Як приймати критику або любов до викриття (закінчення)

Частина 4. Як правильно приймати критику

1) «Нехай навчає мене праведник милістю, нехай і викриває мене; єлей же слів грішника нехай не намастить голови моєї. І молитва моя проти злодіянь їхніх» (Пс. 140:5,6). Усі, хто читає Біблію, знають, що єлей – це масло, яким мастили царів, пророків, священиків. Пройти ритуал помазання, який символізував присутність Духа Святого, було найбільшою честю. І Цар Давид пише, що для нього найбільша честь, коли його викриває праведник і для нього, як єлей, як вища честь. Бо Давид, будучи духовною людиною, розуміє, що той, хто приймає викриття, на ньому спочиває Дух Святий. Ось це рівень, до якого нам слід прагнути!

Історія Ахава. Що ж, оскільки цар не захотів прийняти критику, яка могла б змінити усе в його житті, він пішов битися, всупереч волі Божій, тим більше, що пророк його точно попереджав про наслідки. І от результат: «А один чоловік випадково натягнув лук і поранив царя Ізраїльського крізь шви лат. І сказав він своєму візникові: поверни назад і вивези мене з війська, бо я поранений. Але битва у той день посилилася, і цар стояв на колісниці проти сиріян, і ввечері помер, і кров з рани лилася в колісницю» (3Цар. 22:34,35); «І обмили колісницю на ставу самарійському, і пси лизали кров його, і обмивали блудниці, за словом Господа, яке Він прорік» (3Цар. 22:38). Не забудьте, що Ахав виставив 2 тисячі колісниць і 10 тисяч воїнів. Але ніщо не врятує людину, яка не приймає критику, навіть гігантська, озброєна до зубів армія.

2) Усі страхи, пов’язані з критикою, – це страх нелюбові. Цей страх породжує біль приниження і відкидання. Хто зі світських психологів пояснить нам походження цього страху? І будь-який християнин скаже, що біль приниження і нелюбові пов’язаний з базовою проблемою – всяка людина потребує любові і поваги. Коли цього немає, здавалося б, ну не люблять мене, і мені байдуже, але тут, чомусь, починає боліти душа.

Слід допустити, що коли вас критикує людина, можливо, це Бог говорить через того, хто критикує.

3) Як зрозуміти: критика справедлива або ні? Треба згадати, що каже слово Боже про проблему, а так само помолитися, щоб Бог дав розуміння, оскільки питання складне і педантичне. Власне, будь-яке питання, яке пов’язане з нашою самолюбністю педантичне. По суті, пропонується звернення до Бога, як необхідний момент у критичний для нашої самолюбності, нашої гордості, момент. І тут без Бога явно не обійтися.

Бог зробив нас вільними, і, звичайно ж, цю свободу ми можемо направити на повне ігнорування критики, і, хтозна, можливо, частина якої походить від Бога? Але, у будь-якому випадку, зробимо висновок, що ігнорування критики, викриття, робить нас не просто безглуздими людьми, але може убити усе наше життя. Скільки дружин критикували своїх чоловіків, за те, що вони перетворилися на п’яниць? І скільки чоловіків, які не послухалися, і сім’ї були зруйновані? Скільки матерів, які говорили своїм синам, щоб вони перестали вживати наркотики і ті не послухавшись, померли, просто тому, що не приймали жодної критики? Скільки ж доль зруйновано через невміння приймати викриття, а значить і не змінюватися? Кого ж у цьому звинувачувати, Бога? А можливо сама людина винна в усьому?

Частина 5. Що відбувається з тим, хто любить і приймає критику?

Ви запитаєте, чи можна любити критику? Звичайно ж, так. Оскільки в людини є два початки: духовний і тілесний. І Біблія учить нас, що плоть не бажає духовно, чинить опір, а значить, плоть ненавидить критику. Тоді, як дух людини завжди бажає змінюватися, він радіє викриттям, бо, як ми вже казали, прийняття викриття – показник мудрості: «Хто любить настанови, той любить знання; а хто ненавидить викриття, той невіглас» (Пр.12:1). Викриття формує в нас упокорення, а упокореного благословляє Бог.

Прийняття викриття ставить нас на шлях мудрості і святості. Спочатку така людина набуває розуму: «Хто відкидає наставляння, той не дбає про свою душу; а хто слухає викривання, той набуває розуму» (Пр. 15:32). А потім мудрість: «Слухайся поради і приймай викривання, щоб стати тобі згодом мудрим» (Пр. 19:20). І знаєте чому?

Річ у тім, що людині важко швидко зрозуміти усі життєві ситуації, зрозуміти, де можеш «набити шишки», де можеш сильно спіткнутися, а інша людина, яка тебе критикує, як правило вже щось зрозуміла, вже десь припускалася подібних помилок і може поділитися своїм досвідом. Тому той, хто приймає критику, викриття, той мудрий, бо приймає життєвий, духовний досвід ближнього, щоб самому не припуститися помилки, щоб не здійснити такі помилки, які можуть коштувати дорого, власного здоров’я, здоров’я і матеріального благополуччя ближнього. Пам’ятаю, коли я написав свою першу статтю в християнську газету, мене розбили в пух і прах. Але я знову робив спроби і писав. У мене знову не усе виходило. Я слухав критику і продовжував. Так само було з проповідями та і з усім, що доводилося робити в житті. Таким чином, можу сказати, що я продукт критики в тому, що приймав і намагався змінюватися. Один знайомий журналіст почитав мої перші замітки і сказав: «Ой, ти так кострубато пишеш». Але, та ж людина, прочитавши мою книгу про шанування ікон, яка була написана через роки наполегливої праці, сказала: «Ти знаєш, а ти почав писати! Книга дуже добре написана!» І я сказав, дякую за всю критику. Дякую Христу, Який показав мені приклад лагідності та упокорювання. Давайте шукати готовності до змін, як зрілі християни, давайте дякуватимемо за критику і каятимемося в тому, коли ми уникаємо критики, ховаючись, як ховався від Бога Адам за деревами в раю і, врешті-решт був вигнаний з цього раю. А скільки мене критикували, як пастора, ви уявляєте? Гадаю, що б було, якби я сказав: «Більше ніколи». Це було б просто безглуздо через критику заривати Божий талант. Так що в упокорюванні прославимо Бога за всі викриття, прийматимемо їх з вдячністю і змінюватимемося в образ Христовий. Амінь!

Автор: Вадим Лисенко

Попередній запис

Як приймати критику або любов до викриття (продовження)

Горе вам, книжники і фарисеї, Джеймс Тіссо Частина 3. Неправильні реакції на критику Оскільки прийняття критики ... Читати далі

Наступний запис

Власні і чужі «колоди»

«Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Мф. 7:5), – ... Читати далі