Молитва і гріх

Пориньмо спільно, шановний читачу, у мудрість життя. Я хотів би розповісти тобі сьогодні про молитву.

Вчитися промовляти «Отче наш» – означає справді молитися. «Отче наш» нам подарував Ісус Христос, Син Божий. А отже, «Отче наш» – це Божа молитва, подарована людині. Першим її проказував Ісус Христос, а тепер молитися нею – твоє завдання. Поки промовляєш «Отче наш», знай, що разом з тобою молиться Ісус, а також ціле небо та безліч людей, які після Нього протягом століть і тисячоліть проказували цю молитву.

Ця молитва стала серцем усіх християн, живих і тих, які покинули цей світ. Промовляючи «Отче наш», ти робиш це не сам, а долучаєшся до незліченних поколінь, які моляться разом з тобою.

Молитися «Отче наш» – передусім означає стати перед Богом і якийсь час свідомо роздумувати про Нього, пригадавши собі, що Він постійно турботливо дивиться на тебе; а потім почати поволі промовляти молитву, зосереджено й з переконанням, що Бог чує твій голос.

Однак, щоб твоя молитва стала молитвою дитини, яка з довірою приходить до Отця, треба постійно вчитися її промовляти й розуміти. Ісус навчав нас, що наприкінці «Отче наш» слід сказати Отцеві: «Прости нам довги наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим» (Мт. 6:12).

Чому? Тому, що гріх відділяє нас від Бога, породжує між Ним і нами неприязнь. Гріх означає, що ми повертаємося до Бога спиною. А з недругом неможливо розмовляти. Тож, поки не звільнишся від гріха, поки не усунеш тої гори гріхів, що, наче мур, стоять між тобою й Богом, не зможеш з Ним розмовляти та відчути Його близькість.

Як звільнитися від гріха?

Ісус прийшов і взяв твої гріхи на Себе, прибив їх до хреста, кинув у Свій гріб і знищив. Твоє завдання – віддати Ісусові свої гріхи, щоб Він пробачив, знищив їх і зробив тебе спроможним прийти до Отця.

Якщо ти когось зранив – не зможеш з ним розмовляти. А бажаючи відновити спілкування, спочатку мусиш попросити його, щоб тобі пробачив. Такий самий механізм діє й у стосунках з Богом. Розкажи Богові про власні гріхи, вислови жаль, що зранив Його, перелічи один за одним усі свої гріхи і відчуєш, як з твоїх пліч спадає тягар, а Божа присутність стає щораз ближчою.

Окрім гріхів, тебе можуть обтяжувати рани, яких завдали тобі інші люди та які породили у твоєму серці ненависть до них. Якщо тебе хтось зранив, у тебе виникає бажання відімстити йому, ти гніваєшся на нього й відчуваєш ненависть. Отож, доти, доки не захочеш його пробачити, залишатимешся зануреним у морок, ненависть, лють. Бог – це Любов, до того ж Любов, яка Прощає та виявляє Милосердя.

Тож як ти, який не прощає, розмовлятимеш з Богом, Який прощає? Як ненависть у тобі може спілкуватися з любов’ю, що є в Богові.

Якщо прагнеш, аби над тобою засяяло світло Божої любови і ти став другом Бога, якщо хочеш вилікувати рани, яких завдав тобі той, хто тебе зранив, – мусиш пробачити. Це єдиний спосіб. Тільки пробачивши, отримаєш доступ до Бога, що є Любов’ю.

Але як пробачити?

Щоб пробачити, передусім потрібне рішення зробити це. Образа залишила по собі рану у твоєму серці. Аби могти її вилікувати, спробуй спочатку помолитися за того, хто тебе зранив. Скажи Богові: «Дякую за те, що Ти дав мені нагоду теж пробачити комусь».

Адже Бог сказав: «Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Мт. 6:14,15).

Тепер маєш нагоду пробачити тому, хто зранив тебе, і за це отримати прощення власних гріхів. Тож спробуй уявити собі, як разом з Ісусом ідеш до цієї людини та кажеш їй: «Пробачаємо тобі». Не поспішай простягати їй руку. Спочатку зціли власне серце, і тоді тобі легко буде зустрітися з цією людиною. Проведи деякий час на самоті зі своїм прощенням – доти, доки не відчуєш, що твоє серце стало цілком вільним і можеш спокійно усміхнутися тому, хто зранив тебе, що ти знову здатен бути його другом.

Так ти усунеш одразу дві перешкоди, які відділяють тебе від Бога: власні гріхи та ненависть, породжену злом, яке вчинили тобі інші. Тепер тобі буде легше розмовляти з Богом. Спробуй це зробити відразу.

Нехай тебе оберігає Господь!

Попередній запис

Щоб подолати страждання, потрібна сила

Друже, чи ти коли-небудь у житті замислювався над тим, чого насправді прагнеш? Розкошів, усесвітньої слави чи, можливо, життя, сповненого духовного ... Читати далі

Наступний запис

Боже милосердя завжди більше від твого гріха

Є люди, які несуть тягар важкого гріха і не в змозі повірити, що Бог може їм пробачити. Ця ноша занадто ... Читати далі