Як увійти до Царства Божого?

У культурній пам’яті народів живе невигубна, хоча і смутна ідея – примарна мрія про божественне Царство. Уся історія людства пов’язана з його пошуками. Інтуїція стосовно того, що десь є досконалий світ, в якому немає хвороб, смерті, бідності, схоже, у людини вроджена. Але от біда – шлях до цього Царства знайти не просто, більшості не вдається. Жодні карти, квитки, зв’язки не гарантують доступу туди. І пошукові експедиції не допоможуть – шлях у Царство Боже завжди індивідуальний.

Розповіді про Царство набувають тим більш екзотичного забарвлення, чим менше в людей можливості побачити його. Люди дозволяють собі багато фантазувати, але не утрудняють себе практичними питаннями: що я маю зробити зі свого боку, щоб побачити, знайти, відкрити для себе Царство Боже? Як відшукати і відкрити двері в це Царство?

У народі найчастіше кажуть про те, що в Царство Небесне само собою потрапляють після смерті чи після “кінця світу”. Такий погляд позбавляє наше нинішнє життя всякого сенсу, і його можна розглядати як ходіння по муках або томливе очікування істинного життя. Дивне те, що такі думки часто підкріплюють посиланнями на християнство, тоді як Біблія стверджує прямо протилежне. Згідно Біблії, Царство Боже – це не якесь місце, а особливий стан людини і світу, коли в їх бутті утверджується панування Бога, Його закони, Його воля (“на землі, як на небі”).

Як правило, люди уявляють собі Боже Царство аналогом царства людського. Вони хочуть бачити в ньому загрозливу силу проти “чужих”, а також мати почуття захищеності і гарантовані блага для “своїх”. Але природа Царства Божого така, що воно присутнє скрізь, завжди і відкрите для всіх. Це не особливе царство в низці інших царств, воно надзвичайне, ні на що не схоже. Царство Боже проникає крізь “кордони” інших царств, і там, де люди починають жити за його законами, життя змінюється без війн і політичних реформ.

Христос викривав людські уявлення про політичний характер Його Царства – там немає столиць, влади і видимих меж: “А як фарисеї запитали Його: коли прийде Царство Боже? – відповів їм: не прийде Царство Боже помітно, і не скажуть: ось, воно тут, або: он там. Бо Царство Боже всередині вас є” (Лк. 17:20,21).

Серце – те саме таємниче місце, де Царство Боже зустрічається з нашою реальністю і починає радикально її змінювати. Іоанн Златоуст казав: “Знайди двері свого серця, і ти побачиш, що це двері до Царства Божого”.

Царство Боже – не десь там, не колись у минулому чи в майбутньому. Не треба кудись йти чи чогось чекати. Але Христос в Євангеліях каже: “Я є воскресіння і життя” (Ін. 11:25), тому зовсім не треба чекати, поки настане загальне воскресіння мертвих, Лазар може воскреснути зараз. А розбійник може бути “нині” з Богом у раю. Отже питання “Де мені знайти Царство Небесне?” треба замінити правильнішим: “Як мені увійти тут і зараз до нього?”

Часто допитливі люди ставлять абстрактні питання про Царство Боже, так і не наважуючись щось змінити у своєму житті. Багатий юнак запитував в Ісуса: “Що мені робити, щоб життя вічне успадкувати?” (Мк. 10:17), – але не зміг розстатися з багатством, що закривало вхід у Царство. І навіть учнів налякали слова: “Як тяжко тим, хто надіється на багатство, увійти в Царство Боже!” (Мк. 10:24). Виявляється, вхід відкривається не через заповіді, які можна навчитися формально “відпрацьовувати”, а через внутрішню зміну, коли заради Царства Божого людина продає все, що має (див.: Мф. 13:44-46).

Коли людина звертається до Бога, вона починає бачити весь світ у Божественному світлі, вона всюди помічає сліди Божої присутності, знаки Його Царства. У це Царство можна увійти зсередини своєї ситуації. Необов’язково звідкись тікати і кудись йти, щось купувати і чогось досягати. Відкриваючи серце Богові, людина вступає на територію Його Царства.

Автор: Михайло Черенков

Попередній запис

Проповідь про Царство Боже

Нагорна проповідь, Михайло Копьєв Деякі християни помилково вважають, ніби Царство Боже встановиться на небесах і лише ... Читати далі

Наступний запис

Ширити Царство

Попри багато розмов, що точаться навколо Царства Божого в церковних колах, не так вже багато людей зможуть пояснити, описати, що ... Читати далі