Розбіжність поглядів

Дорога в Еммаус, Роберт Цюнд

Якщо хочете проілюструвати духовний шлях апостола Павла лише кількома біблійними цитатами, то вам у нагоді стануть такі вірші:

  1. «Бо я найменший з апостолів і недостойний зватися апостолом, тому що гнав Церкву Божу» (1Кор. 15:9);
  2. «Мені, найменшому з усіх святих, дано благодать цю – благовістити язичникам недосліджуване багатство Христове» (Еф. 3:8);
  3. «Вірне і всякого прийняття гідне слово, що Христос Ісус прийшов у світ спасти грішників, серед яких я перший» (1Тим. 1:15)

При чому це шлях духовного вдосконалення, а не деградації, як декому може здатися: чим більше людина наближається до Бога, тим більше відчуває себе грішною. Ця духовна формула залишається незрозумілою для переважної більшості світу цього, втім, не через свою складність для сприйняття, а через байдужість цієї самої переважної більшості.

Цей факт завжди треба брати до уваги, коли вам випаде нагода викривати в скоєному гріху чи неналежній поведінці когось із світського оточення: «Душевна людина не приймає того, що від Духа Божого, бо вона вважає це безумством; і не може зрозуміти, тому що про це треба судити духовно. Духовний же судить про все, а про нього ніхто не може судити» (1Кор. 2:14,15).

Взагалі світогляд людей світу цього найкраще можна проілюструвати наступною карикатурою:

Комусь вона може здатися образливою, але попри цей малоприємний факт, вона якнайкраще передає сприйняття світу більшістю людей, які не прийняли Ісуса Христа як Господа і свого особистого Спасителя та яких не торкнулася преображаюча сила Духа Святого. Між іншим, щойно сказані слова теж залишаються цілковитою загадкою для людей «зовнішніх», доки їх не торкнеться рятівна благодать Христова, на кшталт двох Христових супутників, що прямували разом з Ним в Еммаус: «І, почавши від Мойсея і від усіх пророків, пояснював їм сказане про Нього у всьому Писанні» (Лк. 24:27).

Втім, ці два Христові учні цікавилися Писанням, на відміну від більшості наших сучасників, в яких немає тяжіння до ретельного вивчення Слова Божого, і яких цілком задовольняє обивательські погляди на Бога та загалом духовні речі, що досить часто не тільки не відповідають Біблії, але часто суперечать їй. Що ж робити в такій добре знайомій і не менш жахливій ситуації: коли оточення не тільки не сприймає викриття, але й відверто насміхається, чи навіть погрожує?

«Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас» (1Пет. 5:7), – це найкраща, і певно, єдина вірна порада в подібній ситуації. Лише один Господь здатен прибрати «ріг» гріха (див. карикатуру), що заважає нашим ближнім сприймати оточуючий світ у правильному, Божому ракурсі. Нам же залишається лише сподіватися на Господа і молитися.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docРозбіжність поглядів


Ваш коментар:

Попередній запис

Власні і чужі «колоди»

«Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Мф. 7:5), – ... Читати далі

Наступний запис

Прості біблійні істини

«Отже, все, чого бажаєте, щоб вам робили люди, так і ви робіть їм» (Мф. 7:12), – цей Христовий вислів цілком ... Читати далі