Луки 16:1-9 – 16:10-18

Луки 16:1-9 – Притча про догадливого домоправителя

«Оповів же Він й учням Своїм: Один чоловік був багатий, і мав управителя, що оскаржений був перед ним, ніби він переводить маєток його. І він покликав його, і до нього сказав: Що це чую про тебе? Дай звіт про своє управительство, бо більше не зможеш рядити. І управитель почав міркувати собі: Що я маю робити, коли пан управительство відійме від мене? Копати не можу, просити соромлюсь. Знаю, що я зроблю, щоб мене прийняли до домів своїх, коли буду я скинений із управительства. І закликав він нарізно кожного з боржників свого пана, та й питається першого: Скільки винен ти панові моєму? А той відказав: Сто кадок оливи. І сказав він йому: Візьми ось розписку свою, швидко сідай та й пиши: п’ятдесят. А потім питається другого: А ти скільки винен? І той відказав: Сто кірців пшениці. І сказав він йому: Візьми ось розписку свою й напиши: вісімдесят. І пан похвалив управителя цього невірного, що він мудро вчинив. Бо сини цього світу в своїм поколінні мудріші, аніж сини світла. І Я вам кажу: Набувайте друзів собі від багатства неправедного, щоб, коли проминеться воно, прийняли вас до вічних осель.»

Одного разу після служби до мене підійшла жінка і запитала, як розуміти ці слова. Цей уривок читався як друге повчання, тоді як перше повчання було висловлюваннями пророка (думаю, з Єз. 18), в яких він засуджує різні гріхи, зокрема – позичання грошей у ріст, або лихварство. Вона, мабуть, усе уважно вислухала і не могла пов’язати уривки один з одним. Чи дійсно Біблія проти того, щоб заробляти на чужих грошах, і чи дійсно Біблія, а точніше сам Ісус, учить нас провертати фінансові махінації, щоб згодом нам було легше позбавитися від труднощів?

Проблема ускладнюється через традиційний переклад 9-го вірша, з якого виходить, ніби ви можете купити собі пропуск на небо; а також через двозначність 8-го вірша, з якого важко ідентифікувати особу «пана», що дає пораду неправедному домоправителеві. Чи той це пан, який згаданий вище, або під Паном Лука розуміє Господа, тобто Ісуса? Як тут розібратися?

Спочатку нам потрібно зрозуміти, про що конкретно говорить ця притча. Складається враження, ніби пан і сам нечистий на руку. Євреям заборонено було давати гроші під відсоток, але люди обходили цю заборону, замінюючи гроші маслом і пшеницею як найбільш ходовими продуктами. Цілком імовірно, що управитель відняв з боргу саме ту кількість масла і пшениці, яке надбавив як відсоток сам пан. При цьому відсоток на масло був вищий, ніж на пшеницю. Якщо в кожному випадку він зменшував борг до первинного об’єму позичених продуктів, боржники мали бути в захопленні, але пан не міг притягнути до відповідальності управителя, оскільки для цього йому довелося б публічно визнати свої темні справи. Тому, коли пан почув про це (вважаю, що в 9-му вірші йдеться, безумовно, про цього пана, а не про Ісуса), він не міг не захопитися розумним підходом свого управителя.

Друге, що слід зрозуміти, – ідею цієї притчі з урахуванням загального контексту, в який її поміщає Лука. Адже це все-таки притча, а не нотація про те, як слід поводитися з грошима, хоча, як і в притчі про покликаних на бенкет у 14-му розділі, ми знаходимо тут певний етичний урок, який, втім, спочатку затуляє собою основну ідею.

Якщо поглянути на цю історію про пана і управителя під іншим ракурсом, багато що проясниться. Пан – це Бог; управитель – це Ізраїль. Передбачається, що Ізраїлю доручено розпоряджатися власністю Бога, і він у відповіді за неї перед Богом. Але Ізраїль – як ми бачили в більшій частині цього Євангелія – не зумів впоратися зі своїм завданням, і йому погрожує швидка відставка. Що ж робити Ізраїлю?

Відповідь фарисеїв: ще більше скрупульозно дотримувати приписи Закону, щоб Ізраїль досяг як можна більшої святості. Результатом цієї вимоги, як ми бачили, було відкидання якраз тих людей, до яких звертався Ісус. У цій притчі Ісус вказує на те, що, оскільки Ізраїлю погрожує криза, відповідь має бути іншою: залишити обережність, забути про правила і умовності, додані фарисеями до Закону, і будь-якими способами завойовувати собі друзів. Так чинили б «сини цього світу», а «сини світла» – тобто ізраїльтяни – повинні б чинити так само, навчаючись у заповзятливих людей світу цього, щоб здолати кризу, що насувається на їх покоління.

Таким чином, Ісус радив не копити гроші і землі, а використовувати їх, наскільки це можливо, для придбання друзів. Настає криза, і можуть знадобитися інші будинки, яким не загрожує руйнування («вічні оселі», але не в значенні небесного притулку після смерті).

Ця притча, схоже, безпосередньо стосується ситуації, в якій знаходилися слухачі Ісуса. Яке ж застосування вона може знайти в наш час?

Зрозуміло, вона не має нічого спільного з рекомендацією хитрувати в діловій або особистій фінансовій сфері. Швидше, вона радить нам простіше ставитися до всіляких зайвих правил і умовностей, які ми один одному нав’язуємо (не в останню чергу в церкві) і які виявляються для нас важливіше за саме Євангеліє. Церква проходить через бурхливі часи і часто потребує переоцінки цінностей. Двадцяте століття бачило занепад так званих «магістральних» церков – традиційних деномінацій – у багатьох частинах світу і розквіт, поширення нових церков, не в останню чергу в країнах третього світу. Що треба робити традиційним церквам, коли їм погрожує занепад? Можливо, вони повинні навчитися мислити поза умовностями, бути готовими набувати собі нових друзів, долаючи бар’єри безглуздих традицій, залишити обережність і знову виявити в істинному євангельському братерстві будинок, якому не загрожує руйнування.

Луки 16:10-18 – Настанови про управління майном

«Хто вірний в найменшому, і в великому вірний; і хто несправедливий в найменшому, і в великому несправедливий. Отож, коли в несправедливім багатстві ви не були вірні, хто вам правдиве довірить? І коли ви в чужому не були вірні, хто ваше вам дасть?

Жаден раб не може служить двом панам, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а другого знехтує. Не можете Богові й мамоні служити! Чули все це й фарисеї, що були сріблолюбці, та й стали сміятися з Нього. Він же промовив до них: Ви себе видаєте за праведних перед людьми, але ваші серця знає Бог. Що бо високе в людей, те перед Богом гидота. Закон і Пророки були до Івана; відтоді Царство Боже благовіститься, і кожен силкується втиснутись в нього. Легше небо й земля проминеться, аніж одна риса з Закону загине. Кожен, хто дружину свою відпускає, і бере собі іншу, той чинить перелюб. І хто побереться з тією, яку хто відпустив, той чинить перелюб.»

Благополуччя – це вбивця. Близько половини газетних заміток так чи інакше присвячена грошам – створюваним за їх допомогою блиску і розкоші, жаху внаслідок їх втрати, постійним скандалам між людьми через гроші. Грань між бізнесом і махінаціями, як це відомо, розмита. Коли подарунок стає хабаром? Коли можна заробити на чужих грошах, а коли не можна? Крім того, існує маса способів легкого здобутку грошей – розбій, злодійство та інші способи, старі як світ.

Притчею про сріблолюбство Лука підводить нас до вчення про гроші, розділ закінчується іншою притчею, де гроші складають і сюжет, і головну тему. Цей уривок містить одні з найрізкіших і найпряміших застережень Ісуса про небезпеку благополуччя, і досвід показує, що не церква, ні світ так і не послухали їх. Лише зрідка подекуди можна побачити розкаяння і рішучість наслідувати ясне Ісусове вчення.

Сенс притчі вияснюється в перших віршах, а точніше, у слові вірність. Гроші – це не те, що маєш, а те, що тобі довірене. Бог довіряє людям власність і чекає, що вони її використовуватимуть на славу Божу і на благо Його дітей, а не заради власної величі. Окрім цього гроші, згідно з нашим уривком, покликані вказувати на справжні багатства, що очікують нас у житті прийдешньому. Ми навряд чи можемо здогадуватися, що це за багатства; але вони є і вони дійсно належать нам на відміну від грошей, якщо тільки ми навчимося вірності тут і тепер.

А якщо не навчимося, то розриватимемося між двома панами. В Ісусові дні ця ситуація була особливо актуальною. Як у більшості селянських співтовариств, там були одиниці заможних людей і ціла армія бідняків. До багатих відносилися і первосвященики (в Єрусалимі археологи знайшли декілька їх розкішних будинків), так що всякий виступ проти багатих був виступом і проти них. Фарисеї більше були пов’язані з народним рухом; але, вважаючи землю невід’ємним елементом своєї релігії, вони також піддавалися спокусі прирівняти володіння землею і пов’язане з нею благополуччя до Божого благословення. Суворі застереження наприкінці 14-го розділу вже показали, що все відбувається зовсім інакше. А тут Ісус стверджує, що Божі поняття не просто в чомусь відрізняються від людських, але абсолютно до них протилежні.

Чи каже тут Ісус щось нове? Фарисеї цілком могли заперечити Йому, вказавши на юдейський Закон. Останній, як відомо, містить багато такого, що спонукає людей бачити в багатстві знак Божого благовоління. Ісус, безумовно, має іншу думку, у свою чергу також підкріплену пророчими писаннями. Врешті-решт, хіба сам Закон не повелівав Ізраїлю піклуватися про бідних і тих, хто має потребу? Втім, ставлення Ісуса до Закону не було однозначним, і нам треба глибше вникнути у вірші 16-17.

Ісус дивиться на Закон і Пророків (тобто на все те, що ми називаємо Старим Заповітом) як на окремий епізод в історії виконання Божого задуму. Закон і Пророки – це не останнє слово Бога; їх вплив тягнеться до часу Івана Христителя, а після цього часу настає Царство Боже. Там, де є присутнім Ісус, відбувається щось нове; проте це не означає, що Закон і Пророки говорили неправду чи стали тепер чимось недоречним. Їх сенс міцний і незмінний. Вони ясно вказують на наміри Божі, нехай навіть самі по собі вони не здатні принести на землю новий мир і створити новий світ, що твориться Богом через Ісуса Христа. Коли ж Бог здійснить через Ісуса задумане, Закон і Пророки поглядатимуть на це зі схваленням, хоча самі по собі вони не могли б таке здійснити. Про це частково говорить наступна притча в 16-му розділі.

Слово про розлучення включене сюди, мабуть, як приклад заповіді, яку багато євреїв вважали за краще відкласти в бік. Лише найстрогіші з юдейських учителів у цей час підтримували ту абсолютну заборону на розлучення, яку можна знайти в таких старозавітних уривках, як, наприклад, Малахії 2:14-16. Як цей підхід застосовний сьогодні в пастирській практиці – це інше питання, і детальнішу відповідь на нього ми знайдемо у вченні Матвія (5:32; 19:9) і Павла (1 Кор. 7).

Поглянувши на весь уривок у цілому, ми побачимо в ньому заклик до вірності: вірності у використанні грошей, більшій відданості Богові, ніж грошам, вірності наших сердець, а не просто бездоганності нашої поведінки, вірності Царству, яке настало з приходом Ісуса, вірності в наших сім’ях. Як тільки ми починаємо думати про гроші, про землю або про інших людей як про те, що ми можемо присвоїти і володіти, ми відходимо назад від свого покликання бути справжніми людьми, справжніми дітьми Божими, і робимо крок назустріч іншому пану, завжди готовому поповнити ряди своїх слуг.

Попередній запис

Луки 15:11-24 – 15:25-32

Луки 15:11-24 – Притча про блудного сина: батько і його молодший син «І Він оповів: У чоловіка одного було два ... Читати далі

Наступний запис

Луки 16:19-31 – 17:1-10

Луки 16:19-31 – Притча про багача і Лазаря «Один чоловік був багатий, і зодягався в порфіру й віссон, і щоденно ... Читати далі