Терпіння

Терпіння, коли його бракує? Багатьом бракує терпіння читати довгі тексти, вислуховувати один одного, виконувати рутинну роботу і т. д.

Брак терпіння

Нетерпіння – зовсім не нова риса в людині. Воно завжди було властиве людям, які стоять у дорожніх заторах або чергах. Але, на думку деяких фахівців, останнім часом ця риса стала більш явною – і ви, можливо, здивуєтеся чому.

Говорячи про такий очевидний сьогодні брак терпіння, аналітики припускають, що вина всьому – технічний прогрес.

Як повідомлялося в монреальській “Газет”, дослідники вважають, що “цифрові технології… докорінно змінили наше життя… Вони привчили нас отримувати результат негайно, а це, у свою чергу, розвинуло в нас прагнення до моментального задоволення будь-яких наших бажань”.

Психолог з питань сім’ї Дженіфер Хартштайн висловила таку думку: “Під впливом культури миттєвого задоволення бажань ми чекаємо, що все має відбуватися швидко, чітко і саме так, як ми хочемо.

А коли цього не відбувається, ми дратуємося, що є ознакою нетерпіння”. Вона також відмічає, що “ми втратили здатність час від часу зупинятися і відчувати радість буття”.

Дехто вважає, що електронна пошта втрачає свою популярність і може скоро піти в минуле. Чому? Часто в тих, хто пише листи, бракує терпіння чекати відповіді декілька годин або навіть хвилин.

До того ж в електронні повідомлення, як і у звичайні листи, вимагається включити традиційні вступні слова, а наприкінці передати привітання. Але багатьом шкода гаяти час і сили на такі формальності.

Вони надають перевагу миттєвим повідомленням, що не вимагають дотримання правил етикету. Здається, людям просто бракує терпіння на ввічливі формули вітань. Багато хто навіть не спромагається прочитати те, що написали. Через це електронні послання приходять не до тих адресатів і містять безліч граматичних помилок.

Жадання миттєвих результатів спостерігається не лише у сфері цифрових технологій. Люди розучилися чекати і в інших сферах життя. Можливо, ви помічали, що занадто швидко говорите, занадто швидко їсте, занадто швидко ведете машину чи занадто швидко витрачаєте гроші?

Час, коли ми чекаємо ліфта, зеленого сигналу світлофора чи завантаження комп’ютера, іноді здається вічністю.

Фахівці помітили, що багатьом бракує терпіння читати довгі надруковані тексти. Чому? Бо люди звикли швидко перескакувати від однієї сторінки Інтернету до другої, від заголовка до заголовка, сподіваючись якнайскоріше відшукати те, що треба.

Що ж сталося? Чому людям так бракує терпіння? Експерти не можуть до кінця розібратися в цьому питанні. Але є вагомі підстави вважати, що нетерпіння обходиться людям дуже дорого. Далі в статті ми обговоримо, у чому криється небезпека і як навчитися бути більш терплячими.

Нетерпіння небезпечне

Подумайте про терпіння в наступних прикладах. Уявіть собі таку ситуацію: людина веде машину дорогою з двома смугами руху, проїжджаючи ділянку, на якій обгін заборонений. Перед нею їде машина майже з максимально допустимою швидкістю. Але нетерплячому водієві здається, що вона їде занадто повільно. Йому набридає “плентатися в хвості”, і він на високій швидкості обганяє машину, що йде попереду. При цьому він порушує правила, створюючи аварійну ситуацію.

А от такий сценарій: людина дратується, коли її співробітники не так швидко і добре, як вона, розбираються в робочих питаннях. Чи, стоячи біля ліфта, людина знову і знову нетерпляче тисне на кнопку виклику.

Чи часто вас дратують літні батьки? Чи трапляється, що ви швидко втрачаєте терпіння з маленькими дітьми? Чи швидко вас виводять з рівноваги помилки інших?

Усі ми іноді втрачаємо терпіння. Але якщо спалахи невдоволення стають звичайною справою, це може призвести до серйозних наслідків.

Небезпека для здоров’я

Передусім нетерпіння веде до розчарування, роздратування і навіть гніву. А такі переживання підвищують рівень стресу, що шкодить здоров’ю.

У недавньому дослідженні, опублікованому Американською медичною асоціацією, конкретно говорилося, що нетерплячість провокує розвиток гіпертонії навіть у молодому віці.

Брак терпіння може викликати також інші проблеми зі здоров’ям. Згідно з даними одного дослідження, нетерплячість сприяє розвитку ожиріння.

У газеті “Вашингтон пост” відзначалося: “Як свідчать дослідження, нетерплячі люди більш схильні до ожиріння, ніж ті, хто вміє чекати”. У деяких країнах недорога і легкодоступна їжа завжди під рукою, і нетерплячим людям важко боротися із спокусою.

Відкладання на потім

Огляд, проведений лондонським Центром досліджень економічної політики, виявив, що нетерплячі люди мають звичку все відкладати на потім. Можливо, це пояснюється тим, що в них бракує терпіння доводити трудомістку роботу до кінця. У будь-якому випадку схильність відкладати справи на потім негативно впливає як на саму людину, так і на економіку країни.

У британській газеті “Телеграф” наводилися слова дослідника Ернеста Рубена: “Затримки серйозно позначаються на продуктивності праці і можуть коштувати величезних грошей, а все через те, що [нетерплячі люди] постійно відкладають паперову роботу на потім”.

Алкоголізм і насильство

В одній британській газеті говорилося, що “нетерплячі частіше прибігають до насильства, що підігрівається нічними п’янками”. Фахівці з Кардіфського університету встановили цей зв’язок, провівши дослідження за участю сотень чоловіків і жінок.

Безрозсудні вчинки

Група аналітиків з дослідницького центру у Вашингтоні дійшла висновку, що нетерплячі люди “часто приймають скороспішні, не обдумані рішення”.

Професор Іланго Понхасвамі, завідуючий кафедрою соціальних проблем в індійському університеті Баратідасан, дійшов подібного висновку.

Він пояснює: “Нетерплячість буде вам дорого коштувати. Ви можете втратити гроші, друзів, зазнати біль і страждання, а також мати ще масу прикростей, бо нетерпіння веде до невдалих рішень”.

Фінансові проблеми

У “Дослідницькому огляді”, що видається Федеральним резервним банком Бостона (США), відзначається, що в нетерплячих людей “більше боргів”.

Наприклад, незважаючи на обмежені кошти, багато молодожонів відразу після весілля хочуть жити комфортно у власному будинку. Вони купують будинок, меблі, машину і все інше – у кредит. Але це негативно позначається на їх шлюбі.

Дослідники з університету в Арканзасі (США) стверджують, що “молоді подружні пари, які обтяжують себе боргами, менш щасливі, ніж ті, у кого не так багато чи зовсім немає боргів”.

У нетерплячості деякі убачають причини економічної кризи 2007-09 років у Сполучених Штатах. У фінансово-економічному журналі “Форбс” відзначалося, що “нинішній стан ринку – це наслідок надмірної нетерплячості в поєднанні з патологічною жадністю.

Брак терпіння спонукав тисячі простих людей придбавати власність, вартість якої набагато перевищувала їх реальні заощадження. Тому вони прагнули брати групові позики на величезні суми, які не зможуть виплатити роками, – якщо зможуть взагалі”.

Втрата друзів

Нетерплячість проявляється і в розмові. Коли в людини бракує терпіння вести ґрунтовну бесіду, вона часто говорить не думаючи. До того ж їй набридає чекати, поки висловляться інші, і вона не може дочекатися, поки вони дійдуть до суті. От чому нетерплячий слухач схильний підганяти співрозмовника, закінчуючи речення за нього чи ще якимсь чином.

Через брак терпіння люди часто втрачають друзів. Психолог Дженіфер Хартштайн, пояснює: “Кому хочеться, щоб тебе увесь час підштовхували [або] без кінця дивилися на годинник?” Безумовно, нетерплячість зовсім не приваблива риса, яка може відвернути від людини всіх друзів.

Це лише деякі наслідки нетерплячості. Далі ми поговоримо, як можна розвивати і зберігати терпіння.

Як стати більш терплячим?

Прочитавши цю інформацію, ви, ймовірно, погодитеся, що чим ви більш терплячі, тим краще ваше здоров’я, тим більш виважені ваші рішення і міцніші стосунки з друзями. Але як навчитися бути більш терплячим? От деякі поради.

Виявіть причини

Запишіть те, що випробовує ваше терпіння, – так звані дестабілізатори. Що чи хто дратує вас? Конкретні люди?

Можливо, це головним чином чоловік (дружина), батьки чи діти? А може все залежить від обставин? Наприклад, ви нервуєте, коли доводиться на когось чекати, коли ви спізнюєтеся чи коли втомилися, голодні, хочете спати чи відчуваєте стрес? Де ви найчастіше втрачаєте терпіння: удома чи на роботі?

Але як вам може допомогти те, що ви просто виявите свої дестабілізатори? Дуже давно цар Соломон написав: “Розсудливий бачить біду, і ховається; а недосвідчені йдуть уперед, і караються” (Притчі 22:3).

У згоді з цією древньою притчею, якщо ви передбачаєте вибух роздратування, то ви здатні його запобігти. Швидше за все спочатку вам доведеться докладати свідомі зусилля, щоб зберігати терпіння, але з часом воно стане властивістю вашої натури і вам буде легше його проявляти.

Спростіть своє життя

За словами професора Норин Херцфельд, яка викладає інформатику в Університеті Святого Джона (штат Мінесота, США), “люди просто не здатні виконувати декілька справ одночасно, бо мозок не може сконцентруватися відразу на декількох завданнях”.

Вона також відмічає: “З часом багатозадачність підриває нашу уважність і здатність зосереджуватися. Це врешті-решт руйнівно позначається на таких рисах, як терпіння, сила волі, розсудливість, а також на здатності вирішувати проблеми”.

Важко розвивати терпіння, коли треба зробити надто багато справ, побувати відразу в кількох місцях, та ще переговорити і з тим, і з другим, і з третім. Дженіфер Хартштайн, згадувана раніше, попереджає: “Багато проявів нетерпіння пояснюються стресом”.

Тому в поспіху, у повсякденній метушні знаходьте можливість зупинитися і відчути радість життя. Виділяйте час на те, щоб зміцнювати стосунки з друзями, – нехай небагатьма, але справжніми. Не упускайте головного, правильно розподіляючи час. Не допускайте, щоб він йшов на даремні захоплення і технічні новинки.

Щоб спростити своє життя, вам, ймовірно, доведеться переглянути повсякденні заняття: десь стримати темп, з чимось розстатися. Біблійний принцип свідчить: “Усьому свій час… час зберігати, і час кидати” (Екклезіаст 3:1,6).

Можливо, пора викреслити з життя те, що поглинає надто багато часу. І тоді ви вже не скажете, що вам ніколи бути терплячим.

Будьте реалістами

Дивіться на речі реалістично. У житті не все відбувається так швидко, як хотілося б. Змиріться з тим, що час біжить зі своєю швидкістю, а не із швидкістю наших очікувань. У цьому і є терпіння.

Крім того, пам’ятайте, що обставини бувають сильнішими за нас. Мудрий цар Соломон писав: “І обернувся я, і бачив під сонцем, що не прудким дістається успішний біг, не хоробрим – перемога, не мудрим – хліб, і не розумним – багатство, і не майстерним – прихильність, але час і випадок для всіх них. Бо людина не знає свого часу. Як риби попадаються у пагубну сіть, і як птахи заплутуються у тенетах, так сини людські уловлюються в час біди, коли вона несподівано находить на них” (Екклезіаст 9:11,12).

Замість того щоб втрачати терпіння через непідвладні вам обставини, постарайтеся визначити, що все-таки є у вашій владі. Для ілюстрації: не варто злитися через автобус або потяг, що спізнюється.

Подумайте, як ще можна дістатися до потрібного вам місця. Іноді йти пішки краще, ніж стояти і кипіти від злості. Якщо єдиний вихід – це чекати, займіться чимось продуктивним, наприклад почитайте щось корисне чи запишіть, що вам слід зробити.

Життя показує: якщо дратуватися через те, що вам не під силу змінити, – користі не буде. У Біблії точно підмічено: “Та й хто з вас, піклуючись, може додати собі зросту хоч на один лікоть?” (Лк. 12:25).

Розвивайте духовність

Багато хто з тих, хто довіряє Біблії, переконався, що застосовуючи її принципи в житті, можна розвинути терпіння. Ця книга завіряє, що духовно налаштованій людині легше проявляти терпіння, а також любов, радість, мир, доброту, милосердя, віру, лагідність, стриманість (див. Гал. 5:22,23).

Біблія обіцяє: “Не турбуйтесь ні про що, але завжди в молитві та проханні з подякою відкривайте свої бажання перед Богом, і мир Божий, який перевищує всякий розум, збереже серця ваші й помисли ваші в Христі Ісусі” (Флп. 4:6,7). Досліджуйте Біблію, і ви дізнаєтеся, як мати менше хвилювань і більше терпіння.

Автор: Анатолій Лаппо

Наступний запис

Біблійні приклади терпіння

Багатостраждальний Іов, Джеймс Тіссо У Посланні Якова 1:2-4 ми читаємо: "З великою радістю приймайте, браття мої, ... Читати далі