Щось робити – означає шукати ліпшого

Чому ти розгорнув цю книжку? У тебе була для цього причина? Очікуєш чогось від її змісту, на щось надієшся? А може, прагнеш, щоб крізь хмари твого неспокою й самотности пробився промінчик світла та надії? Чи, можливо, ти зробив це тому, що знайшов когось, із ким можеш розмовляти, кого послухаєш і хто допоможе тобі зробити хоча б один крок уперед. Бо доки ходиш, доти навколо тебе щось змінюється, доки маєш бажання й силу волі працювати – хоча б перегорнути кілька сторінок книжки або відчинити вікно й подивитися на вулицю, – доти відчуваєш, що життя має сенс. Життя мусить бути наповнене якимось змістом. Не можна йти нікуди й не можна не мати куди прямувати.

Старий Мармеладов з роману Достоєвського «Злочин і кара», пропиваючи в корчмі останні гроші, за які його хвора на туберкульоз дружина й діти мали прожити день, уже трохи сп’янівши, каже: «А коли немає до кого, коли йти більше нікуди! Адже ж треба, щоб кожній людині хоч куди-небудь можна було піти. Бо буває такий час, коли неодмінно треба хоч куди-небудь та піти!»

Навіть якщо тобі нічого не вдається, тебе пронизує біль та ненависть і ти постійно грішиш, – знаєш хоча б, що рухаєшся назад. А отже, існує надія, що одного дня розвернешся й попростуєш уперед, утомившись від ненависти, злости, задкування, втрати життя. Найважче – стояти на місці.

Ісус сказав про це такими словами: «Якби то холодний чи гарячий ти був! А що ти літеплий… то виплюну тебе з Своїх уст» (Од. 3:15-16). Якби ти був зимний, тобто хоча б негативний, якби побачив, що мчиш наосліп до свого власного пекла, тоді, можливо, спробував би шукати світла і захисту в Бога. О, а якби ти був гарячий, тобто з усіх сил, самовіддано шукав світла, правди, спокою, добра для кожної людини й нового світу, тоді все було б гаразд.

Але ти стоїш на місці, тобто залишаєшся літеплим. Та врешті мусиш почати рухатися в якомусь напрямку. Не можеш вічно залишатися на місці, не можеш постійно шкодувати себе, нарікати й звинувачувати інших.

Тим, які стоять на місці, Ісус сказав неприємні слова: «Поправді кажу вам, що митники та блудодійки випереджують вас у Боже Царство» (Мт. 21:31).

Людина, яка важко згрішила й почала морально опускатися, не соромиться шукати допомоги будь-де. Для неї ця допомога означає бути або не бути. Вона напружує всі сили, щоб вийти з темряви, щоб перестати падати в прірву й почати простувати дорогою, яка веде до правди.

Проблему становлять люди, що є добрими, але нічого не роблять. Саме тому, що нічого не роблять, – грішать.

Кожна людина прагне успіху, радости, здоров’я, спокою, добробуту, бажає мати добрі взаємини з іншими людьми, сміливо вирішувати, що треба вчинити в цей момент. Але щоб досягти всього цього, потрібно відважно діяти, не боятися робити нові кроки. Адже світ можна перемогти, не стоячи на місці, а діючи. Проблеми почнуть вирішуватися, тільки-но зробиш перший крок. На Слієме[1] або іншу гору не вийдеш, поки не зробиш першого кроку, за яким буде наступний. А для першого потрібна відвага.

Ти розв’яжеш будь-яку проблему, якщо тільки наважишся зробити крок уперед. Коли ж тебе огорне морок, притисне до землі поразка, виснажить хвороба, покинуть друзі й ти більше не бачитимеш виходу із ситуації, у якій опинився, і перспектив, зроби крок ліворуч, праворуч або вперед.

Важливо позбутися безнадії, яка не дає тобі побачити світла попереду. А воно поряд: достатньо піднятися на вежу – і все навколо видасться тобі інакшим. Вистачить побачити усмішку дитини – і життя відразу поліпшиться. Досить зустрітися з якоюсь людиною, відвідати друга – і перед тобою відкриються нові перспективи.

Вихід є завжди. Тільки не дозволь собі знеохотитися й почати думати, що вже немає жодної надії. І не кажи, що вже нічого не вдасться зробити, не зациклися на жалі до себе й докорах сумління.

Не буває безнадійних ситуацій. Завжди можеш кудись піти і знайти світло та самого Бога. Наважся на такий крок. Бог буде з тобою.


[1] Слієме – найвища вершина (1035 м) гірського пасма Медведніца поблизу Загреба (Хорватія).

Попередній запис

Думай позитивно

Запрошую тебе сьогодні поглянути разом зі мною на дійсність віри в житті. Вірити – означає здобути те, у що віриш. ... Читати далі

Наступний запис

Життя – це боротьба

Людське життя, шановний читачу, – це боротьба. Нічого не можна здобути чи зберегти, не борючись проти неминучого розпаду та руйнівного ... Читати далі