Обов’язки дружини

Східна красуня (фрагмент), Еміль Леконт-Верне

У Притчах 31, з 10 по 31 вірш Соломон намалював один з найбільш прекрасних портретів, створених десь у Біблії – портрет “доброчесної дружини”. В одному з перекладів використана фраза “чудова дружина”. Жодний з перекладів повністю не виражає глибини оригіналу. Що Соломон мав на увазі насправді? Я вірю – жінку, яка знає, що означає бути жінкою; жінку, яка знає як повніше і багатше виразити свої жіночі достоїнства; жінку, яка досягає успіху як жінка.

Він починає її опис з питання: “Хто знайде доброчесну дружину?” – яке вказує, що такі жінки рідкість. Відколи я мав щастя розділити тридцять років свого життя з жінкою, яка відповідала Соломоновому опису, я ніколи не міг читати цей уривок без сліз вдячності, що наверталися на мої очі.

Дослідження кожної деталі портрета, описаного Соломоном, виходить за рамки цієї книги. Але я хочу звернути увагу на один простий факт, який дуже важливий: початок, середина і кінець опису повністю сфокусовані на її чоловіку. Іншими словами, вищим досягненням доброчесної дружини є її чоловік. Усе, чого вона досягає окрім цього, – має другорядну цінність. От як жінка повинна вимірювати свої досягнення як дружини. Вона не живе більше власним життям. Її життя – в її чоловіку. Вона бачить свій успіх у ньому. Вона радіє його досягненням більше, ніж власним.

Зверніть увагу в 11 вірші на перше твердження про цю доброчесну дружину: “Упевнене у ній серце чоловіка її, і він не залишиться без прибутку“. Не обов’язково йому ставати мільйонером для самоствердження. Самоствердження і достаток він знаходить у дружині. Багато чоловіків відчайдушно намагаються досягнути успіхів у бізнесі чи в інших сферах з бажання затвердити себе. Зазвичай, корінням їх проблеми є те, що вони ніколи не мали підтримки і схвалення у власних сім’ях: спочатку у своїх батьків і пізніше у своїх дружин. У результаті вони проходили через життя з сильним бажанням добитися схвалення і самоствердитися. Але чоловік, в якого справжня дружина, не потребує ще чиєїсь підтримки, її цілком достатньо. Інший може не зрозуміти і навіть зрадити його, але він знає, що існує одна людина, на яку можна повністю покластися. Це його дружина. Бути такою дружиною – це найвище досягнення будь-якої жінки.

Упевненість чоловіків у своїх “доброчесних дружинах” ґрунтується на одному простому, але життєво важливому факті: “Вона відплачує йому добром, а не злом, в усі дні життя свого“. Протягом 30 років я мав цю повну упевненість відносно Лідії. Вона ніколи не робила мені зла. Вона могла не погоджуватися зі мною, іноді навіть могла заперечувати мені. Ми могли сперечатися чи мати різні думки, але я завжди знав, де вона стоїть відносно мене. Вона була на сто відсотків на моєму боці. Без цього я б ніколи не зміг стати тим, ким я є сьогодні.

Давайте перейдемо до 23-го вірша, центральної частині цього опису: “Чоловік її відомий біля воріт, коли сидить зі старійшинами землі“. Знову увага зосереджена на її чоловіку. Він визнаний лідер серед свого народу, сидить біля воріт – місце пошани і влади. Мова Соломона дуже виразна: “Чоловік її відомий”. Іншими словами, він відомий, як її чоловік. Без її підтримки він би не зміг зайняти почесне місце. Цей принцип добре застосовний у більшості випадків, коли ми бачимо успішного, упевненого, шанованого чоловіка. І велика частина того, що ми бачимо, є заслугою його дружини.

У віршах 28-29 опис сфокусований на її сім’ї: спочатку на її дітях, але потім знову на її чоловіку: “Встають діти й ублажають її, – чоловік, і хвалить її: “багато було дружин доброчесних, але ти перевершила всіх їх“.

Таким чином, опис “доброчесної дружини” – дійсно процвітаючої жінки – спочатку, всередині і наприкінці зосереджений на її чоловіку. Він є її вищим досягненням у порівнянні з усіма іншими, які, за своєю суттю, другорядні.

Як зі свого боку він винагороджує її? “Він хвалить її”. Як це важливо! Чоловіки, якщо у вас такі дружини, знайте, що ціни їм немає! Ви ніколи не зможете заплатити їй нічим іншим, окрім хвали. І можете дозволити бути собі щедрими в цій оплаті, бо чим більше ви платите, тим більше отримуєте у відповідь. Тому приділяйте час на те, щоб хвалити свою дружину. Кажіть їй, яка вона мила. Кажіть їй, як смачно вона готує. Кажіть їй, що ви дуже раді бачити ваш дім таким ошатним. Кажіть їй, як прекрасно вона виглядає. Кажіть їй, як сильно ви її любите. Приділяйте час, щоб робити це. Це хороший вклад. Кожного разу ви отримаєте набагато більше, ніж вкладаєте.

Зі свого боку, як я вже сказав, я можу згадати про тридцять років щасливого і успішного шлюбу з Лідією. Якщо я шкодую про щось, то тільки про те, що не казав їй досить часто, як сильно я її люблю. Я любив її, і вона знала це. Але я не казав їй про це так часто, як міг би. Якби я міг прожити цей період свого життя знову, я казав би їй це вдесятеро частіше.

Дозвольте знову повернутися на певний час до ролі дружини. Як може дружина досягнути такого роду успіху в стосунках зі своїм чоловіком? Я скажу, що в неї є два основні обов’язки, тісно пов’язані один з одним. Перше – це підтримувати свого чоловіка; друге – це підбадьорювати його.

У 1-му Посланні до Коринф’ян 11:3 Павло каже нам: “Голова жінці – чоловік“.

У природному тілі головна відповідальність у рішеннях покладена на голову. Проте, голова не може діяти сама по собі. Вона залежить у цьому від іншого тіла. Без підтримки інших частин тіла – головним чином шиї – голова не може виконувати свою функцію.

Це стосується і стосунків у шлюбі. Як у голови, у чоловіка є основна відповідальність приймати рішення і керувати. Але він не може виконувати ці функції сам по собі. Він залежить від тіла, що підтримує його. У відомому сенсі, обов’язки дружини можуть бути уподібнені обов’язкам шиї. Вона одна найбільш близька до свого чоловіка, на чию підтримку він має постійно покладатися. Якщо вона недостатньо підтримує його, то таким чином він не зможе діяти так, як міг би. Точно так, як і не існує іншої частини тіла, здатної зайняти місце шиї для підтримки голови, також немає іншої людини, хто міг би надавати чоловікові ту підтримку, яка йому потрібна від своєї дружини.

Другий важливий обов’язок дружини – підбадьорювати свого чоловіка. Чоловік повинен бачити схвалення своєї дружини в будь-який час. Особливо, коли він найменше заслуговує на нього. Якби Лідія підбадьорювала мене тільки тоді, коли я заслуговував на це, це не було б тим, чого я потребував. Я потребував найбільше підбадьорення саме тоді, коли заслуговував на нього найменше. Я потребував людини, яка вірила б у мене, коли ніхто інший не вірив. Я не потребував повчань. Я не потребував радників. Мені потрібна була людина, яка б мені вірила.

Підбадьорення – це нелегке завдання для дружини, особливо в скрутні часи. Найлегше докоряти чи критикувати. Фактично, підбадьорення – це служіння, яке треба розвивати. Я вірю, що в більшості випадків дружина може перетворити невдалий шлюб і поганого чоловіка – у вдалий шлюб і доброго чоловіка, якщо вона навчиться підбадьорювати як слід. Але це завжди вимагає самозречення. Ми не можемо підбадьорювати інших, коли ми головним чином зацікавлені лише собою. Якщо ви і ваш чоловік почуваєте себе нещасними, що ви робитимете? Скажете йому, яка ви нещасна? Чи підбадьорите його? Його підбадьорення вимагає самозречення. Але це і є суть шлюбного завіту. Ви не живете більше для себе самого. Це повертає нас до початкової точки – присвячення через завіт. Тільки це може дати милість і силу, яких потребує кожна сторона в шлюбі, щоб зробити його успішним. Хорошої, доброї поради чи набору правил недостатньо, самих по собі, щоб зробити це. Сьогодні є багато дивних книг, що пропонують поради та інструкції з християнського погляду, як мати успішний шлюб. Але, кінець кінцем, шлюб не буде діяльним без надприродної Божої благодаті; і ця благодать приходить тільки тоді, коли чоловік і дружина віддають себе Богові і один одному через присвячення завіту.

Попередній запис

Завіт чоловіка з жінкою

Раніше ми бачили, що шлюб у своєму вищому досягненні – це "нитка, утроє скручена" – завіт між чоловіком, жінкою і ... Читати далі

Наступний запис

Обов'язки чоловіка

Тепер ми розглянемо роль чоловіка в шлюбному завіті. Добре місце спершу дане Павлом у 1-му Посланні до Коринф’ян 11:7: "Отже, ... Читати далі