Чому?… чому?…

Хочемо збагнути втрату близької особи. Зрозуміння причин смерті особливо важливе для тих, хто раптово втратив близьких, унаслідок аварії, вбивства чи самогубства. Це дуже важливий крок у процесі перемагання смутку. Тоді ми запитуємо: «Чому саме він або вона?», «Чому саме тепер?», «Чому саме так?». Можна знайти відповіді на деякі з цих запитань, наприклад на те, за яких обставин відбулася смерть. Однак, є питання, на які не вдасться знайти відповіді. Наприклад, чому хтось захворів саме на цю недугу, чи це було слушно, чому хтось помер саме так і т. д. Навіть якщо ми не знайдемо відповіді на ці запитання, варто задумуватися над ними. Вони дозволять нам знайти причини, чому дана особа не мусила була померти саме так, саме тоді. Потреба відповідати на питання, на які насправді відповісти неможливо, є частиною природного процесу перемагання смутку.

Пошуки сенсу смерті наводять нас на питання, які стосуються справедливости життя та його вартости. З утратою коханої особи ми втрачаємо власні життєві ідеали. Уникання важких питань про сенс життя може призвести до духовної смерті, до втрати віри в життя. Спроба відійти від цих питань – не найкращий вихід. Також не надто допомагають інші готові пояснення, відповіді на кшталт: «Такою була Божа воля», «Треба з цим погодитися». Вони завдають ще більше болю, а смуток лише нагромаджується і не дає можливості впоратися зі стражданням. Перемагання цього стану полягає в тому, щоб ставити запитання, а не діставати готові відповіді. Контакт з іншими особами, які також пережили втрату когось близького, які розуміють наш біль і духовно підтримують нас, а не намагаються віднайти відповіді на наші сумніви, може допомогти нам впоратися з цими питаннями. Присутність і зосереджене слухання допомагає сумній особі віднайти релігійні та духовні цінності, ствердити життєві істини, знову віднайти сенс життя.

Смерть близької особи має вплив не лише на думки, а й на емоційний та духовний стани людини. Часом дехто, з найкращих міркувань, може натякати вам на те, що і якою мірою маєте відчувати в цей час. Насправді ж такі люди не знають, про що говорять. Лише особа, охоплена смутком, справді знає, що вона відчуває.

Ці незвичні відчуття відкривають світ, в якому опинилася особа, яка «подорожує» бездоріжжям смутку. Емоції, які з’являються, цілком природні та потрібні. Тому маємо ставитися до них, як до своєрідного життєвого уроку. Найбільш характерною рисою жалоби є те, що людина переживає не постійні інтенсивні емоції, а короткотривалі і посилені «поштовхи», періоди посиленого страху та «психічного» болю. В такі моменти вона сумує за померлою особою та оплакує її. На початку такі емоційні вибухи трапляються дуже часто, та з часом вони зменшується і з’являються лише тоді, коли щось нагадує про втрату Це може бути якась дрібничка, наприклад: за рік після смерті дитини мама знаходить іграшку або світлину. Іноді лавину болючих емоцій може викликати, як ми уже згадували, перший підсніжник, перший соняшник, перший день весни, Перше вересня, День Матері і т. д. Такі ситуації посилюють страждання після втрати близької особи. Приходить час, коли смуток втишується, та вистачає одного слова або думки, щоб біль повернувся із збільшеною силою і зламав нас.

Це звичні реакції. Кожен з нас має право, щоб за кимсь сумувати. Буває, що людина навіть відчуває короткотривалий духовний і фізичний параліч. У таких ситуаціях не можна заперечувати цих почуттів, мусимо прийняти їх. Вони сильніші, аніж нам здається. Тому добре на якийсь час відпочити від щоденних обов’язків і зосередитися на тих емоціях. Це має тривати доти, доки ми не почнемо їх контролювати. Сильні емоційні стани можуть бути причиною автомобільних аварій або ж фахових помилок. Тому треба уважно прислухатися до тих думок, почуттів та форм поведінки, які супроводжують нас на бездоріжжі болю. Вони, зазвичай, з’являються саме тоді, коли ми їх найменше сподіваємося. Коли ж ми усвідомимо, що це нормальна реакція, то не виникатиме переконання, що ми «от-от збожеволіємо». Так можна віднайти позицію пошуку нового життя.

Попередній запис

«Відшкодування»

Часом знайомі радять не розповідати про своє страждання та біль. Така позиція лише призводить до посилення цих відчуттів. Вираження болю ... Читати далі

Наступний запис

Знечулення

У перші дні після втрати близької особи можна впасти у стан знечулення та відчужености. Тоді дійсність набуває інших вимірів, частина ... Читати далі