Надія в цьому житті

Темою нашого вивчення буде наше особисте ставлення до Бога. Зокрема ми розглянемо одну грань характеру, яка потрібна нам для правильних стосунків з Богом. Про це рідко згадується в сучасному християнстві, і це мало розуміється більшістю християн. Проте, як вже було сказано, це є необхідним для правильних взаємин з Богом.

Якби я запропонував вам з трьох разів вгадати, про що йтиметься, то упевнений, що навряд чи хтось з вас вгадав, що я маю на увазі. Цим аспектом нашого характеру, який ми досліджуватимемо, є страх Божий. Чи викликає ця фраза певну негативну реакцію всередині вас? Страх Господній. Чи не стискувалося щось усередині вас, коли ви почули цю фразу? Чи не викликає ця фраза усередині вас певне неприємне і гнітюче почуття? Але якщо ви будете терплячими і відкритими, то зможете переконатися, що немає іншої такої якості характеру і духовного досвіду в християнському житті, яке було б бажанішим і мало більшу винагороду, ніж страх Господній.

Давайте почнемо вивчення нашої теми з прекрасного скарбу Священного Писання, який міститься в половині вірша з Другої книги Хронік. По всьому Писанню розкидано багато половинок віршів, в яких приховані великі духовні скарби. Але до тих пір, поки ми не почнемо читати уважно і обережно, ми не помітимо їх, і пройдемо повз них. Отже, Друга книга Хронік 16:9: «Тому що очі Господа оглядають усю землю, щоб підтримувати тих, чиє серце цілком віддане Йому».

Інший переклад Біблії каже: «Бог зміцнює (наділяє силою) тих, чиє серце абсолютно віддане Йому». Отже, Бог шукає людини, яку Він може зміцнити, яку Він може підтримати. І «очі Господа оглядають усю землю», шукаючи таку людину. Що повинні ми розуміти під фразою «очі Господні»? Вважаю, що відповідь ми можемо знайти в описі видіння небес, яке зробив апостол Іоанн у Книзі Одкровення 5:6: «І я поглянув, і ось, посеред престолу і чотирьох тварин і посеред старців стояв Агнець, ніби заколений, що мав сім рогів і сім очей, які є сім духів Божих, посланих на всю землю».

Інший переклад каже: «які є семигранним Духом Божим, посланим на всю землю». Отже, коли говориться що «очі Господа оглядають усю землю», шукаючи абсолютно відданих Богові людей, то ми розуміємо, що це Дух Божий, посланий на землю, серед усього людства шукає людей певного роду. Бо коли Бог знаходить таку людину, то Він може зробити надзвичайні речі для неї.

Отже, Бог шукає людину певного роду. Думаю, що дуже важливо пам’ятати про це. Бачте, насправді нам не потрібно намагатися змушувати Бога допомагати нам, або благословляти нас. Швидше ми повинні зосередити свою увагу на тому, щоб бути такого роду людьми, яких Бог хоче благословити і яким Він бажає допомогти. Бог шукає певне розташування серця. Що ж це за розташування? Писання каже: «серце цілком віддане Йому» або «серце, довершене у своєму присвяченні».

Слово «довершене» зовсім не означає те, що ти досконалий у усьому. Але, що всі сфери твого серця правильні у своєму ставленні до Бога. У твоєму серці немає нічого, що обернулося спиною до Бога. У ньому ні єдиного куточка, куди б ти не запрошував Бога, щоб Він досліджував його. Твоє серце бажає бути відкритим перед Ним, хоче побачити те, що догоджає Йому, і що Він чекає від тебе.

Отже, ми роздумуватимемо про серце, довершене для Бога, що має повне беззастережне присвячення Йому, відкрите перед Ним. Бог шукає саме такого роду людей. Чи хочете ви бути людиною такого роду? Скажу вам, що я щиро хочу цього. Я йду за Господом достатньо довго, щоб знати, що Він вірний. І я перевірив на власному досвіді, якщо Бог ставить певні умови для отримання чогось, і ми виконуємо ці умови, то Він обов’язково виконає Своє обіцяння. Бог вірний у Своїх обіцяннях!

Тому, давайте запитаємо себе сьогодні: «Чи маємо ми серце цілком віддане Богові? Чи повністю ми відкриті з Ним? Чи є в нашому серці місця, які ми намагаємося закрити від Бога? Чи є в нашому серці кімнати, ключі від яких ми наполегливо не хочемо дати Богові? Де ми хочемо жити самі по собі? Можливо, у нашому серці є десь двері, які закриті на замок і ми кажемо Богові: «Господь, Ти можеш ходити по всьому дому і досліджувати всі мої кімнати, але я не хотів би показувати Тобі того, що знаходиться за цими дверима». Це ті речі, які Бог не може благословити в повноті.

Отже, очі Господа, Дух Божий оглядають землю, шукаючи людини, в серці якої немає закритих дверей, жодного таємного темного куточка, немає відмовок, немає непокори. У чому суть такого сердечного відношення? Я вірю, що ця суть криється у фразі: Страх Господній.

Що повинні ми розуміти під страхом Господнім? Вірю, що страх Господній пов’язаний з першою заповіддю. От перша заповідь, як вона представлена в книзі Вихід 20:2-3. Господь каже Своєму народу: «Я Господь, Бог твій, нехай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм» (чи «окрім Мене»).

Багато з нас, хто виріс у християнському середовищі, настільки знайомі з цією заповіддю, що часто проходять повз неї, не замислюючись про те, що вона означає. Ми не повинні мати інших богів, окрім Істинного Бога. Ні, і не може бути нічого в нашому житті, що могло б піднятися на той же рівень, на якому знаходиться Бог. Місце Бога в нашому серці і нашому житті має бути абсолютно особливим. Бог не розділить трон нашого серця ні з ким, і ні з чим іншим.

Є дуже сильна фраза в книзі Буття 31:42. Яків говорить зі своїм тестем Лаваном. У них сталася суперечка, і Яків каже, що якби Господь не піклувався про нього, то Лаван обдурив би його. От як тут сказано: «Якби не був зі мною Бог батька мого, Бог Авраама і страх Ісаака, ти тепер відпустив би мене ні з чим».

Зверніть увагу на фразу: «Бог Авраама і страх Ісаака». У деяких перекладах слово «страх» пишеться з великої букви: «Страх Ісаака» – це ім’я Боже, це Бог Ісаака. Ісаак, як ми знаємо, був батьком Якова. Давайте поміркуємо над цим: чого ти боїшся, є твоїм богом.

Є певний страх, який робить те, чого ти боїшся, твоїм богом. Це вірно як у позитивному, так і в негативному сенсі: якщо ти боїшся істинного Бога, то Він – твій Бог; але якщо ти боїшся чогось неправильного, тоді ти робиш це своїм богом.

Чи зустрічали ви людей, які абсолютно пригнічені страхом перед чимось? Можливо це рак. Я не хотів би бути немилосердним, але деякі люди настільки бояться раку, що практично зробили рак своїм богом. Пам’ятайте, до чого ви живите певного роду страх, то ви робите вашим богом.

Далі, такий страх Господній і таке ставлення до Бога не залишає місця для нейтралітету. Мудрість Божа каже в Притчах 8:13: «Страх Господній – ненавидіти зло; гордість і зарозумілість і злу путь і підступні вуста я ненавиджу».

Як бачите, не залишається місця для нейтралітету. Якщо ти боїшся Господа, то повинен ненавидіти зло, і не йти з ним на компроміс. Страх Господній диктує дуже сильні почуття стосовно зла. Людині, яка змиряється і йде на компроміс із злом, бракує страху Господнього.

Особливо, за словами мудрості, ми повинні відмовлятися від трьох речей: гордості, зарозумілості (злий путь або зла поведінка) і підступні вуста. Ці три речі несумісні з мудрістю і із страхом Господнім: зле ставлення, зла поведінка і зла мова.

Наступний запис

Страхи, які не від Бога

У вступній частині, ми встановили три дуже важливих моменти. По-перше, Божий Дух досліджує всю землю, шукаючи людину з певним розташуванням ... Читати далі