Як позбутися заздрості?

Як позбутися заздрості? Цим питанням задаються багато людей, особливо коли бачать перед собою багатих, успішних, красивих, загалом щасливих, за земними мірками людей. Природно це дуже часто породжує заздрість, яка, на жаль, не обходить стороною і віруючих людей. Адже бути щасливою прагне в принципі кожна людина – це пам’ять про рай, яка не стерлася у віках. І думки про прийдешній рай досить часто не допомагають позбутися гнітючого почуття заздрості. Що ж можна порадити людям у ситуації, що виникла?

По-перше, необхідно визначити, що таке щастя.

Для багатьох щастя асоціюється саме з добробутом, здоров’ям, фізичною красою. Чи дійсно це так?

Ісус у Своїй проповіді казав:

  • Блаженні убогі духом, бо їхнє є Царство Небесне.
  • Блаженні ті, що плачуть, бо вони втішаться.
  • Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю.
  • Блаженні голодні і спраглі правди, бо вони наситяться.
  • Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть.
  • Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать.
  • Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться.
  • Блаженні гнані за правду, бо їхнє є Царство Небесне.
  • Блаженні ви, коли ганьбитимуть вас і гнатимуть, і зводитимуть на вас усяке лихослів’я та наклепи – Мене ради. Радуйтесь і веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах. Так гнали і пророків, які були до вас (Мф. 5:3-12).

Слово, перекладене як “блаженні”, є синонімом слову “щасливі”, проте на відміну від земного щастя, яке обмежене часовими рамками, блаженство часових обмежень не має, тобто це щастя вічне.

Чому Ісус не ставить в один ряд щастя людини з тим, що вона має: успіх, забезпеченість, владу і так далі? Він каже, що щастя – це наслідок певного внутрішнього стану, який не залежить від того, що відбувається навколо, навіть якщо людину лихословлять і переслідують.

Не буду надокучати затертими істинами про те, що не в грошах щастя і тому подібне. Мені дуже подобається думка, висловлена французьким філософом Дідро, про те, що щастя – не мета нашого життя, а результат того, як ми живемо. Подібно до того, якби ми бігли за своєю тінню і ніколи не змогли б її наздогнати. Але якщо ми йдемо до сонця, до праведності, то тінь невідступно йде за нами слідом.

Щастя є наслідком взаємин з Творцем, адже саме Він дав нам життя і краще за всіх знає, у чому його сенс, а значить і щастя.

Заздрість з’являється тільки тоді, коли людина не любить і тому не щаслива. З’являється порожнеча в душі, яку деякі безуспішно намагаються заповнити речами чи думками про них.

Але згадайте будь-яку куплену чи даровану річ. На початку вона тішить око, хочеться брати її в руки, приміряти чи класти на видне місце. Але минає час, і гострота вражень притупляється до повного забуття про цю річ (якщо тільки вона не дорога як пам’ятка про близьку людину).

Інша справа взаємини з людьми і Богом! Вони ніколи не залишають людину байдужою, але щоб відчувати цей прекрасний стан, необхідно переживати зустрічі з Богом, з’їсти пуд солі з другом.

І думки про рай нікому не допоможуть, якщо сприймати рай як місце, де все добре. Рай – це єдність з Богом і Його творінням і починається він тут, зараз! Ісус молився про це: “Це ж є життя вічне, щоб пізнали Тебе, Єдиного Істинного Бога, і Того, Кого Ти послав, Ісуса Христа” (Ін. 17:3). Бажаю вам щастя вже тут, на землі з Господом!

З повагою, Руслан Фазлеєв

Попередній запис

«Зелена» хвороба або заздрість

У корені цієї проблеми лежить наша людська гордість, яка при успіхах і досягненнях інших людей каже усередині нас: «Мене не ... Читати далі

Наступний запис

Заздрощі на славу Божу

Змова фарисеїв та іродіян проти Ісуса, Джеймс Тіссо «Якби ви були від світу, то світ любив ... Читати далі