Галилейський човен – скарб біблійних часів

Нашу розповідь про дванадцять апостолів Ісуса Христа ми завершимо розповіддю про рибальський човен, знайдений на берегах моря Галилейського.

Рибалки на морі Галилейському, кольорова фотолітографія, біля 1900 року

Галилейський човен – древній рибальський човен І ст. (часів Ісуса Христа), виявлений у 1986р. на північно-західному березі моря Галилейського.

Залишки човна 8,27 м. у довжину; 2,3 м. завширшки і з максимальною висотою борту, що зберігся, в 1,3 м. були виявлені в мулі під час посухи, коли вода з моря Галилейського відступила, і оголилися величезні ділянки дна.

Виявлення і розкопки

Залишки човна були знайдені братами Моше і Юваль Луфан, рибалками з кібуцу Гіносар. Брати були любителі археології і дуже цікавилися виявленням артефактів Ізраїлю. Користуючись слушною нагодою знайти щось цінне, вони досліджували брудний берег, але виявили лише декілька бронзових монет і старих цвяхів. Раптом вони помітили предмет овальної форми, що трохи виступав з бруду. Це був древній човен. Вони відшукали справжній скарб!

Брати повідомили про свою знахідку владу, яка відразу прислала групу археологів для проведення досліджень.

Археологи не могли навіть припустити, що в Галилейському морі можливо знайти човен, якому 2000 років. Вони вважали, що мікроорганізми за цей час зруйнують будь-яке дерево. Проте, вуглецевий аналіз, а також монети, знайдені поруч, допомогли встановити дату знахідки – І століття до Р. Х. – І століття Р. Х. І що найдивовижніше, корпус човна повністю зберігся. Як це було можливо?

Виявилось, що човен знаходився в спокійному місці, тому вся його нижня частина була затягнута мулом, який з часом ущільнився. Так ця реліквія зберігалася близько 20 століть!

Коли звістка про знайдений човен облетіла округу, його стали називати “Ісусовим човном”. Звичайно, немає жодного серйозного підтвердження, що саме цим човном користувався Ісус або Його учні. Проте вік знахідки і опис схожих рибальських човнів в Євангеліях підтримують інтерес до відкриття не лише в істориків, але і біблеїстів.

Розуміючи, що залишки човна мають величезне історичне значення, як для євреїв, так і християн, почалися таємні археологічні розкопки, за участю членів кібуцу Гіносар, Ізраїльського управління старовини, а також численних добровольців. Проте, стали ширитися чутки, що знайдений човен повний золотом, і місце розкопок доводилося охороняти вдень і вночі.

Археологам вдалося витягнути човен із мулу, не пошкодивши його, перш ніж вода піднялася знову. Це був складний процес, який тривав 12 днів і ночей.

Реставраційні роботи

Хоча човен і уцілів, але був не міцніше, ніж розмоклий картон. Просто взяти і викопати його з бруду не було можливості. У зв’язку з тим, що рівень води міг знову піднятися, навколо місця розкопок зробили насип. Під днищем човна прорили тунелі, щоб вставити опори із склопластику. Потім, коли бруд ретельно вичистили, корпус човна усередині і зовні покрили товстим шаром поліуретанової піни.

Тепер треба було перевезти цей крихкий вантаж на відстань 300 метрів, щоб приступити до консервації. Поліуретановий кокон був твердим, але неміцне дерево, що знаходилося усередині нього, від несподіваного поштовху могло розсипатися. Реставратори знайшли оригінальне рішення. Вони прокопали насип і впустили всередину воду. І ось тепер, уперше за багато століть, човен у сучасному коконі поплив морем Галилейським.

Консервація човна тривала 14 років. Човен перевезли в спеціально зведену будівлю і помістили в резервуар. Незабаром настав час просушити човен. Проте він був усе ще занадто крихкий, щоб сушити його природним чином. Треба було видалити воду, яка просочила дерево. Її вирішили витіснити водорозчинним парафіном, який робить дерево сухим, не впливаючи на його форму.

Нарешті після завершення консервації можна було розглянути це, непримітне на перший погляд, судно.

Знайдений човен, виставлений у музеї Ігаль Алон у кібуці Гіносар

Опис човна

Конструкція човна відповідає іншим човнам, побудованим у цій частині Середземномор’я в період між 100 р. до Р.Х. і 200 р. Р.Х.

Побудований в основному з кедрових дошок, з’єднаних врізними шпильками і цвяхами, човен є судном з малою осадкою і плоским дном, що дозволяло йому підходити дуже близько до берега під час рибної ловлі.

Реконструкція човна ізраїльськими вченими. Так човен виглядав насправді

Проте, човен складається з 12 різновидів деревини, що свідчить чи про дефіцит дерева, чи, швидше за все, власник човна був небагатою людиною. Човен багато разів ремонтували, поки, врешті-решт, він не затонув в озері.

Видно, човен був оснащений одним прямим вітрилом. А наявність чотирьох весел свідчить про те, що в ньому знаходилося мінімум 4-5 веслярів і керманич. Але судно було здатне перевозити удвічі більше людей. Неважко уявити човен подібного розміру, читаючи про те, як семеро учнів під час рибної ловлі побачили воскреслого Ісуса (Ін. 21:2-8).

У Галилейському човні було кормове відділення для зберігання великих риболовецьких сітей. Під таким настилом із дошок втомлені рибалки могли усамітнитися і відпочити. Саме там, швидше за все, знаходився Ісус, коли під час бурі «спав на кормі на підголівнику» (Мк. 4:38). Припускають, що “підголівником” міг бути мішок з піском, що використовувався як баласт.

Христос під час шторму на морі Галилейському, Рембрандт ван Рейн

Історичне значення

Галилейський човен має історичне значення для ізраїльтян як приклад типу човна, який використовували їх предки в І ст. для рибної ловлі і перевезень через озеро. Раніше тільки посилання римських авторів, Біблія і мозаїки говорили археологам про будівництво таких типів кораблів.

Човен також має важливе значення для християн, бо це був човен, схожий на той, який використовував Ісус Христос і Його учні, адже деякі з них були рибалками. Схожі човни згадуються багато раз в Євангелії, хоча немає жодних доказів про те, що саме цей човен був пов’язаний з Ісусом Христом або Його учнями.

Попередній запис

Матфей (Маттій)

Апостол Матфей Пітер Пауль Рубенс Матфей – учень Ісуса Христа, який за жеребом зайняв місце серед ... Читати далі