Римлян 11:1-6 – 11:7-15

Римлян 11:1-6Останок за вибором благодаті

«Отож я питаю: Чи ж Бог відкинув народа Свого? Зовсім ні! Бо й я ізраїльтянин, із насіння Авраамового, Веніяминового племени. Не відкинув Бог народа Свого, що його перше знав. Чи ви не знаєте, що говорить Писання, де про Іллю, як він скаржиться Богові на Ізраїля, кажучи: Господи, вони повбивали пророків Твоїх, і Твої жертівники поруйнували, і лишився я сам, і шукають моєї душі. Та що каже йому Божа відповідь: Я для Себе зоставив сім тисяч мужа, що перед Ваалом колін не схилили. Також і теперішнього часу залишився останок за вибором благодаті. А коли за благодаттю, то не з учинків, інакше благодать не була б благодаттю. А коли з учинків, то це більше не благодать, інакше вчинок не є вже вчинок.»

У наші дні ми знаємо про депресію немало. Про неї написані книги, запропонована незліченна кількість терапій. Розмови про неї більше не під забороною.

Розповідь про Іллю в 1 Царів 18-19 – класичний приклад депресії. Ілля восторжествував над пророками язичницького бога Ваала, звівши вогонь з неба і добившись страти цих пророків. Здавалося б, мить найбільшого захвату і тріумфу! До того ж з’явилося ще і знамення: довга посуха, що спустошувала землю Ізраїлеву, добігла кінця. Ілля сповістив прихід дощів, і це збулося.

Начебто тепер живи і радій. Проте, як це часто буває, у реальному житті вийшло інакше. Цариця Єзавель, яка і сама поклонялася Ваалу, розгнівалася і задумала убити Іллю. І тут пророк виявився як би знеструмленим, немов з проколеної повітряної кульки вийшло усе повітря. Він просто злякався і втік. І от ми бачимо його самотнім, голодним і виснаженим: усі умови для глибокої депресії. Усе на світі – Ізраїль, світ, він сам і навіть Творець – бачаться йому крізь спотворену призму його занепалого настрою. Він вже тільки і хоче, що лягти на землю і померти. Навіть благає Бога забрати його життя: стільки було перемог – і усе марно. Інша сторона занадто могутня. Тільки він один залишився, і навіть його життя висить на волосині.

Дуже важливо, що на початку 11-го розділу Павло звертається до цієї древньої розповіді. Прочитавши попередні два розділи, ми, дійсно, бачимо його схожість з Іллею. Він працював, плакав, молився, учив і страждав заради благовістя про Месію, Ісуса Христа (Месію Ізраїлевого!), заради того, щоб це благовістя відкрилося народам. Виконуються божественні обіцяння патріархам, і язичники стікаються у «послух віри», у народ Божий. Подібно до Іллі, Павло отримав величезну перемогу, причому взяв її не вогнем і мечем, а любов’ю і стражданням, істиною і благодаттю. І от він озирається і дивиться на співвітчизників, дорогих його серцю юдеїв, і бачить, що вони бунтують проти тієї самої звістки, в якій набувають виконання їх сподівання і традиції, в якій сам Бог прихильно і щедро простягає до них Свою руку. У Рим. 9-10 апостол виклав історію стосунків Бога і Ізраїлю з позицій того, що відбулося в Ісусі Христі. Але до чого ж дійшла ця розповідь? Ізраїль все ще неслухняний, все ще повстає проти слів і справ Божих! На що тепер сподіватися?

Для Павла це не якісь богословські абстракції, а особиста трагедія. З гіркотою говорить він (9:1-3) про своє бажання: він готовий був би навіть бути відлученим від Христа, аби його юдеї-побратими врятувалися (10:1). Тут він балансує десь на межі тієї депресії, яка була в Іллі. Більше того, в іншому посланні є натяки, що вона, дійсно, не минула Павла (2Кор. 1:8-9). Але і тут, і там Павло міцно тримається за суть благовістя, черпаючи в ній відповіді на свої питання і терзання. І можливо, лише коли ти дійшов до межі, до крайньої точки, ти готовий почути звістку про воскресіння. І Павло зміцнюється в силах і знаходить далі відповідь.

У 11-му розділі Павло розглядає очевидне питання: якщо Ізраїль не вірить благовістю, передреченому Мойсеєм і пророками і що сповіщається Павлом, чи не слід вважати, що Бог підкоригував Свої задуми і віднині створює новий народ з язичників, залишаючи євреїв без роботи? Як ні сумно, такої думки дотримувалися дуже багато християн: претензії юдаїзму на власну винятковість здавалися для них зарозумілими, а сам юдаїзм вони проголошували виключеним не лише з церкви, але і зі спасіння. У нашій пам’яті ще занадто свіжі жахи нацизму, підготовленого довгою історією європейського антисемітизму, щоб поглядати на цю проблематику з холодним відстороненням.

То де ж відповідь? Може здатися, що Бог сам загнав Себе в кут. У 3:1-8 ми бачили ту проблему, що Бог (начебто) виявився між відповідальністю за Свої обіцянки і обов’язком бути справедливим (у тому числі і стосовно грішного Ізраїлю). Зараз вона трохи видозмінилася: якщо Бог, вірний Своїм обіцянням, явив усю повноту спасіння в Христі, як на практиці співвіднести цю вірність з людьми, яким і через яких ця милість спочатку була обіцяна?

Павло відповідає на це питання не відразу, а поступово. Спочатку він робить перший крок: Бог зберіг Останок. Це важливе біблійне поняття, тому зупинимося на ньому детальніше.

Концепція «Останку» (декількох людей, що вижили після великого лиха) невід’ємна від Старого Заповіту. Здавалося б, Ізраїль потерпів крах і, відповідно, несе заслужену відплату. Проте виживуть: в Іс. 6:13 вони названі «насінням святости». Чи інший образ: з пня зрубаного дерева проростуть нові пагони. (Павло також використовує його дещо далі в цьому розділі.) І пророк сповіщає повернення Останку (Іс. 10:20-23; цит. у Рим 9:27-28). Іншими словами, після полону, що здавався нескінченним, деякі люди повернуться і покладуть початок оновленому народу. За часів Павла деякі напрями юдаїзму (зокрема, кумраніти) активно розробляли цю ідею, розглядаючи себе як справжній Останок, тобто останніх вірних юдеїв серед загального відступництва.

Павло бере цю біблійну ідею і розвиває її. Події вавилонського полону (більшість ізраїльтян опинилися в полоні до кінця життя, але деякі повернулися і почали нове життя) програються наново, у нинішній гігантській кризі, пов’язаній з реакцією юдеїв на діяння Христові. Більшість юдеїв відкинули християнську проповідь, але деякі прийняли її. Узяти самого ж Павла: ізраїльтянин, нащадок Авраамів, з «Веніяминового племени» (одне з двох колін, що пережили попередні катастрофи). Павло – знамення того, що промисел Божий відносно єврейського народу триває. Більше того, цитата у в. 2 («Не відкинув Бог народа Свого») узята з 1Сам. 12:22, де знаком божественної вірності є обрання першого царя Ізраїлевого, якого звали Саулом, як і Павла (Саул – єврейське ім’я апостола).

Але він не самотній. Напевно, траплялися часи, коли він почував себе подібно до Іллі, але насправді (в. 5) існує новий Останок. Врешті-решт, усі перші християни були євреями! Тільки в Павла цей Останок носить особливий характер і сильно відрізняється від Останку кумранського, де йшлося про небагатьох обраних, які дотримують вірність, коли усі інші пали і відпали. Павло підкреслює (пор. 9:6-23), що віруючі юдеї, включаючи його самого, існують не тому, що вони це заслужили; не тому, що відрізнилися особливо правильним і ревним дотриманням Закону, – усі ці підпори рухнули! – але тому, що, коли вони виявилися під судом разом з усім іншим людством (3:19-20), Бог призвав їх однією милістю (благодаттю) через благовістя. Якщо ми заглянемо вперед у в. 32, ситуація стане ще зрозумілішою. Незважаючи на загальний гріх, Бог знайшов спосіб зробити те, що вже зробив раніше за часів Іллі. Бог дає людям безмежну, безприкладну милість. Тому не слід вдаватися до смутку відносно жахливого, здавалося б, перебігу подій. Справа йде погано, але велич і могутність Божі такі, що проблема буде розв’язана.

Йдучи за аргументацією Павла, нам знову слід розміркувати про наші власні тяготи. Нам може здаватися, що в нашому житті або в наших церквах виникли нерозв’язні проблеми. Але сподіватимемося на милосердя Боже, глибше молитимемося про те, щоб воно знову явило себе – так, як ми того і не чекали.

Римлян 11:7-15 – Пророзумове спотикання

«Що ж? Чого Ізраїль шукає, того не одержав, та одержали вибрані, а останні затверділи, як написано: Бог дав їм духа засипання, очі, щоб не бачили, і вуха, щоб не чули, аж до сьогоднішнього дня. А Давид каже: Нехай станеться стіл їхній за сітку й за пастку, і на спокусу, та їм на заплату; нехай потемніють їхні очі, щоб не бачили, хай назавжди зігнеться хребет їхній! Тож питаю: Чи ж спіткнулись вони, щоб упасти? Зовсім ні! Але з їхнього занепаду спасіння поганам, щоб викликати заздрість у них. А коли їхній занепад багатство для світу, а їхнє упокорення багатство поганам, скільки ж більш повнота їхня? Кажу бо я вам, поганам: через те, що я апостол поганів, я хвалю свою службу, може як викличу заздрість у своїх за тілом, і спасу декого з них. Коли ж відкинення їх то примирення світу, то що їхнє прийняття, як не життя з мертвих?»

Коли Ісус розповів притчу про блудного сина, Він, мабуть, мав на увазі певні мотиви Книги Буття. Згадаємо її сюжет (Лк. 15): молодший син вимагає в батька свою долю спадку, йде в далекі краї, марнотратить усі гроші, вирішує повернутися додому, а удома зустрічає не гнів, а радісний і щедрий прийом батька, – тільки старший брат невдоволений і ревнує. У притчі відкритий кінець: не сказано, що сімейна проблема вирішилася. Швидше за все, Ісус хотів, щоб Його слухачі прикинули: яке їх власне положення в цій розповіді? З ким з його героїв вони більше співвідносяться? І далі поводилися відповідно. Так от, біблійні відсилання тут очевидні. Скажімо, Каїн позаздрив Авелю, що Бог прийняв саме його жертвопринесення (Бут. 4). Ізмаїл був знехтуваний на користь його молодшого брата Ісака (Бут. 21). Ісав гнівався на Якова, що той викрав у нього право первородства і благословення (Бут. 27). І нарешті, Йосипу позаздрили аж десять братів, яким не подобалося, що Йосип у батька в улюбленцях. Вони, було, хотіли його убити, але передумали і продали в рабство (Бут. 37).

У кожному з цих випадків Бог – на боці молодшого брата. Як правило, проблема залишається невирішеною: Авель гине, Ісак і Ізмаїл живуть нарізно, Ісав і Яків укладають хистке перемир’я. Лише в останньому випадку (Йосип) відбувається справжнє примирення. В уривку, що цікавить нас, Павло, використовуючи натяк, кинутий наприкінці 10-го розділу, розповідає схожу історію, але доводить її до нового і позитивного вирішення. Виходить так: Ізраїль у цілому – як би на місці старшого брата, християни з язичників (плюс невелике число юдеохристиян) – на місці молодшого брата. За логікою, якщо мати на увазі біблійні оповідання, це не може не породити заздрощі. Це погано? Павло углядів тут певний позитивний потенціал: заздрощі можуть стати мотивом, який штовхне, як мінімум, частину євреїв на шлях віри і спасіння. Він навіть відважно стверджує, що саме з цієї причини Бог і попустив подібний сценарій подій.

Глибші богословські обґрунтування апостол наведе в наступних двох уривках. А доки він робить дві речі. По-перше, відповідно до сказаного на початку розділу, він хоче виключити всяку можливість того, що Ізраїль врятується якимсь іншим шляхом, ніж через віру. Це дуже важливо. Тому Павло ще раз звертається до Второзаконня (цього разу Втор. 29:4), щоб показати: у тому самому місці, де йшла мова про умови Заповіту Бога з Ізраїлем, Мойсей оголосив, що Ізраїль виявився сліпий і глухий до заклику Божого; і більше того, що якимсь образом це сталося по волі Божій! Тут нам знову не піти від незвичайних проблем, з якими ми вже стикалися в розділі 9. Неминуче виникає питання: навіщо Богові усе це знадобилося? Чому промисел простує такими дивними шляхами?

Ми відразу натикаємося і на іншу цитату, бо Павло любить урівноважувати цитати із Закону цитатами з псалмів (див. Пс. 69:23,24). Єднальним зв’язком є тема сліпоти, що уразила велику частину Ізраїлю. У Пс. 69 Давид, представник справжнього народу Божого, поглядає на боговідступників і оголошує, що світла для них вже не буде. Навіть їх центральний символічний акт (загальна трапеза, що виражала їх національну солідарність) став частиною проблеми, а не частиною відповіді. Він став «каменем спотикання» (пор. Рим. 9:33).

Значить, питання постає все гостріше: що робить Бог? Навіщо все це Йому знадобилося? Без сумніву, Павло ставив собі його тисячі разів.

Відповідаючи на нього, апостол розвиває тему «заздрощів» (див. вище) і концепцію «спотикання». Вони сходяться у в. 11. Образно кажучи, Ізраїль спіткнувся об камінь, що лежить на шляху. Слово «спотикання» у в. 11-12 багатошарове: воно відноситься до порушення заповіді Божої, але в той же час припускає, що хтось втратив точку опори, бо оступився. Але усе це, за Павловою думкою, було пророзумовим. Подібно до Йосипа, що пояснював братам, що Бог використовував їх погані наміри на благо (Бут. 50:20), Павло стверджує: через «спотикання» Ізраїлю (що із самого спочатку входило в божественний задум!) Бог приводить язичників, які тепер стікаються в народ Божий, сім’ю Авраамову. Підтекст, мабуть, такий: якби увесь Ізраїль прийняв Месію, це виглядало б, начебто месіанська епоха затвердила особливий статус Ізраїлю, відводячи язичникам роль громадян другого сорту. Проте це немислимо. У Своєму великому милосерді Бог завжди хотів, щоб юдеї і язичники входили в сім’ю на рівних (Рим. 10:12).

З погляду Павла, невіруючі юдеї повинні в такій ситуації «заздрити». Іншими словами, вони подивляться і побачать: маленьке число їх співвітчизників (включаючи Павла) плюс величезна і все зростаюча множина язичників спільно радіють дарам оновленого Заповіту і виконанню божественних обіцянь Аврааму. І тоді вони повинні розсудити: адже все це – їх привілеї (пор. Рим. 9:4-5); як же ними користуються язичники, а вони залишаються осторонь? Потрібно піти і приєднатися. Такий сенс в. 13-14. Павло, єврей, був посланий з особливим дорученням до язичників (пор. 10:14-18). Проте, як і в 10:19, у цьому дорученні виявляється прихований задум. Павлове служіння було націлене не лише на те, щоб язичники пізнали Бога Ізраїлевого і полюбили Його: воно повинне було збудити в його співвітчизниках заздрощі. І тоді хоч би деякі з них побачать, що ледь не пропустили виконання їх власних надій, і прийдуть до віри і спасіння.

Як бачимо, досить багато складних думок для одного короткого уривка. А тут є ще два моменти, що заслуговують на пильну увагу.

По-перше, у в. 14 Павло каже: «Може як викличу заздрість у своїх за тілом». (Більшість перекладів пом’якшують сенс приблизно так: «… заздрощі в моїх побратимах-юдеях».) Це перекликається з 9:3: люди, про яких він пише, суть його «родичі за тілом». Павло чудово усвідомлює, що «тіло» не остання і остаточна реальність і що вона здатна відвести в хибному напрямі. Але частково в цьому і полягає його думка, і ми згадуємо, що щось схоже вже чули. У Рим. 7 Павло надзвичайно пристрасно і переконливо пише про те, як «я, наданий самому собі» спостерігає, що «тіло» повстає проти волі Божої. Потім у 9:3 він не менш пристрасно пояснює, що за власним своїм розумінням він навіть думав, чи не молитися йому про відлучення себе від Бога заради спасіння «родичів за тілом». Перед нашими очима розігрується дивна драма спасіння, повна внутрішніх конфліктів і колізій, і в неї залучені як розум, так і серце апостола.

По-друге, висловлювання про «спотикання» Ізраїлю (в. 11-12) відсилають нас до 5:20, де було сказано: «Закон же прийшов, щоб збільшився переступ». Як ми пам’ятаємо, там мова була про повторення Ізраїлем Адамового гріха, гріха усього людства. Зараз думка апостола розкривається більш повно. Виключно важливі в цьому сенсі його зауваження про те, що «занепад» Ізраїлю несе багатства світу і поганам (в. 12) і що «відкидання» Ізраїлю несе примирення, а «прийняття» – «життя з мертвих» (в. 15). Сенс такий: те, що відбувається з етнічним Ізраїлем, за задумом Божим повторює те, що сталося з Месією, Ісусом Христом. Він був понижений, щоб світ піднісся. Він був знедолений заради примирення світу і повернений до життя, щоб ми усі були живі через Нього (4:24-25; 5:8-11). Якщо можна так виразитися, Бог включив розповідь про Христа в розповідь про «народ Месії за тілом» (9:5). Павло бачить лише один спосіб зрозуміти, що відбувається з Ізраїлем: осмислити його долю по аналогії з Ісусом Христом – Тим, у Кому віднині відкрита уся заповітна премудрість Божа.

Недивно, що на своїх невіруючих співвітчизників він дивиться із скорботою і любов’ю. Недивно, що він дивиться на них з надією на їх спасіння. В їх відкиданні він бачить обличчя знехтуваного Христа, а в Його славному воскресінні – можливість того, що і вони будуть відновлені. Павло як би промовляє: доведемо розповідь до кінця, улагодимо ці старі ревнощі раз і назавжди. Якщо навчитися розпізнавати прихований задум Божий, явлений в Ісусі, усе можливе.

Попередній запис

Римлян 10:14-21

Римлян 10:14-21 – Заклик до світу і помилка Ізраїлю «Але як покличуть Того, в Кого не ввірували? А як увірують ... Читати далі

Наступний запис

Римлян 11:16-24 – 11:25-32

Римлян 11:16-24 – Дві оливи «А коли святий первісток, то й тісто святе; а коли святий корінь, то й віття ... Читати далі