Чи можна брати і давати гроші під відсотки?

В осмисленні цього питання, завжди важливо самому собі відповісти на низку запитань, перш, ніж отримати відповідь:

  • що про це говорить Писання?
  • кому даються гроші і з якої причини?
  • на що даються гроші?

Читаючи Біблію, ми виявляємо двояке ставлення до боргів.

По-перше, Писання допускає давати в позику (Втор. 15:6,10; 28:12; Пс. 11:15; Лк. 6:34,35).

По-друге, залишатися залежним і жити в борг – не є благословенням (Втор. 28:44; Пр .22:7; Рим. 13:8).

Також Біблія наказувала в законі не давати гроші в ріст (у борг під відсотки) своїм братам по вірі (Втор.23:19), при цьому не заборонялося давати в ріст стороннім (Втор.23:20: “… іноземцеві віддавай у ріст, а братові твоєму не віддавай у ріст, щоб Господь Бог твій благословив тебе в усьому, що робиться руками твоїми, на землі, в яку ти йдеш, щоб оволодіти нею“).

Ці та інші місця Писання (Пс.14:5; Єремії 15:10 і ін.) дають основу вважати, що лихварство засуджується Богом.

Але щоб бути чесними в освітленні цього питання дуже важливо також зрозуміти, чому ж Ісус розповів притчу про таланти, де людина, яка узяла талант, зберегла його і повернула в повній цілості, почула засудливі слова: “Тоді треба було тобі віддати срібло моє купцям, і я, прийшовши, одержав би моє з прибутком. Отже, візьміть у нього талант і дайте тому, хто має десять талантів. Бо кожному, хто має, дасться і примножиться, а в того, хто не має, відніметься і те, що має. А негідного раба вкиньте у пітьму непроглядну: там буде плач і скрегіт зубів. Сказавши це, проголосив: хто має вуха слухати, нехай слухає!” (Мф. 25:27-30).

Чому ж Ісус людину, яка не віддала гроші в ріст, навів в якості негативного прикладу?

Сенс цього уявного протиріччя криється в суті заборони на лихварство, яке ми бачимо в Писанні. Наведу невеликий уривок з книги Левит: “Якщо брат твій зубожіє і прийде в занепад у тебе, то підтримай його, чи прибулець він, або поселенець, щоб він жив з тобою; не бери від нього лихви і прибутку і бійся Бога твого; Я Господь, щоб жив брат твій з тобою; срібла твого не віддавай йому в лихву і хліба твого не віддавай йому для одержання прибутку” (Лев. 25:35-37).

Як ми бачимо, Бог строго забороняє наживатися на бідах і нещастях ближніх.

Виходячи із сказаного, слід розуміти, що всяке давання грошей у борг під відсотки, коли людина знаходиться в нужді, неприпустиме.

Якщо в когось немає їжі, і він просить у позику, то чи просто допоможіть (“Хто благодіє бідному, дає в борг Господу, і Він воздасть йому за благодіяння його” – Пр. 19:17), чи, якщо і є лише можливість дати в борг, то ніяк не під відсотки! Також в усіх таких випадках, потрібно пам’ятати, що є вірогідність, що людина не зможе віддати, і тому, даючи, потрібно керуватися словами Христовими: “Добро творіть і позичайте, нічого не сподіваючись; і буде вам нагорода велика” (Лк. 6:35). Віддасть – слава Богу, ні – так ні.

Зовсім інша ситуація описується в Ісусовій притчі про таланти. Там не йде мова про лихварство і давання грошей у позику тому, хто має потребу. Йдеться про інвестицію в тих, ХТО ТОРГУЄ.

Даючи гроші тим, хто торгує (іншими словами – вкладаючи в бізнес), людина стає як би фінансовим співучасником бізнесу.

Один вкладає в бізнес свої кошти (як інвестор, акціонер, власник), другій вкладає свою ідею (приміром, творець певного “ноу-хау” – секрету виробництва, технології, ідеї бізнесу), третій – свої управлінські здібності, час, сили, і бере відповідальність розвинути бізнес. Також існує безліч людей, які в цьому бізнесі знаходять можливість працювати і заробляти гроші.

Зрештою бізнес повинен принести прибуток, і було б нечесним, якщо на нього міг розраховувати лише один з тих, хто утілював цей бізнес у життя. Успіху не можна було б досягти без зусиль управляючого, ідеї винахідника, грошей акціонерів або інвесторів, роботи працівників.

У такому разі той, хто давав гроші – також отримує свій відсоток. Але це не гроші отримані нечесним шляхом. Це його участь у бізнесі. Фінансова участь.

Тому, коли людина бере гроші під відсотки (чи дає їх), не дізнавшись, на що вони йдуть, кому вони даються і з чого віддаватимуться, то це завжди не правильно. Той, хто в такому разі дає, стає лихварем, а той, хто бере гроші, також ризикує заробити проблеми. Тому, хто має потребу слід просто допомогти, або якщо немає можливості, то позичити НЕ ПІД ВІДСОТКИ, маючи при цьому готовність за необхідності простити. У крайньому випадку, вже краще нічого не зробити, ніж зашкодити, загнавши бідного до боргової ями і утримуючи його там “включеним лічильником!” Такі дії – просто беззаконня!

Якщо хтось вирішує мудро використовувати свої гроші і мати з них відсотки, то не в ріст їх потрібно давати, а вкладати в певну справу – сприяти своїми фінансами розвитку конкретного бізнесу. Тоді Ваші відсотки будуть отримані, як частина прибутку підприємства (бізнесу), в яке Ви вклали.

Але і тут, пам’ятайте правило, що бізнес є бізнес – не все залежить від людини. Бізнесмен (чи компанія) може збанкрутити, виявитися без прибутку чи набути інших проблем. Завжди прораховуйте ризики, допускаючи вірогідність, що гроші або їх частину можна втратити.

Завжди допускайте, що є ризик втратити вкладене, і тому все уважно досліджуйте і перевіряйте деталі.

– Пам’ятайте, що Ви вкладаєте не в щось, а в когось. Якщо справа хороша, а людина непорядна чи невірна – тікайте від цього бізнесу.

– Не вірте в нечувані відсотки від бізнесу. Прислухайтеся до досвіду економістів, а не шарлатанів.

– НІКОЛИ, НІКОЛИ, НІКОЛИ не вкладайте гроші в будь-які фінансові піраміди (явні чи приховані).

Крім всього додам, що майже весь великий бізнес будується на вкладенні грошей інвесторів, які з прибутку отримують свої дивіденди. Без цих інвестицій сучасний бізнес не міг би існувати. Фінансова участь у розвитку економіки і бізнесу не є лихварством.

Сподіваюся, у загальних рисах, я зміг відповісти, чи можна давати чи брати гроші в борг під відсотки.

З повагою, Денис Подорожний

Попередній запис

Принципи Біблії і бізнесу (закінчення)

Наступний шостий принцип назвемо так: гроші повинні працювати на тебе. Ще одна відмінність бідних і багатих у тому, що бідні ... Читати далі

Наступний запис

Як ставитись до грошей?

Гроші… Здається, що це лише нарізані аркуші паперу, але вони перетворюють друзів у ворогів і викликають настільки серйозні проблеми в ... Читати далі