Очевидно чи ні?

У Біблії, втім, як і в житті, є багато істин, які просто не згадуються через їх очевидність. Проте «очевидними» ці істини стають лише для тих людей, хто їх шукає, хто вкорінений у них, для людей же «зовнішніх», тобто тих, кого це мало цікавить, ці істини залишаються незбагненними. І, відповідно, деякі біблійні вірші (якщо вже пригадали Біблію) «зовнішніми» людьми сприймаються зовсім по-іншому, ніж те, про що в них йде мова насправді.

Відразу обмовимося, мова тут не йде про пророчі біблійні вірші, особливо узяті з книги Одкровення, бо існує багато різних тлумачень деяких з них (варто зауважити, далеко не всіх), і не маються на увазі ситуації, коли деякі люди свідомо починають перекручувати Слово Боже на догоду власним корисним інтересам. Все набагато банальніше, проте і не менш сумніше, як свого часу висловився Ісус Христос: «І збувається над ними пророцтво Ісаї, яке говорить: слухом почуєте – і не зрозумієте, і очима дивитись будете – і не побачите» (Мф. 13:14). Ми говоритимемо про типову ситуацію, коли за простими біблійними словами, образами може губитися їх справжній сенс, принаймні, для деяких людей. Точніше для більшості людей.

От візьмемо для прикладу наступний біблійний вірш: «Терпінням вашим спасайте душі ваші» (Лк. 21:19). Здається, усе усім зрозуміло – Господь наголошує на важливості терпіння для нашого спасіння. Так і є. Тільки тут не згадана віра, без якої спасіння, у принципі, неможливе: «А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду» (Євр. 11:6). Чи от ще: «Бо благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це – Божий дар: не через діла, щоб ніхто не хвалився» (Еф. 2:8,9). І ще один вірш, для повноти: «Бо якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господом і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся» (Рим. 10:9).

Напевно, для такого невеликого за обсягом допису достатньо, щоб переконатися, що основою спасіння є віра в спокутну смерть і воскресіння Господа Ісуса Христа, вже на кажучи віри-визнання самого факту існування благого Творця. Проте зверніть увагу на те, що в наведених віршах взагалі не згадується така чеснота як терпіння. Що ж виходить? «Черговий» приклад суперечливості Писання? – У жодному разі, якщо згадану цитату з Євангелія від Луки не виривати з контексту.

Адже, якщо розглянути цей біблійний епізод у цілому (див. Лк. 21:8-19), то в ньому йде мова про прийдешні гоніння вірних через ім’я Христове: «…І поведуть перед царів і правителів за ім’я Моє… І видаватимуть вас і батьки, і брати, і родичі, і друзі, і декого з вас умертвлять; і зненавидять вас усі за ім’я Моє» (Лк. 21:12,16,17). Саме цей опис прийдешніх лих, повторимося, які спіткають людей через те, що вони відкрито сповідуватимуть віру в месіанство Ісуса з Назарету, завершує Христове напучення: «Терпінням вашим спасайте душі ваші». Або ж: «Хто ж витерпить до кінця, той спасеться» (Мф. 24:13), – так сказано в паралельному місці Євангелія від Матфея.

Отже, терпіння є ознакою істинності віри, а також плодом Духа Святого (див. Гал. 5:22). Але без віри саме терпіння перетворюється на бездіяльне чекання, яке, як і благі наміри, не приносить жодної користі. Навіть більше, приносить явну шкоду, бо в прямому сенсі краде в людини дорогоцінний час, який вона б могла витратити з незрівнянно більшою користю. Хоча б на з’ясування того факту, що терпіння і чекання не є тотожними речами, втім, як і «віра, яка діє любов’ю» (Гал. 5:6) і безплідні благі наміри – є явищами зовсім іншого виміру, точніше буде сказати, іншої реальності. Проте збагнути ці цілком очевидні речі для більшості людей банально бракує терпіння.

На цей сумний факт слід зважити, коли ви наступного разу збиратиметеся вести бесіду з оточуючими людьми: речі, які здаватимуться вам абсолютно очевидними (немає особливого значення, стосуються вони духовного виміру чи лише світського), багатьма іншими сприйматимуться зовсім в іншому світлі. Якщо взагалі сприйматимуться…

Невеличка ремарка. Дехто може зауважити, що багатьом людям бракує розуму, а не терпіння, щоб збагнути найочевидніші речі. Наприклад, перечитати євангельський уривок, щоб зрозуміти істинний сенс цитати, взятої з цього уривка. Не будемо сперечатися, доля істини в цьому є, адже недаремно Писання свідчить, що поспішність (вважай, брак терпіння) навіть гірша (!) за нерозумність: «Чи бачив ти чоловіка необачного у словах своїх? на нерозумного більше надії, ніж на нього» (Пр. 29:20, див. також Як. 1:19,20). Проте все ж таки будемо намагатися триматися стосовно нашого оточення кращої думки…

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docОчевидно чи ні?


Ваш коментар:

Попередній запис

Коли ж, Боже, коли?

Звичайно, усім нам хочеться, щоб наші бажання і мрії утілювалися в життя, і частенько нам би так хотілося, щоб вони ... Читати далі

Наступний запис

Біблія про терпіння

І. Визначення терміну Визначення словника "Терпіти – (1) упокорено і стійко переносити щось (страждання, біль, неприємне, небажане); (2) миритися з ... Читати далі