Добре забуті істини

Коли в церковних колах заходить розмова про Царство Боже (Небесне) зазвичай рідко згадують про умову, точніше умови, його прийняття. При чому робиться це не навмисно, а через… переоцінювання людей. Як таке взагалі можливо? Спробуємо пояснити.

Так вже сталося, що світ не те, що недооцінює Церкву, він її часто-густо взагалі зневажає, вважає нічого невартісною, що вона забула про своє призначення або ж, як варіант, «стала сіллю, що втратила свою силу», якщо висловлюватися біблійними образами, про які світ має доволі поверхневе уявлення, проте охоче ними послуговується, досить часто застосовуючи неналежним чином. А от Церква, на відміну від світу, його переоцінює, тобто вважає кращим, ніж він є.

Причина цього парадоксу криється в тому, що люди оцінюють, «міряють» інших людей за власним лекалом: «Добра людина з доброго скарбу виносить добре, а зла людина зі злого скарбу виносить лихе» (Мф. 12:35). І якщо людина добра, то вона мимоволі вважає інших теж добрими, чи, принаймні, схильними до добра. Те саме можна сказати про базові, самі собою зрозумілі істини, які добре відомі кожному вірному. Ці істини, власне, і роблять людиною вірною Богові. Що не скажеш про оточуючий світ, який начебто про ці істини чув, проте поводиться ніби так, що гадки про них немає.

Що це за істини, які добрі відомі вірним і які світ так само «добре» забуває?

Передусім, це віра: «А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду» (Євр. 11:6). Тобто, коли вірні говорять про Царство Боже, стверджують що воно «всередині нас» (див. Лк. 17:21) і між нами, вони говорять про цілком реальні речі, так би мовити, діляться власним духовним досвідом, свідчать про те, як Господь преображає їх власні життя та життя братів і сестер у Христі. А світ, натомість, до цього ставиться вкрай скептично, шукає якісь «логічні пояснення», чи просто вважає це суцільною вигадкою та обманом. Одним словом, не вірить. І про що тоді можна говорити зі світом, якщо він навіть не допускає самого існування духовних речей?

По-друге, у Церкві забувають згадувати при розмові про Царство Боже про покаяння: «Відтоді почав Ісус проповідувати й говорити: покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне» (Мф. 4:17). Христос Свою проповідь про Царство Боже (Небесне) розпочав саме із заклику до покаяння! А в Церкві зазвичай про це не згадують, бо для церковних людей це, як вже говорилося, є найочевиднішою річчю. А все через те, що саме входження до церковної спільноти неможливе без покаяння, без ретельного переосмислення свого життя та рішучого наміру, звісно з Божою допомогою, жити краще. Питається, навіщо нагадувати цілком очевидні речі? Але вся річ у тім, що ці найочевидніші речі є таємницею для світу, принаймні все щойно сказане він сприймає зовсім по-іншому. Звідки така впевненість? Сприймав би все належним чином – давно покаявся.

І, нарешті, третя «добре забута» світом істина – бажання зробити світ дійсно кращим. Це почуття цілком природно виникає внаслідок покаяння, так би мовити, є підтвердженням його щирості. Люди світу цього часто самі невдоволені світом цим, проте щось змінювати в ньому на краще не виказують великого бажання, а якщо і намагаються щось змінити, часто роблять світ тільки гіршим – СРСР тому добрий приклад. Чому так? – Бо немає двох важливих умов: віри в Бога і покаяння, а без них – це безглузда затія. Як про це сказав Христос учням під час Тайної вечері: «Я є лоза, а ви гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду; бо без Мене не можете робити нічого» (Ін. 15:5).

Хтось до списку «добре забутих» істин може додати ще не менш важливі пункти, проте, як на нашу думку, ігнорування саме цих трьох істин: віри, покаяння і бажання з Божою допомогою зробити світ кращим, не дає світу відкрити для себе Царства Божого. Втім, не заважає цьому Царству чинити вплив на нього і поступово змінювати.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docДобре забуті істини


Ваш коментар:

Попередній запис

Царство Небесне: де воно і як туди потрапити?

Якщо уважно вчитатися і задуматися над усіма словами Христовими про Царство Боже, то стає очевидним: саме це вчення стало фатальним ... Читати далі

Наступний запис

Властивості Царства Божого

Ісус Христос Своєю проповіддю і справою відкрив Царство Боже людям. У Його особі, у житті, у вченні, в усіх Його ... Читати далі