Римлян 7:21-25 – 8:1-4

Римлян 7:21-25 – Подвійний Закон і нещасне «я»

«Тож знаходжу закона, коли хочу робити добро, що зло лежить у мені. Бо маю задоволення в Законі Божому за внутрішнім чоловіком, та бачу інший закон у членах своїх, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх. Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти? Дякую Богові через Ісуса Христа, Господа нашого. Тому то я сам служу розумом Законові Божому, але тілом закону гріховному…»

Коли ви вирішуєте складну математичну задачу, після закінчення ви малюєте косу риску і записуєте «результат». Те ж саме – після довгого зваженого аналізу якогось складного питання. Суддя пише звіт, завершуючи його короткими висновками.

Саме це робить Павло після закінчення розділу 7. «Тож знаходжу закона, коли хочу робити добро», – прямо як у математиці чи юриспруденції. От чому, на відміну від багатьох перекладачів і коментаторів, я вважаю невдалим переклад слова «закон» у в. 21 як «принцип». Адже міркує Павло саме про Закон, Закон Божий, Закон Мойсеїв; при слові «закон» у цьому вірші стоїть певний артикль. Якесь інше прочитання абсолютно невиправдане і довільне (виходить, що у висновках Павло пише не про те, про що писав в основній аргументації!).

І що ж апостол «знаходить» відносно Закону? За його словами, Закон як би ділиться на два закони, що призводить до колосального протиріччя усередині того «я», про яке він міркує, – усередині Ізраїлю за тілом, Ізраїлю, що живе під Законом.

Спочатку він говорить про перший з цих законів. Я хочу робити правильні речі, але зовсім поряд лежить зло! Помітне відсилання на розповідь про Каїна (Бут. 4:7). Можливо, Павло має на увазі, що як Ізраїль повторив гріх Адамів (7:7-12), так моральне банкрутство (7:14-20) нагадує Каїна (у традиційних юдейських уявленнях). Так це чи ні, тут і у в. 22 мова про те, що «я» правильно робить, що радіє Закону Божому. Уявимо собі Павла в молодості: він читає Пс. 18 і 118, з молитвою вивчає Тору вдень і вночі, намагається зануритися в неї як можна глибше, зробити її своїм способом життя, своїм диханням… Нічого поганого в цьому не було. Більше того, саме це від Ізраїлю і очікувалося.

Проте якщо ти перебуваєш «в Адамі», то чим сильніше ти приліплюєшся до Закону, тим вірніше він каже: «Ти грішник!» Гірше за те, Закон не лише викриє, але ще і стане спокушати (в. 8 і 10). Взагалі в Закону немов би з’явився поганий двійник, який діє на боці гріха всупереч тому, чого бажає «я». Це, м’яко кажучи, незвичайний погляд на Закон, але він добре узгоджується з тим, на що Павло раніше натякав.

Що означає такий парадокс? Він не цілком ясний – парадокси взагалі не піддаються повному поясненню (скажімо, світло неможливо задовільно пояснити через хвилі і частки). Напевно, так завжди буває, коли підходиш до таємниці. Звичайно, ми не повинні йти від проблеми, роблячи вигляд, що під «законом» Павло має на увазі не Закон Божий, даний Ізраїлю, а щось ще.

У результаті виходить, що «я» виявляється полоненим (в. 23). Йде битва. Розум вірного ізраїльтянина (цікаво у світлі 1:28!) б’ється на стороні бажання виконувати Закон Божий, але на іншій стороні б’ється гріх (через Адамове людство, якому Ізраїль причетний). Гірка доля Ізраїлю: покликання стати світлом світу – і при тому неминучість виявитися, подібно до інших, у гріху. Павло детальніше поговорить про неї в розділі 9. І саме тому така важлива віра в Ісуса. І звідси відповідь на питання у в. 24 («Хто мене визволить від тіла цієї смерти?»): позбавить Бог, через Месію, Ісуса Христа, Господа нашого. Христос поєднує в Собі і Ізраїль (за тілом), і Бога (Який йде на виручку). Такий сенс 8:3-4 і 9:5.

Хтось може обуритися: навіщо нам усе це знати? Для чого Павлу писати так довго про проблеми Ізраїлю під Законом? Ми живемо в XXI столітті, а не в I столітті. Більшість з нас ніколи до юдейської віри не належали і цілком ймовірно не спілкувалися з її представниками. Хіба не повинен (скажуть вони) такий важливий уривок у такому важливому листі говорити про щось актуальніше?

Це хороше запитання. Дійсно, можна писати такі тлумачення на Писання, що воно виглядатиме абсолютно неактуальним для сучасних християн. (Учені завжди повинні пам’ятати про цю небезпеку.) Проте довгі роздуми підвели мене до того, що це не лише правильне розуміння цього уривка, але саме при такому розумінні він зберігає вічну актуальність для всіх християн. Павло ясно говорить, що християни – діти Авраамові (Рим. 4; Гал. 3). Християнам з язичників він пише про «отців наших», маючи на увазі ізраїльтян, що вийшли з Єгипту (1Кор. 10:1). Якщо сучасні християни забувають про свою приналежність до цієї великої сім’ї, що виникла приблизно за дві тисячі років до Ісуса, вони відсікають себе від коренів дерева, коренів, від яких вони, як нові гілки, черпають життя (11:15-24). Тому дуже важливо одночасно бачити спадкоємність між Древнім Ізраїлем і християнською церквою і розуміти, у чому полягає новизна християнства. Багато християн роздумували над місцем Старого Заповіту в житті кожного християнина окремо і країн, що «офіційно» вважаються християнськими. Як тільки виникають подібного роду запитання, Рим. 7 стає матеріалом максимально актуальним, хоча і в чомусь дискомфортним.

Зокрема, Павло переконаний: коли Бог дав Тору, це не було «першою спробою» навчити людство в цілому основам моралі (до яких згодом додалася Нагорна проповідь). Задум Божий був куди глибшим. Проблема зла, реальна проблема, в основі питань спасіння і етики набагато серйозніша, ніж можна подумати при такому поверхневому підході. Тора була покликана сприяти здійсненню того задуму, з яким Бог призвав Ізраїль. І задум цей полягає не лише в тому, щоб навчити людей правилам моральності. Його суть – позбавлення світу від гріха і смерті.

Тому Бог послав не лише Тору, але і Свого Сина і Його Дух. Тільки так можна було довершити те, на що Тора сама по собі була не здатна. А зараз перегорнемо сторінку і прочитаємо один з найбільших розділів, колись написаних Павлом або якимсь іншим християнським автором.

Римлян 8:1-4 – Дія Бога в Христі і Дусі

«Тож немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі не за тілом, а за духом, бо закон духа життя в Христі Ісусі визволив мене від закону гріха й смерти. Бо що було неможливе для Закону, у чому був він безсилий тілом, Бог послав Сина Свого в подобі гріховного тіла, і за гріх осудив гріх у тілі, щоб виконалось виправдання Закону на нас, що ходимо не за тілом, а за духом.»

Коли ми жили в центральних графствах Англії, до мене одного разу навідалися двоє телевізійників. За їх словами, усі тільки і говорять, що про «Середню Англію». А оскільки я жив більш менш у середині Англії, їх розбирала цікавість, що я думаю.

Ідея мені здалася дещо безглуздою і, хоча ми душевно поговорили, я так і не знаю, що показали по телевізору. Власне, у декількох кілометрах на південь від місця, де ми жили, знаходилася автомобільна розв’язка під претензійною назвою «Середня точка» (нібито центр країни). Але при тій неправильній формі, яку має Англія, на звання середини можуть претендувати, напевно, ще сотні місць.

Коли я викладав в університеті, я іноді запитував студентів, який уривок вони вибрали б як центр Павлової думки. Зрозуміло, що при всій багатоплановості листів Павла, єдиної «правильної» відповіді на це запитання не існує. Але сам я, якби мене запитали, назвав би саме цей уривок. Тут і яскравий, характерно Павлів, образ Бога (Отця, Сина і Духа), і пояснення сенсу хреста, і критика юдейського Закону, і ідея виконання Закону через благовістя; тут же дуже важлива для Павла надія на те, що «жадного осуду» тим, хто в Христі. Одним словом – скарбниця Павлової думки. Недивно, що упродовж віків цей уривок був одним з улюблених у проповідників. Ним надихалися при створенні багатьох молитов і гімнів, а Бах зробив з нього цілу кантату.

При всій важливості цього вірша в традиції легко забути про його місце в загальній композиції листа (те, з чого завжди потрібно починати тлумачення!). Хоча в порівнянні з кінцем розділу 7 настрій і тональність різко змінилися, Павло продовжує все ту ж аргументацію (див. згадку про Закон у в. 1-4 і далі у в. 5-7). Аргументація, почата в розділі 7, триває в розділі 8 аж до в. 11. Там ми побачимо, як задум Закону (дарувати життя) виконується, коли Бог Духом дає життя воскресіння усім, хто належить Месії, Ісусу Христу. У цьому уривку закладається основа для цього висновку, коли Павло розкриває (пор. 3:21) «але нині» благовістя – благовістя, що вирішує проблеми і завдання, які стоять перед людством (включаючи Ізраїль).

Попутно виникає ще низка запитань (зокрема, про дію Духа), на які піде інша частина розділу. Це пов’язано з темою упевненості: їй присвячений останній уривок (8:31-39), передбачений захопленим закликом у в. 1 (з відсиланням на 5:1-11, особливо 5:1-2). Цей (8:1-4) і наступний (8:5-11) уривки одночасно завершують аргументацію в розділі 7 і вводять аргументацію в розділ 8. Тому вони такі стислі і лаконічні (хоча і простіші для розуміння, ніж деякі інші короткі формулювання Павла).

Мені подобається порівнювати Павлів стиль аргументації з розпусканням квіткових пелюсток. З мого вікна видно трояндові кущі. Зараз зима, і вони оточені снігом, але то тут, то там видно маленькі паростки. Пізньої весни з’являться бутони, а потім бутони розпустяться в чудові троянди. І тоді я згадуватиму ті самі маленькі паростки: як у них містився цілий бутон? Я його і не бачив.

Цей уривок – яскравий приклад такого стилю. В. 1 вводить головну тему, якою Павло займатиметься до кінця розділу: немає засудження тим, хто в Христі. В. 2 починає пояснення, але він такий стислий, що лише під мікроскопом можна побачити, що він означає. В. 3 і 4 розкривають сенс трохи більше. У в. 5-8 вже покажеться квітка. Нарешті, у в. 5-8 розпуститься уся троянда. Це учить нас читати Павла: не потрібно зупинятися на одному вірші і дивуватися, чому апостол не виразився зрозуміліше, дивіться на нього як на частину великої, широкої аргументації.

Немає засудження! Ця упевненість може бути переконливою лише для тих, хто усвідомив серйозність гріха і реальність суду Божого. Якщо ви не надаєте гріху великого значення і вважаєте, що і Бог не надає, то при виді Рим. 8:1, напевно, лише знизите плечима. Втім, з таким настроєм люди зазвичай і не дочитують послання до 8:1. Тут цікавіше інше: що означає «тож» на початку уривка? Адже кінець розділу 7 подібному оптимізму начебто не сприяв. Здавалося б, природніше чекати щось на кшталт: «Тож, скоро нас усіх засудять».

Звернемо увагу на наступні речення. У грецькому оригіналі в. 2, 3, 5 і 6 містять слово «бо». Воно показує, що кожен крок аргументації пояснює те, що було раніше. Немає засудження, бо Закон Духа ще не звільнив тебе від Закону гріха, бо у Своєму Синові і Його Дусі Бог засудив гріх і дарував життя, бо є два типи людей і ти відносишся до духовного типу, бо ці два типи йдуть, відповідно, до смерті і до життя. Через усе це і немає засудження.

Ні з чого не видно, що в цих віршах «закон» є щось інше, ніж Закон Божий. (Точно так, як і наприкінці розділу 3 і в розділі 7 Закон не є якийсь «загальний принцип» або «система».) Це парадокс. Дух робить те, що хотів зробити Закон: дає життя, моральне життя в сьогоденні і життя воскресіння в майбутньому. Закон поглядає на діяння Божі, знаючи, що йому самому не вдалося б цього досягнути, але радіючи тому, що відбувається. Закон виконаний (в. 4).

Але як Богові це вдається? Хіба не може гріх, старий ворог, завдати зустрічного удару? Так, це не виключено, як і самому Павлу прекрасно відомо. Проте гріху вже нанесена смертельна рана. Перш ніж серед змертвілих дерев світу промайне весняне дихання Духа, сила зла має бути переможена. А для цього гріх має бути засуджений, причому над ним не лише має бути проголошений вирок, але і відбутися страта. Павло сповіщає, що саме це сталося через смерть Сина Божого, Месії. Це місце в Павла перекликається з усіма частинами його попередньої аргументації (зокрема, ввідним формулюванням благовістя в 1:3-4).

Як працює це «богослов’я спокутування»? Павло пише із захватом, але і дуже точно. По-перше, Бог послав Свого Сина. Як ми вже бачили в 5:8, це означає, що Бог прийшов особисто (а не послав когось іншого). Уривок має сенс тільки, якщо вважати, що «Сином Божим» Павло називає тут Ісуса не просто як Христа (хоча це важливо і теж є), але як друге «я» самого Бога. По-друге, Син прийшов «в подобі гріховного тіла», – іншими словами, у саме осереддя проблеми, відміченої в розділі 7 (див. особливо 7:14 і 7:25). Як ми вже бачили в 5:20 і 7:13, через Закон «гріх став міцно грішний» (причому це відповідало задуму Божому). Ізраїль, в якому і сталося це множення гріха, виявився зібраний в одній людині, Царі-Месії. Тяжкість світового гріха виявилася зосереджена на Ізраїлі, а тяжкість ізраїльського гріха лягла на Христа. І Христос був страчений як злочинець, а над Його головою було накреслено: «Цар Юдейський». У той момент Бог засудив гріх. Він засудив гріх «у тілі». Як сказав пророк: «За наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир, Його ж ранами нас уздоровлено!» (Іс. 53:5).

Зауважимо два моменти. Павло не говорить, що Бог засудив Ісуса, але що Бог засудив гріх у тілі Ісуса. В інших місцях апостол говорить схожі речі (наприклад, 2Кор. 5:21; Гал. 3:13), але тут найчіткіше формулювання. І він використовує інший образ: старозавітна жертва за гріх. Чому?

У Старому Заповіті жертва за гріх приносилася в тих випадках, коли людина скоювала гріх через незнання (не знаючи, що грішить) або ненавмисно (усвідомлюючи гріх, але не бажаючи цього робити). У цих категоріях Павло обдумує положення Ізраїлю під Законом. «Не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню». «Нещасній людині» з 7:24 відповідає Бог, пропонуючи жертву за гріх (8:3). А на загальнішому рівні засуджений грішник з 1:18-3:20 отримує обіцяння, що для тих, хто «у Христі», «жадного осуду», бо в Христі вже сталося засудження гріха.

Зараз не торкатимемося в. 4. Він тісно пов’язаний з наступними віршами, до яких ми і звернемося. Але замислимося ще над початком розділу 8. Можливо, вам захочеться вивчити ці слова напам’ять. Нечасто можна знайти таке повне і точне пояснення того, що зробив Бог у Своєму Сині Ісусі Христі. Цей уривок подібний до цілющого джерела в пустелі, яке втамує спрагу втомленого пілігрима.

Попередній запис

Римлян 7:7-12 – 7:13-20

Римлян 7:7-12 – Коли прийшов Закон: Сінай і гріхопадіння «Що ж скажемо? Чи Закон то гріх? Зовсім ні! Але я ... Читати далі

Наступний запис

Римлян 8:5-11 – 8:12-17

Римлян 8:5-11 – Дія Духа «Бо ті, хто ходить за тілом, думають про тілесне, а хто за духом про духовне. ... Читати далі