Усеосяжний Божий план

Ви, можливо, будете здивовані, виявивши, що в Бога є план для ваших грошей. Можливо, ви вважаєте, що гроші – це занадто брудна річ для духовних людей? Можливо, ви, як і деякі з нас, виросли в релігійному середовищі, де до грошей ставилися, як до щось “ганебного”.

Але це не біблійне ставлення до грошей.

У сучасному світі гроші грають значну роль у житті кожного з нас. Якби в Бога не було плану і цілей відносно наших грошей, то тоді значна частина нашого життя не знаходилася б під Божим водійством. А це, у свою чергу, обов’язково нанесло б шкоду іншим сторонам нашого життя. Це, на жаль, вірно відносно багатьох християн сьогодні. Їх життя, насправді, не знаходиться під Божим водійством, і вони намагаються вирішити свої проблеми, прагнучи бути “більш духовними”. Але рішення полягає в тому, щоб підкоритися Божому водійству і бути більш практичними.

Якщо ви не привели стан ваших фінансів у відповідність з Божим планом, то тоді все ваше життя страждатиме через відсутність гармонії. Не має значення, наскільки ви духовні в іншій області, ви ніколи не пізнаєте дійсних благословень і Божого керівництва у своєму житті до тих пір, поки не приведете стан своїх грошей у згоду з волею Божою, відкритою в Його Слові. Ви побачите, що Біблія дійсно відкриває наявність Божого плану для ваших грошей.

Вам необхідно знати про Божий план для ваших грошей, так само як і про Його план для будь-якої іншої сфери вашого життя. У Книзі Діяння 20:18,20,27 Павло говорить: “…Ви знаєтещо я не пропустив нічого корисного, про що вам не проповідував би і чого не навчав би вас прилюдно і по домахбо я не ухилявся сповіщати вам усю волю Божу“. Іншими словами Павло говорить: “Я учив Божий народ усьому корисному. Я проголосив їм усю волю Божу”. Уся воля Божа включає і Його план для ваших грошей. Він є частиною плану Божого.

У Бога дійсно є план, що охоплює всі сторони нашого життя.

У Посланні до Римлян 12:1 Павло говорить: “Отже, благаю вас, браття: милосердям Божим, представте ваші тіла в жертву живу, святу, благоугодну Богові, для розумного служіння вашого“.

Який крок ми повинні зробити? – надати наші тіла! Це перша очікувана реакція на Божу милість.

Наскільки практичним є Бог: отримавши наші тіла, Він одночасно отримує і весь їхній вміст. Це не щось ефемерне, наддуховне чи містичне. Єдина відмінність від жертв Старого Завіту полягає в тому, що їх вбивали.

Павло говорить: “Зробіть те ж саме, але не вбивайте – це жертва жива. Жертви Старого Завіту віддавалися Богові, покладалися на Його жертовник і виходили з-під контролю і володіння того, хто приносив їх – так і ми повинні представити наші тіла як живі, святі жертви Богові”.

Це безпосередньо відносилося і до Ісуса – Він приніс Себе в жертву. А що повинні принести ми? – самих себе!

Якщо ви зробите це, то тоді, як мовиться в 2-му вірші, ви будете оновлені у вашому розумі. Потім вашим оновленим розумом ви зможете пізнати Божу волю для вашого життя. Але якщо ви не представите всього себе в живу жертву Богу, то ви ніколи не оновитеся розумом, і ніколи не знайдете Божу волю для вашого життя.

Можливо, це проблема багатьох з вас. Ви не знаєте Божої волі, бо ви ніколи не представляли в жертву свої тіла. Коли ви віддали своє тіло Богові, тоді вже Він володіє ним, а не ви. Він приймає рішення: що тіло їстиме, що воно носитиме, куди воно піде, яку роботу виконуватиме. Це не ваше рішення, бо ваші тіла не належать вам. Вони належать Богові.

Зауважте, що розумне служіння включає і наше тіло – воно стосується фізичного світу. Деякі люди думають, що тіло не має духовного значення. Поняття “бути духовним” включає поступати правильним чином зі своїм тілом, надаючи його Богові в живу жертву. Павло говорить у 2-му вірші: “І не уподібнюйтеся світові цьому, а змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена“.

Божа воля відкривається трьома послідовними фазами, описаними трьома прекрасними словами. Воля Божа – “блага, угодна і довершена”. Ці три слова описують три етапи в нашому сприйнятті волі Божої.

Коли ми спочатку починаємо пізнавати її, ми виявляємо, що вона “блага”. Бог ніколи не бажає щось поганого для Своїх дітей. Потім ми відкриваємо, що вона “угодна”. Чим більше ми пізнаємо її, тим більше ми хочемо наслідувати її. Нарешті, коли ми рухаємося вперед в прийнятті і пошуках Божої волі, ми виявляємо, що вона “довершена”. Воля Божа покриває кожну сторону нашого життя, що включає і наші гроші.

Павло вказує тут на два головні кроки, необхідних щоб виявити Божу волю. По-перше, без всяких умов підпорядкувати себе Богові. Павло говорить: “Покладіть своє тіло на жертовник, віддавши його на служіння Богові, як покладали жертви при Старому Завіті – без права розпоряджатися нею, без права забрати її назад – без жодних умов”. Тут тільки одна відмінність: ви не вбиваєте своє тіло – ви надаєте його як живу жертву.

Другий головний крок для того, щоб знайти Божу волю, – це не погоджуватися з устроєм і нормами цього віку, а вчитися думати так, як думає Бог. Павло називає це “змініться оновленням вашого розуму”. Це означає цілком змінити погляд на життя, що включає те, про що ви думаєте, як ви думаєте, які у вас цінності і чому ви віддаєте пріоритет. Тільки коли ваш розум буде оновлений, ви зможете пізнати, що є воля Божа.

Я хочу вказати на щось дуже важливе відносно ваших грошей. Не думайте про свої гроші, як про щось негідне пошани, про щось низьке, неважливе чи недуховне. Що ж насправді є ваші гроші? Я хочу сказати вам, що ваші гроші – це ваш час, ваші сили, ваші таланти і, можливо, ваша спадщина.

Вашим спадком можуть бути гроші чи ще щось цінне, наприклад, будинок або земля, що дісталися вам від людей, які любили вас і піклувалися про вас, які передали вам усе це, коли їх життя добігло кінця. Можливо, ви вчилися десь і здобули чудову освіту. І всі ці роки навчання дають вам сьогоднішній зиск, бо якби ви не мали освіти, ви б не могли заробляти ці гроші. Можливо, ви маєте особливі таланти чи здібності, далекі від академічної сфери, а можливо, ви дуже практична людина, але ваші таланти і можливості реалізуються у ваші гроші. Також, безумовно, у ваших грошах відображується ваш час. Якщо ви працюєте 8 годин на день, 5 днів на тиждень – то 40 годин щотижневого вашого життя вкладено в гроші, які ви заробляєте.

Коли ви витрачаєте свої гроші, то ви витрачаєте важливу частину самих себе на хороше чи погане. Я сподіваюся, ви починаєте бачити, наскільки важливо витрачати себе через свої гроші на те, що є благо і відповідає Божій волі і плану.

Божий план для вашого життя, включаючи ваші гроші, може бути виражений одним прекрасним словом: процвітання. Про це говориться в 3-му Посланні ап. Іоанна, де автор звертається до християнина: “Улюблений! Молюся, щоб ти був здоровий і досяг успіхів у всьому, як досягає душа твоя” (3Ін. 1:2).

Помітьте, що ключове слово тут – “досягнення” успіху. Воно покриває три сфери: вашу душу, ваше фізичне здоров’я і ваші матеріальні потреби. У кожній сфері явна воля Божа – досягнення успіху чи успіх. Бог бажає, щоб ви досягали успіху у своїй душі, у своєму фізичному тілі і всі ваші потреби були задоволені з лишком.

Крах, поразка, розчарування і убогість – не є воля Божа! Я виховувався в релігійних традиціях, де вважалося, що бути святим – це означає бути бідним. Я поважаю людей, які мають таку точку зору, але їхня точка зору не є біблійною.

Наступний запис

Бог чи мамона?

Нам необхідно побачити, чому наше ставлення до грошей таке важливе. Існує важливий принцип: ваше ставлення до грошей показує ваше дійсне ... Читати далі