Чому в Біблії робиться акцент на страх Божий?

Коротко відповідаючи на це запитання можна сказати так: українська Біблія використовує слово “страх” для декількох різних слів оригіналу. Усі ці слова оригіналу так чи інакше містять у собі якесь значення слова “страх”, але все таки досить сильно відрізняються одне від одного за своїм основним значенням.

Вивчаючи тексти Писання зі словом “страх” можна дійти висновку, що існує два види страху.

1) Коли я реально щось боюся, мої коліна починають тремтіти і я намагаюся втекти, сховатися, і нічого вже не можу ні робити, ні думати. Але в будь-якому випадку, я намагаюся сховатися, закритися від джерела страху, зробити щось, щоб усунути це джерело з мого життя.

2) Коли я відчуваю страх Божий, мої коліна теж можуть почати тремтіти, але я НЕ хочу втекти від джерела мого страху, навпаки, я хочу бути як можна ближче до Нього, бо я дуже добре розумію, що в Ньому і знаходиться сила мого порятунку від усіх інших страхів, які я відчуваю в пункті 1.

Так, Бога можна боятися двояко. Переважна більшість людей бояться Бога тваринним страхом, страхом перед покаранням, яке може зійти від Нього. Це боязнь нашої плоті, нашої гріховної істоти, яке розуміє, що не можливо встояти перед Тим, Хто є вогнем‚ що поїдає (див. Євр. 12:29) всяке нечестя.

А от ті люди, які набули в серці своєму любов до Бога і стоять на шляху розуміння Бога, бояться не Його Самого, а тієї ситуації, коли Його керівної сили, яка стримує всі мерзенності, не буде в їхньому житті, тому якщо це станеться, вони знову почнуть плодити зло, спотворюючи свої шляхи, і знову опиняться під впливом зла, як свого власного, так і того, що виходить від інших людей.

Істинне благоговійне ставлення до Творця світів (благоговійний страх) веде людину до того, що вона хоче все більше часу знаходитися в присутності цієї нескінченної сили і справедливості, цієї нескінченної милості і любові, все більше бажає зрозуміти Того, перед Ким схиляється її серце, до Кого спрямовані всі її бажання. Не переспорити Його, не звинуватити Його в чомусь, не пред’явити Йому претензії, не себе виправдати перед Ним… (благоговійне ставлення до Бога якраз не дасть їм це зробити), а саме зрозуміти Його, зрозуміти все, що Він говорить. І тут відбувається дивне перетворення: чим краще людина розуміє Бога і те, що Він говорить, тим кращою сама людина стає!

Виходить, що справжній віруючий відчуває стосовно Бога страх перед Його силою, величчю, довготерпінням, милосердям, справедливістю, любов’ю. Це коли починаєш молитися і раптом розумієш, що звертаєшся до Того, Хто нескінченно величезний, Чиє одне тільки слово може згорнути цілі галактики в точку і прибрати цю точку в небуття… і тоді стає страшно… хто я – і Хто Він, навіть подумати про можливість порівняння страшно… і серце раптом відчуває неймовірне потрясіння від Його до мене любові… адже Він чує мене і не просто чує, Він бажає чути мене… порошинку… Той, Хто тримає у Своїх руках міріади зірок, дихання кожної живої істоти, бажає вічно бачити мене поряд з Ним, Він бажає, щоб я думала про Нього, як про свого Батька.

Наприкінці я хочу процитувати біблійний вірш, який, на мій погляд, підсумовує все, чим являє страх Господній:

Страх Господній – ненавидіти зло; гордість і зарозумілість і злу путь і підступні вуста я ненавиджу” (Притчі 8:13).

Якщо ваше серце, наприклад, час від часу прибріхує, примушуючи і ваші вуста прибріхувати, то ви не маєте страху Господнього, бо він обов’язково породив би у вашому серці ненависть до будь-якого прояву брехні, тому що брехня – це зло (Пр.12:22). Помітьте, що тут не говориться про страх брехуна перед покаранням за те, що він робить! Мова просто про те, що той, хто має в собі страх Господній, ненавидить брехню… тому що Господь ненавидить брехню. Людина реально благоговіє перед Богом, бажає Його присутності у своєму житті, любить Бога настільки, що починає любити те, що Господь любить, і ненавидіти те, що Господь ненавидить.

Автор: Олександра Ланц

Попередній запис

Дорогоцінний страх

Страх Божий – поняття, про яке в наш час говорити особливо важко. Життя сучасної людини набагато ситніше, легше, безпечніше, і ... Читати далі

Наступний запис

Чи правда, що християни утримуються від зла із страху перед покаранням?

Міф і його викриття Міф: Християни утримуються від аморальних вчинків через страх перед божественним покаранням, тоді як невіруючі можуть і ... Читати далі