Що дає Церква?

Багато людей, які сумлінно відвідують церкву, при чому немалу кількість років, не можуть точно виразити, що власне це їм «відвідування» дає. Проте не поспішайте критикувати, глузувати або ж захищати їх. Усе насправді не так просто, як то здається, чи хотілося, щоб здавалося.

Більшість з цих людей проте зможе впевнено сказати, що саме їх привело до Церкви, що допомогло їм долучитися до Тіла Христового, в якому ми «нарізно – члени» (1Кор. 12:27). А от що дає Церква? – З цим якось важче, звісно, якщо ви не священнослужитель чи не залучені до якогось служіння. Можливо, спілкування, дружня підтримка, чи якийсь інший різновид допомоги? – Можливо, але не обов’язково, крім того, цю допомогу можна отримати і поза церковними стінами.

Можливо, зцілення? – Усі полюбляють слухати історії про дивовижні зцілення, от тільки цих зцілень насправді не так вже багато, якщо їх перерахувати на загальну кількість вірних, які зверталися з молитвою про зцілення. Крім того, серед вірних спостерігається 100%-ва смертність, як і серед невіруючих верств населення.

Можливо, любов? – Хіба Церква єдине місце перебування любові? Багато прикладів щирої, нелицемірної любові можна знайти і у світі, і не менше, на жаль, прикладів підступів, зрад, неприхованої ненависті можна побачити всередині Церкви. «Бог є любов» (1Ін. 4:8), – запевняє нас Біблія, проте цей беззаперечний факт не обов’язково стосується Церкви, яка начебто має відбивати Христову любов у світі (пам’ятаєте Христове: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою» Ін. 13:35?), проте це їй не завжди вдається протягом усієї майже двохтисячолітньої історії.

Можливо, визнання, корисні зв’язки, врешті-решт, гроші? – Якщо це так, стає по-справжньому сумно за ту людину, яка погодилася з цим, адже саме про це попереджав свого часу Спаситель: «Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні» (Мф. 6:24). Тут, як мовиться, без коментарів (див. Мф. 7:21-23). Отже, багато людей не зможуть дати чітку відповідь на запитання: «Що власне їм дає Церква?» І це, як виявляється, не так вже погано. Особливо враховуючи гонитву за матеріальними цінностями.

Погано, коли люди не зможуть сказати, що дає для них спілкування з Богом Живим, бо це насправді є головним завданням Церкви, точніше, її кінцевою метою – допомогти людині набути особистих стосунків з Богом та поглибити їх. І якщо мати стосунки з Творцем людина може і поза Церквою, то поглиблювати їх самостійно вона не в змозі. Інакше Господь не створював би Церкву.

От тільки чи знають про це люди? Можливо, вони шукають у Церкві спілкування, дружньої підтримки, якоїсь допомоги, зцілення, нарешті, любові, чи ще якихось, дійсно добрих, корисних, а деколи, і життєво необхідних речей? Гроші та інші матеріальні цінності тут не будемо згадувати, бо навіть ті, хто свідомо шукає їх у Церкві, не надто вихваляються цим, а намагаються прикритися більш благими, «духовними» речами.

Насправді, у таких пошуках немає нічого поганого, але ми не повинні забувати про духовний вимір, як казав апостол Павло: «Про горнє помишляйте, а не про земне» (Кол. 3:2), адже без Господа всі ці благі речі втрачають свою вартість, і в підсумку не принесуть жодної користі. Недаремно Спаситель попереджав: «Яка користь людині, коли вона придбає ввесь світ, а душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?» (Мк. 8:36,37).

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЩо дає Церква?


Ваш коментар: