Чи гроші зло?

Люди часто задаються питанням: “Якщо гроші це зло, чому ми повинні дякувати Богові за те, що Він дав нам їх?” – На це провокаційне запитання відповідають:

Віктор Білоусов:

Часто люди задаються подібним запитанням, але хто сказав від імені Божого, що гроші є злом?

Гроші не є зло – це лише засіб обміну різних благ.

У Священному Писанні дано багато обіцянь про матеріальні благословення.

Біблія учить нас, що злом є риса вдачі, яка визначає неправильне ставлення до грошей, – “сріблолюбство”.

«Бо корінь усього лихого є сріблолюбство, віддавшись якому, деякі ухилилися від віри і самі себе віддали багатьом скорботам» (1Тим. 6:10).

«Ученики вжахнулись від слів Його. Але Ісус знову говорить їм у відповідь: діти, як тяжко тим, хто надіється на багатство, увійти в Царство Боже!» (Мк. 10:24)

Що ж обіцяє дати Бог?

«І щоб ти не сказав у серці твоєму: “моя сила і міць руки моєї придбали мені багатство це”, але щоб пам’ятав Господа, Бога твого, бо Він дає тобі силу здобувати багатство, щоб виконати, як нині, завіт Свій, який Він клятвою утвердив батькам твоїм» (Втор. 8:17,18).

Господь дає силу людині. Силу і можливість бути со-творцем і управителем ресурсами (Мф. 25 роз. – притча про таланти).

Любов до грошей – по суті до накопичення як самоцілі, є великим соціальним злом. Економічні кризи виникають у тому числі через пожадання грошей. Коли гроші приносять користь лише одній людині, а іншим людям втрати – це гріх. Коли ж гроші стають благом для багатьох (відповідальне заповнення потреб людини, створення робочих місць, забезпечення державних і соціальних структур, економічний розвиток) – це благословення від Бога.

* * *

Василь Юнак:

Ніхто і ніколи не говорив, що гроші – це зло. Гроші самі по собі нейтральні, а от їх використання може призвести або до добра, або до зла. Але от, що говориться в Біблії: “Бо корінь усього лихого є сріблолюбство, віддавшись якому, деякі ухилилися від віри і самі себе віддали багатьом скорботам” (1Тим 6:10).

Не гроші, а ЛЮБОВ ДО ГРОШЕЙ є зло. Якщо людина має пристрасть до накопичення грошей, якщо вона тремтить побачивши гроши, якщо вона за гроші готова поступитися моральними принципами, то от це і є зло. Так само лихим може бути пристрасть до багатьох інших речей.

Гроші – це інструмент обміну цінностями. Одна людина вирощує помідори, друга пшеницю, третя робить посуд або шиє одяг. Якби не було грошей, то могло би вийти замкнуте коло, яке не так легко розірвати: хазяїну помідорів потрібен одяг, але продавцеві одягу потрібні не помідори, а пшениця; у той же самий час власникові пшениці не потрібні ні помідори, ні одяг, а посуд… Наявність універсального інструменту обміну вирішує цю задачу з легкістю. Чи проблема в грошах? У даному випадку вони допомагають. Але ставлення окремої людини до грошей може зруйнувати взаємини між людьми, та і взаємини з Богом часом руйнуються через пристрасть до грошей.

За матеріалами сайту http://www.bible.com.ua

Попередній запис

Гроші у світлі Біблії

Біблія розглядає працю, як засіб заробітку: Ефесян 4:28: «Хто крав, більше не кради, а краще працюй, роблячи своїми руками корисне, ... Читати далі

Наступний запис

Принципи Біблії і бізнесу

Читаючи різну бізнес літературу, я був здивований, наскільки часто принципи багатих людей, які і зробили їх багатими, співпадають з тим, ... Читати далі