Діти в домі (закінчення)

Брат повинен оберігати і захищати сестру

Історію про Чарльза і Мері Лем часто розповідають, тому вона добре знайома. У ранньому віці сестра, збожеволівши, нанесла смертельні поранення матері. Відтоді вона була схильна до періодів безумного насильства. Коли проявлялися застережні симптоми хвороби, Чарльз і Мері рука об руку йшли в лікарню, де вона повинна була залишатися певний час. Один із друзів розповідає про те, як несподівано зустрів Чарльза і Мері, які, взявшись за руки і ридаючи, йшли вузенькою лісовою стежиною в божевільню. Ці випробування Чарльз Лем ніс на своїх плечах не рік і не два, але тридцять п’ять років, і завжди з любов’ю і терпінням. Так! Брат має бути захисником своєї сестри!

Він повинен захищати її ще от від чого. Кожен молодий чоловік знає брудних і аморальних однолітків. Він не може стояти і дивитися, як такий покидьок стає другом його чистої сестри. Як хороший брат він попередить її про характер цього негідника. А сестра поступить розсудливо, звертаючись до брата за порадою і думкою про хлопця, з яким вона хоче почати близькі стосунки. І брат поступить розумно, по секрету і щиро поговоривши з сестрою про дівчину, з якою він хоче зустрічатися. Дівчата знають дівчат, а хлопці – хлопців. Сестра знатиме, чи щира дівчина і чи гідна братової уваги, або вона приховує свою істинну вдачу, спокушаючи його. Хороша сестра поділиться з братом своїми думками, а брат з сестрою. Сестра і брат будуть натхненням чистоти і чеснот один для одного.

Найбільша трудність, з якою стикаються молоді люди сьогодні, – як зберегти себе в чистоті. Вони часто чують слова: “Усі так роблять”, – але це брехня! Припустимо, ми скажемо, що всі вживають наркотики. Чи правда це? Ні! Будь-якому хлопцеві чи дівчині важко зберігати своє життя в чистоті, проте ми повинні зробити саме такий вибір. Тиск з усіх боків спонукає здатися. Але Бог каже: “І не віддавайте членів ваших гріхові як знаряддя неправди, але представте себе Богові як таких, що ожили з мертвих, і члени ваші – Богові як знаряддя праведности” (до Римлян 6:13).

Частенько хлопці зазнають більш сильні і підступні спокуси, ніж дівчата. Для таких випадків корисно запам’ятати: “Вас спіткала спокуса ніяка інша, тільки людська; і вірний Бог, Який не попустить вам, щоб ви були спокушені більше, ніж можете, але разом із спокусою дасть і полегшення, щоб ви могли перенести” (1 до Коринф’ян 10:13).

І кожна сестра може виявитися корисною в подібній ситуації! Вона може бути прикладом у діях і ставленні, настільки чистою і привабливою, що пам’ять про її характер супроводжуватиме брата в подорожі світом і захищатиме його. При спокусі від диявола, він згадає про сестру, і думки про неї принесуть відразу і гидливість до спокусниці. Кожній дівчині варто прагнути до такого впливу на життя брата. Вона може зробити чесноту такою привабливою, що він завжди відкидатиме гріх. Найвищий комплемент для сестри – слова брата про те, що він хоче одружися на дівчині, схожій на неї. “Хто знайде доброчесну дружину? ціна її вища за перли” (Притчі 31:10).

Кожен брат повинен показувати сестрі приклад хорошого, чистого і благородного чоловіка. Його характер і мова, а також християнське свідоцтво мають бути ясним орієнтиром у тому, що їй шукати в чоловікові. “Добра людина з доброго скарбу серця свого виносить добре, а зла людина з лихого скарбу серця свого виносить зле: бо з повноти серця промовляють уста її” (Лука 6:45). Отже, його приклад направлятиме її при виборі чоловіка. Завдяки життю і характеру брата, її ідеали будуть настільки високими, що тільки найбільш гідний зможе завоювати її; і вона буде в безпеці.

У слові “безпека” сьогодні є велика потреба. Багато ЗМІ, такі як телебачення, журнали та Інтернет заповнені порнографією. Моральні норми в багатьох публічних місцях катастрофічно низькі. “Нарешті, браття мої, що тільки істинне, що чесне, що справедливе, що чисте, що любе, що гідне слави, що тільки чеснота й похвала, про те помишляйте” (до Флп. 4:8). Багато дівчат не усвідомлюють свої великі можливості і відповідальності. Нація ніколи не піднімається вище за жінок, а чоловіки хороші лише настільки, наскільки жінки спонукають їх бути такими. Ми не прагнемо покласти на плечі жінок непомірний тягар відповідальності, проте сестри вдома і жінки в цілому тримають у своїх руках долі братів і інших молодих людей, часто не усвідомлюючи того.

Брати і сестри повинні зберігати любов і прихильність один до одного упродовж усього життя. Розійтися і втратити один одного легко. Зміна місця проживання, переїзд з однієї країни в другу, зростання сімей і розбіжність інтересів і обов’язків заважають близькості, теплоті і кріпості сімейних уз. Проте, це можливо. У нас є такі засоби зв’язку, яких історія раніше не знала. Якщо виникає питання, кожен з них може звернутися до другого за порадою. Так має бути! Так воно і є в багатьох християнських сім’ях. Брати і сестри з однією спадщиною, із спільними спогадами про дім мають бути пов’язані один з одним. Сім’я – це створений Богом осередок, і він встоїть не лише в цьому світі, але і упродовж усієї вічності. Так давайте жити з почуттям відповідальності і любові, з терпінням один до одного і взаємодопомогою, щоб ми були якнайкраще готові до вічного життя.

Якщо ваші сімейні узи ослабли, якщо в колись тісні відносини проникли холодність і байдужість, нерозуміння і критика, зробіть усе можливе, щоб повернути колишню близькість. Дзвінок по телефону, лист поштою чи електронне повідомлення можуть стати першим кроком до відновлення минулих уз. Подумайте про це.

Попередній запис

Діти в домі

"Ось і діти – насліддя від Господа; нагорода від Нього – плід утроби" (Псалом 126:3). Найбільш хвилююче видовище – новонароджене ... Читати далі

Наступний запис

Спогади про дім

Кожен день залишає спогади. Вони постійно поповнюються і відточуються, набуваючи кінцевої форми. Часто ми годинами просиджуємо з дітьми і онуками, ... Читати далі