Спочатку віддайте себе

Наше наступне місце Писання взяте з 8-го розділу 2-го Послання до Коринф’ян. Я пропоную вам приділити час і перечитати уважно 8-й і 9-й розділи кілька разів, щоб повністю зрозуміти їхнє значення. Головна тема обох розділів – гроші. Хто може сказати, що в Біблії мало приділяється уваги грошам?

Павло пише до коринф’ян про церкви в Македонії, і він говорить про те, як Дух Святий спонукав їх бути щедрими в дарах: “Бо вони серед великого випробування скорботами дуже багаті на радість; і глибока вбогість їхня дуже багата на щедрість їхню. Бо вони доброзичливі по силах і над сили – я свідок; вони дуже переконливо просили нас прийняти дар і участь їхню в служінні святим; і не тільки те, чого ми сподівалися, але вони віддали самих себе, по-перше, Господеві, потім і нам з волі Божої” (2 Кор. 8:2-5). Зверніть увагу на важливу пропозицію: “Вони віддали самих себе, по-перше, Господеві“.

Що ж спочатку повинні дати ми Господові? – не свої гроші, але самих себе! Саме таким чином повинен поступати кожен з нас. Ви повинні почати із самих себе. Не давайте Богу своїх грошей, якщо ви не віддали Богу самих себе! Ви не можете купити хороші взаємини з Богом! Насправді, Бог може обійтися і без ваших грошей. Він вимагає, щоб ми давали для нашої ж користі, у Нього Свій порядок. Він хоче, щоб ми віддали самих себе, і потім з нашої самовіддачі Божою благодаттю природним чином витечуть все ті дари, про які говорить Новий Завіт. У Посланні до Римлян ми бачимо той самий принцип: “Отже, благаю вас, браття: милосердям Божим, представте ваші тіла в жертву живу, святу, благоугодну Богові, для розумного служіння вашого, і не уподібнюйтеся світові цьому, а змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена” (Рим. 12:1,2).

Ключ до знаходження Божої волі, яка поширюється і на ваші гроші, прихований у вашому рішенні принести себе в живу жертву. Це означає повністю і безумовно віддати себе Богові на служіння Йому.

Коли ви зробите це, ваш розум буде оновлений Святим Духом і ви почнете думати по-другому. Як тільки ви почнете думати по-другому, ви зможете знайти Божу волю в трьох послідовних фазах: благій, угодній і довершеній. Як тільки ви знайдете Божу волю, ви виявите, що Божий план для ваших грошей включений у Його волю. Божий план для вашого життя покриває всі сфери вашого життя.

Не існує нічого такого, для чого Бог не провидів би відповіді, і нічого такого, за що Він не взяв би відповідальність на Себе. Але ви повинні виконати Його умови. Не починайте з дару своїх грошей – віддайте спочатку себе. Надайте себе і все, що належить вам, у живу жертву на Господній вівтар. Тоді ваш розум почне приймати повноту Божого провидіння і план для вашого життя.

Я слідую цим шляхом більш ніж сорок років і хочу, щоб ви знали, що в моєму житті є дуже багато сфер, в яких Божа досконала воля ще не повністю здійснена. Але оскільки йдеться про фінанси, я ділюся з вами принципами, які застосовував у своєму житті, і вони діють! Бог вірний!

Після того, як ми віддамо себе Богові, віддача наших грошей (чи будь-яких інших дарів, які ми можемо принести Богу) завершує і затверджує нашу праведність. Це дуже важливо побачити: те, як ви поступаєте зі своїми грошима, може затвердити вас навіки в Божій праведності.

Павло в 2-му Посланні до Коринф’ян наводить цитату з книги Псалмів: “Як написано: “Розсипав, роздав убогим, правда його перебуває повік” (2Кор. 9:9).

Помітьте порядок: праведник спочатку віддає себе Богові і потім вільно дає оточенню. І про нього сказано, що “правда його перебуває повік“. Його дар своїх грошей затверджує його навіки в праведності Божій.

Давайте подивимося на слова з 111-го Псалму, який цитував Павло (Пс. 111:1,3-6): “Блажен муж, що боїться Господа і дуже любить заповіді Його (що включає і заповідь про гроші). Слава і багатство буде в домі його; праведність його перебуватиме вічно. У темряві сяє світло праведникові; він лагідний, милосердний і справедливий. Добрий чоловік має милосердя і в позику дає; на суді він твердо говорить слово своє. Він повіки не захитається. Пам’ять праведникові буде вічна“.

Ключ до непохитної праведності – управління своїми фінансами правильним чином, по благодаті, із співчуттям і щедрістю. Вірш 9: “Він роздає щедро, подає вбогим, праведність його перебуватиме вічно“.

Цей Псалом говорить, що правильне відношення до своїх фінансів затверджує нас навіки в праведності Божій. Вважаю, що зворотне твердження також вірне. Якщо ми не розпоряджаємося своїми грошима правильним чином, ми ніколи не будемо в змозі затвердити себе в праведності Божій. Отже те, як ми поступаємо зі своїми грошима, дуже і дуже важливо.

Дозвольте мені навести вам невелике вчення Ісусове: “Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть. Збирайте ж собі скарби на небі, де ні черв, ні тля не точать і де злодії не підкопують і не крадуть, бо де скарб ваш, там буде й серце ваше” (Мф. 6:19-21).

Правильне відношення до дару гарантує нам, що Бог потурбується про нас у цьому світі, але це ще не все. Головне, що ми збираємо собі скарби на небесах у тій пропорції, з якою ми даємо на землі.

Наше життя на землі, але наші скарби – на небесах. Ясно, що ви вкладатимете в те, у чому ви зацікавлені найбільше. Якщо ви бажаєте більше піклуватися про Царство Боже і якщо ви хочете мати великі ревнощі про Божі інтереси, то вкладайте більше! Чим більше ви вкладете, тим більш впевнені ви будете, бо “де скарб ваш, там буде й серце ваше“.

Попередній запис

Блаженніше давати

Для продовження нашого вивчення ми розглянемо духовний ключ до одного-єдиного виду приношення, яке єдине прийнятне для Бога. Воно виражене одним ... Читати далі

Наступний запис

Двосторонні взаємини

Перший дар, який нам необхідно дати Богові, - це ми самі. Ми не можемо пожертвувати Богові щось прийнятне Йому до ... Читати далі