Луки 3:1-9 – 3:10-20

Луки 3:1-9 – Проповідь Івана Христителя

«У п’ятнадцятий рік панування Тиверія кесаря, коли Понтій Пилат панував над Юдеєю, коли в Галілеї тетрархом був Ірод, а Пилип, його брат, був тетрархом Ітуреї й землі Трахонітської, за тетрарха Лісанія в Авіліні, за первосвящеників Анни й Кайяфи було Боже слово в пустині Іванові, сину Захарія. І він перейшов усю землю Йорданську, проповідуючи хрищення покаяння для прощення гріхів, як написано в книзі пророцтва пророка Ісаї: Голос того, хто кличе: У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому! Нехай кожна долина наповниться, гора ж кожна та пригорок знизиться, що нерівне, нехай випростовується, а дороги вибоїсті стануть гладенькі, і кожна людина побачить Боже спасіння! А Іван говорив до людей, хто приходив, христитися в нього: Роде зміїний, хто навчив вас тікати від гніву майбутнього? Отож, учиніть гідний плід покаяння. І не починайте казати в собі: Маємо батька Авраама. Бо кажу вам, що Бог може піднести дітей Авраамові з цього каміння. Бо вже он до коріння дерев і сокира прикладена: кожне ж дерево, що доброго плоду не родить, буде зрубане та до огню буде вкинене.»

Уявіть собі велику повінь. Древні міста несподівано виявляються затопленими. Рівень води коливається в межах 1-2 метрів. Люди цього не чекали і ніяк не можуть повірити, що таке сталося.

Якщо влада досить передбачлива, вона зробить усе від неї залежне, щоб евакуювати жителів з їх осель і не дати їм потрапити в біду. Органи влади пошлють повідомлення в незатоплені райони міста про небезпеку, що наближається, з наполегливим проханням терміново евакуюватися. Вони оголосять про це по радіо і телебаченню. Велика небезпека вимагає невідкладних дій.

Саме так вчинив Іван Христитель. Зазвичай ми не чекаємо, що проповідники стануть от так ходити від селища до селища і сповіщати про небезпеку. Навіть політики рідко повідомляють нас про те, що от-от станеться біда, а якщо і повідомляють, то, як правило, їм мало хто вірить. Але люди повірили Івану і прийшли до нього, щоб прийняти хрищення, занурившись у води Йордана.

Навіщо це було треба і як занурення в Йордан могло позбавити людей від небезпеки?

Введення Луки в історію Івана Христителя призначене для того, щоб вказати нам конкретний час, в який відбувалися описані події, але не лише для цього. За простим перерахуванням імен і місць можна розгледіти історію утисків і лих, що сягнули максимуму.

Римське володарювання над Ізраїлем тривало вже близько ста років, але лише в 6 р. Р. Х. туди був призначений постійний намісник, який оселився в Кесарії (на Середземноморському узбережжі) і в якого був також опорний пункт в Єрусалимі. Цезар Август, перший імператор, помер у 14 р. Р. Х., і його місце зайняв безжальний Тиберій, якого в східних частинах імперії вже почитали як бога. Санкціоноване Римом правління на півночі країни двох синів Ірода Великого, Ірода Антипи і Пилипа, було дуже хистким, але південь, включаючи Єрусалим, знаходився під безпосереднім контролем Риму. Більшість юдеїв не вважали синів Іродових реальними правителями; на них дивилися як на самозванців, що перейняли в Риму просту науку залякувати і пригноблювати. Ненабагато краще були первосвященики. Народні рухи опору спалахували і згасали, іноді – будучи жорстоко пригніченими. Усім було зрозуміло, що далі так тривати не може. Щось мало статися. Але що?

Благочестиві євреї пристрасно чекали від Бога нового одкровення. Деякі вірили, що, пророчий голос, що замовк на якийсь час, одного разу зазвучить з новою силою. Багато хто чекав, що виникне якийсь рух, через який Бог відновить колишній заповіт і виведе Ізраїль з рабства до нової свободи. Старі пророки говорили про часи оновлення, пов’язуючи їх з новим приходом Бога. У них було найсмутніше уявлення про те, на що це буде схоже, але, коли палкий молодий пророк з юдейської пустелі став обходити міста і селища із звісткою, що довгожданий час настав, вони з жадністю вчепилися в його слова.

Хрищення, занурення, у води річки Йордан було потужним символом оновлення. Коли народ Ізраїльський вийшов з Єгипту (цю історію знали усі, оскільки вона згадувалася на Пасху і в інші свята), Бог провів його крізь води Червоного моря, Синайську пустелю і, нарешті, Йордан і ввів у Землю обітовану. Тепер вони знову знаходилися в рабстві – у власній країні! – і бажали нового Виходу, який зробив би їх знову вільними. Відколи старозавітні пророки оголосили, що це рабство – наслідок гріха Ізраїлю, а конкретніше, – його ідолопоклонства, стало ясно, що новий Вихід, коли він станеться, буде безпосередньо пов’язаний з питанням вірності Богові. Пророки говорили, що вийти з рабства можна лише «звернувшись» до Бога усім серцем і душею; тобто «покаявшись». «Верніться ж до Мене, і вернусь Я до вас!» – казали пророки (Малахії 3:7).

У цьому і полягала місія Івана: «хрищення покаяння заради прощення гріхів». Іван робив те, про що сказано в пророка Ісаї: готував шлях, яким сам Господь повернувся б до Свого народу. Час прийшов. Позбавлення стояло біля дверей.

Але люди були ще не підготовлені. Насправді, якщо врахувати, що обряд обмивання спочатку входив у ритуал, за допомогою якого язичники приєднувалися до народу Божого, Іванів заклик до самого Ізраїлю христитися (тобто зробити обмивання), говорив сам за себе. Жалюгідний стан народу не був тільки наслідком складної політичної ситуації; кожен окремий його представник потребував того, щоб співвіднести з моральними принципами своє повсякденне життя. Іван не думав обмежуватися одним лише зовнішнім обрядом, адже багато хто міг прилучитися до нового руху формально. Раз Бог вирішив знову відвідати Свій народ, значить, на те були серйозні підстави. В усякому разі, Він прийшов не для того, щоб просто сказати: ви діти Авраамові і у вас усе буде гаразд. Бог несе спасіння і позбавлення тому, що Він святий і вірний заповіту, який Він уклав зі Своїм народом. Але з цієї ж причини Він несе не лише милість, але і суд. Жодних поблажок!

Іван використовує образ, який пізніше розвине Ісус. Дерево має приносити плоди, а якщо воно їх не приносить, то його слід зрубати (див. Лк. 6:43-45). Плід повинен показати, що покаяння було справжнім. Це попередження ніколи не застаріває, і сьогодні кожен, хто хрестився, повинен прийняти його близько до серця. Не можна вважати, що, раз вже ми, завдяки хрещенню, стали причасниками великої християнської таємниці, нового Виходу, значить, Бог повністю нами задоволений, нехай навіть з нашого боку не сталося жодних доказів нашого покаяння. Звичайно, християнське життя є щось набагато більше, ніж просто покаяння, але і без покаяння воно не мислиме. Духовне зростання починається з послуху. Якби Іван з’явився на наших вулицях з мегафоном, що б він сказав нам сьогодні?

Луки 3:10-20 – Іван Христитель і його оточення

«А люди питали його й говорили: Що ж нам робити? І сказав він у відповідь їм: У кого дві сорочці, нехай дасть немаючому; а хто має поживу, нехай робить так само. І приходили й митники, щоб христитись від нього, і питали його: Учителю, що ми маємо робити? А він їм казав: Не стягайте нічого над те, що вам звелено. Питали ж його й вояки й говорили: А нам що робити? І він їм відповів: Нікого не кривдьте, ані не оскаржайте фальшиво, удовольняйтесь платнею своєю. Коли ж усі люди чекали, і в серцях своїх думали всі про Івана, чи то він не Христос, Іван відповідав усім, кажучи: Я хрищу вас водою, але йде ось Потужніший за мене, що Йому розв’язати ремінця від Його взуття я негідний, Він христитиме вас Святим Духом й огнем! У руці Своїй має Він віячку, і перечистить Свій тік: пшеницю збере до засіків Своїх, а полову попалить ув огні невгасимім. Тож багато навчав він і іншого, звіщаючи Добру Новину народові. А Ірод тетрарх, що Іван докоряв йому за Іродіяду, дружину брата свого, і за все зло, яке заподіяв був Ірод, до всього додав іще й те, що Івана замкнув до в’язниці.»

Комікс зображує скептика, що волає до Небес: «Боже! Якщо Ти там, скажи – що нам робити!»

У відповідь чує Голос: «Нагодуйте голодних, прихистіть бездомних, творіть правду!»

Скептик виглядає стривожено. «А вийде?» – запитує він.

«От і Я думаю, вийде?» – відповідає Голос. Схоже, Іван Христитель не гаяв даремно часу, уникав зайвих слів і не вдавався до суперечок відносно моралі. Детальний розбір Закону стосовно різних ситуацій був не для нього: голе теоретизування лише віднімало час і сили від справжньої справи – від пояснення того, як влаштований світ і як жити в ньому конкретній людині. Звичайно, хтось міг нарікати на те, що Іван нічого не говорив людям, що не мали двох сорочок або надлишку їжі, але якраз у цьому і була вся мораль. Люди, які приходили христитися, присвячували себе на те, щоб стати частиною народу Ізраїльського, світлом світу. Довгі дискусії, подібні тим, що ми знаходимо в писаннях рабинів, були ні до чого, та і не було часу для них. Потрібні були практичні правила. «У кого дві сорочці, нехай дасть немаючому; а хто має поживу, нехай робить так само». Усім була ясна суть. Подібно до великих старозавітних пророків, Іван бачив, як багаті багатіють, а бідні бідніють; треба було якось змінювати цю ситуацію.

Деякі випадки особливо цікаві. Нікому не подобається платити податки навіть у найсприятливіші часи. Тоді ж деякі мита стягувалися просто по примсі місцевих правителів, які безсовісно набивали власні кишені і мовчазно дозволяли митникам робити те ж саме. Іван не каже, що митники повинні перестати працювати для ненависних хазяїв; він не пропагує безробіття. Але їм слід тільки заробляти на хліб і не більше того. Жодного збагачення за кошт власного народу. Пізніше ми зустрінемо в Євангелії Луки багато інших митників.

Наступна група – солдати. Ймовірно, це були солдати з Іродового війська; навряд чи римські солдати приходили до юдейського пророка, щоб брати участь у ритуалі, сенс якого ставав зрозумілим лише в контексті національної історії Ізраїлю. Як і митникам, Іван не говорив їм, щоб вони відмовилися від своєї професії, – їм слід було перестати зловживати своїм становищем. Жодного розбою, жодного застосування грубої сили заради безкарного грабежу населення! «Удовольняйтесь платнею своєю» – не означає відмовитися від участі у військових походах, за які влада платить солдатам удвічі більше грошей; інфляція, яка постійно підкрадається, бич сучасної західної економіки, була фактично незнайома римському світу першого століття, і збільшити річний дохід у тих умовах не складало великих труднощів. Але солдати не повинні скаржитися на низьку плату у виправдання свого мародерства («Ірод мало нам платить, так що в нас немає вибору»).

Прості, ясні вказівки; але якщо люди стануть їх наслідувати, вони продемонструють у своєму ремеслі те, що називається свідомістю. Це відбувається не саме собою, але тільки якщо люди щиро розкаюються у своїй провині, яка завдає шкоди суспільству. Але це не все. Іван – не просто поборник морального відродження; він не просто сповіщає, що настав час великого позбавлення, великого нового Виходу. Він – глашатай Месії.

Звичайно, існував «цар юдейський». Ірод Антипа, хоча він був офіційно «тетрархом» (тобто чимось на кшталт дрібного князька), старанно відроджував Храм, що само по собі виражало претензію на царський титул. Врешті-решт, цар Соломон був першим будівельником Храму, і деякі з видатних царів Ізраїлю перебудовували чи реконструювали Храм. Ірод сподівався успадкувати титул свого батька, царя юдеїв.

Але Іван думав по-іншому. Істинний Месія, істинний цар Юдейський, от-от мав прийти, і Його прихід ніс із собою нищівний вогонь суду. Уявлення про Месію як про Суддю, а не тільки Спасителя, було нерозривно пов’язане зі сподіваннями євреїв; Месія принесе світу Божу справедливість, а це означає назвати зло по імені і розібратися з ним. Іван говорить про Месію, застосовуючи образи «віячки» і «вогню»: лопати, якою користується фермер, щоб відокремити пшеницю від полови, і вогню, в якому спалюють вже відокремлену полову. Це не зовсім той образ Ісуса, до якого звикли більшість західних християн; але це визначено біблійний образ, і ми не можемо на нього не зневажати.

Ірод Антипа мав зв’язок з Іродіядою, дружиною свого брата Пилипа; вона розлучилася з Пилипом (нечувана справа з погляду юдейського Закону) і вийшла заміж за Антипу. Відкрите звинувачення Іваном цього волаючого кровозмісного союзу було не просто моральним осудом. Оскільки Ірод претендував на роль царя юдеїв, подібна поведінка перетворювала його на лжецаря. Помазаник Господній ніколи б не поводився так. Як Ілля протистояв Ахаву (1 Царів 17-18), так і Іван безстрашно звинувачував Ірода – і за це йому довелося відповісти.

Сам Ісус міг би запропонувати більш розроблене вчення, ніж Іван, і свого часу ми розглянемо цей момент. Але ніколи згодом Він не відступав від двох речей, висловлених тут Іваном. З одного боку, Його місія, так само, як і місія Івана, полягала в тому, щоб утілювати в цьому світі Божу справедливість у поведінці Своїх послідовників. З іншого боку, Він, як Іван, твердо протистояв дому Іродовому і Своєю публічною діяльністю скидав його, засновувавши по суті справи власну партію з прибічників і послідовників. Його уявлення про Царство Боже радикально відрізнялося від Іродових уявлень: згідно з Ісусом, правда Божа повинна проявитися не в багатстві і царській величі – ідеалах цього світу, а в любові і справедливості, які, врешті-решт, зустрінуться на Хресті.

Попередній запис

Луки 2:21-40 – 2:41-52

Луки 2:21-40 – Семен і Анна «Коли ж виповнились вісім день, щоб обрізати Його, то Ісусом назвали Його, як був ... Читати далі

Наступний запис

Луки 3:21-38 – 4:1-13

Луки 3:21-38 – Хрищення Ісуса і Його родовід «І сталося, як христились усі люди, і як Ісус, охристившись, молився, розкрилося ... Читати далі