить, не відчує всім своїм нутром, що особисто вона є складовою причиною всього зла, що коїться у світі, доки вона не вжахнеться від усвідомлення цього стану речей, не відчує тягаря відповідальності за все зло, що скоїла особисто сама протягом всього свого життя, до цієї пори немає особливого сенсу пояснювати їй, чому «начебто» благий Бог допускає стільки зла і несправедливості у світі.

Вже не кажучи, щоб починати це зло виправляти. Так вже склалося, що найчастіше зло тільки збільшується, прогресує при спробах виправити, позбутися його…

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docТягар відповідальності


Ваш коментар:

Попередній запис

Зло та його походження

Біблія каже: «Бог є любов» (1Ін. 4:8), «Бог є світло, i немає в Ньому ніякої темряви» (1Ін. 1:5). Але як ... Читати далі

Наступний запис

Біблія про добро і зло

Часто люди ставлять питання: Чому добрий Бог допускає зло? Щоб відповісти на це питання, необхідно з'ясувати, що є добром і ... Читати далі