Марка 12:28-34 – 12:35-44

Марка 12:28-34 – Головна заповідь

«А один із тих книжників, що чув, як вони сперечались, та бачив, як добре Він відповідав їм, приступив та й спитався Його: Котра заповідь перша з усіх? Ісус відповів: Перша: Слухай, Ізраїлю: наш Господь Бог – Бог єдиний. І: Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї! Це заповідь перша! А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе! Нема іншої більшої заповіді над оці! І сказав Йому книжник: Добре, Учителю! Ти поправді сказав, що Один Він, і нема іншого, окрім Нього, і що Любити Його всім серцем, і всім розумом, і всією душею, і з цілої сили, і що Любити свого ближнього, як самого себе, це важливіше за всі цілопалення й жертви! Ісус же, побачивши, що розумно той відповідь дав, промовив до нього: Ти недалеко від Божого Царства! І ніхто не насмілювався вже питати Його.»

Що ви схопите, вибігаючи з палаючого будинку? Звичайно ж дитину, якщо вона сама не зможе йти. А якщо дитина вибіжить сама – тоді гроші. Комп’ютер. Паспорт і інші документи. Пам’ятне фото. Годинник, подарований дідусем. Лист улюбленої людини.

Відбігши на безпечну відстань, ви бачите, як горить усе інше ваше майно, і усвідомлюєте сенс щойно здійсненого вчинку: ви зробили вибір. Те, що ви врятували, вам дорожче столів і стільців, фарфорового і кришталевого посуду, одягу, книг, побутової техніки, тисячі речей, що наповнювали ваш будинок. Ви зрозуміли, що для вас головне.

Таке питання книжник, знавець права, задав Ісусу. Яка заповідь найважливіша за всі у величезному єврейському Законі? За що хапатися в критичний момент? На чому заснований вибір і як бути з усім іншим?

Йдеться зовсім не тільки про побудову «кодексу особистої етики», але спершу займемося цим аспектом. Єврейський Закон заснований на поклонінні Богові і любові до Нього, бо людина, створена за образом Божим, повністю відбувається і набуває себе лише в любові і поклонінні Тому, чий образ вона носить. Напівзаходи недопустимі: серце і душа, розум і сила – усі сторони людського життя – з готовністю беруть участь у служінні єдиному істинному Богові. Усе, що ми робимо, слід робити в ім’я Його. Якщо б ми зуміли прожити так хоч один день, Царство Боже настало б на землі, як і на небі. Ісус стверджує, що, завдяки Його служінню і місії Царства, ця заповідь тепер доступна для нас.

Але мало цього: законознавець просив вказати йому лише головну заповідь, а Ісус приєднує до неї другу, таку важливу для всієї Його місії, що умовчати про неї неможливо: «Люби свого ближнього, як самого себе». Це не означає любити ближнього вище себе або замість себе, але всім людям ми повинні виявляти ту ж турботу і повагу, що і самим собі. В інших Євангеліях (наприклад, Лк. 10) ця розмова передана детальніше. Якби люди жили згідно цієї заповіді, найтяжчі проблеми вирішувалися б за один день. І знову Ісус наполягає, що Його місія по настанню Царства зробила виконання цієї заповіді можливою. Він вимагає, щоб Його послідовники жили по ній, тому що Бог нині виконує давню обіцянку відновити серця людей. Так розуміють Його слова Павло та інші.

Але є у відповіді Ісуса книжникові інший важливий сенс. Його «перша заповідь» співзвучна головній єврейській молитві «Шема» («Шема» – означає «Слухай» – «Слухай, Ізраїлю».) Набожні євреї і в наші дні, як за Ісусових часів, повторюють цю молитву щодня. Ісус стверджує: через Нього, Його вчення і справи, які Він прийшов здійснити в Єрусалимі, ключова молитва і головне сподівання юдаїзму збуваються. Це не «нова релігія» або новий спосіб життя, чужий давній мрії віруючого єврея, – це виконання Закону і пророків.

Але звідси напрошується висновок, надзвичайно важливий для усього Єрусалимського епізоду в Марка. Розміркувавши над відповіддю Ісуса, законник сам зробив цей висновок, який Ісус не вимовляв вголос, але який, поза сумнівом, мав на увазі: якщо такі головні заповіді, якщо це і означає любити Бога, служити Йому і поклонятися, то Храм, з щоденним, щотижневим і річним циклом жертвопринесень просто не потрібен. У пору кризи як і раніше необхідно любити Бога і ближніх, а жертвопринесення втрачають сенс.

Книжник схопив цю Ісусову думку і погодився з нею. Частково і тому Ісус зробив публічний акт у Храмі: Він приніс те виконання Закону, при якому Храм безнадійно застарів. От чому Ісус хвалить Свого співрозмовника словами, від яких у кожного б перехопив дух: «Ти недалеко від Божого Царства!».

Отже, на одному рівні цей епізод допомагає нам повніше зрозуміти, як Ісус розумів Свою місію і чому вважав необхідним оспорити центральне положення Храму в сучасній Йому релігії – позиція, що викликала в багатьох обурення і породила безпосередню небезпеку для Його життя. Ісус твердо вірив, що через Його месіанську діяльність Бог дасть людям можливість любити Його і любити один одного по-новому, так, як обіцяли пророки, любити любов’ю, що виходить з оновлених сердець і оновленого життя.

На іншому рівні це кидає виклик і нам, сучасним християнам. Чи можна побачивши наші церкви, наш спосіб життя, суспільства, що іменує себе «християнським», здогадатися, чого хотів від людей Христос, чиїми послідовниками ми себе вважаємо? Поставимо те ж питання по-іншому: що залишається непохитним під час кризи для вас і вашої общини? Любов до Бога і ближнього? Чи гонитва, в якій кожен рятує лише самого себе?

Марка 12:35-44 – Син Давидів і вдовина лепта

«Потому Ісус відповів і промовив, у храмі навчаючи: Як то книжники кажуть, що ніби Христос син Давидів? Адже той Давид Святим Духом сказав: Промовив Господь Господеві моєму: сядь праворуч Мене, доки не покладу Я Твоїх ворогів підніжком ногам Твоїм! Сам Давид Його Господом зве, як же Він йому син?

І багато людей залюбки Його слухали. Він же казав у науці Своїй: Стережіться тих книжників, що люблять у довгих одежах проходжуватись, і привіти на ринках, і перші лавки в синагогах, і перші місця на прийняттях, що вдовині хати поїдають, і моляться довго напоказ, вони тяжче осудження приймуть!

І сів Він навпроти скарбниці, і дививсь, як народ мідяки до скарбниці вкидає. І багато заможних укидали багато. І підійшла одна вбога вдовиця, і поклала дві лепті, цебто гріш. І покликав Він учнів Своїх та й промовив до них: Поправді кажу вам, що ця вбога вдовиця поклала найбільше за всіх, хто клав у скарбницю. Бо всі клали від лишка свого, а вона поклала з убозтва свого все, що мала, свій прожиток увесь…»

Завершальний епізод у дворі Храму: Ісус задає слухачам складну загадку, на яку вони не можуть відповісти. Епізод завершується невеликою, але дуже виразною сценою біля храмової скарбниці. Ця сцена і загадка лежать в абсолютно різних площинах, але, як ми переконаємося, на глибшому рівні вони відповідають одна одній.

Почнемо із загадки, з питання про Владику Давидового і сина Давидового. Упродовж багатьох сторінок Євангеліє від Марка зачіпало проблему месіанства в цілому і покликання Ісуса зокрема, повертаючись до неї знову і знову. З розділу 8 ця тема наростає, і от вже сам Ісус безпосередньо заговорив про це.

Хто ж такий обіцяний Месія? Що нам відомо про нього? Марко вибирає саме цей момент для обговорення, оскільки очищення Храму викликало в народу і керівництва схоже питання – «Хто він, Ким він Себе вважає», а відповідь, що мається на увазі: «Він – Месія, Який має владу над Храмом». Усі розмови, що сталися за очищенням Храму, – питання про Іванове хрищення, притча про злих виноградарів, питання про податок Цезарю – усе так чи інакше співвідноситься з цим ключовим питанням.

Ісус ставить під сумнів традиційні єврейські уявлення, засновані на давній традиції Писання, зокрема на Пс. 2 і 88 і особливо на 2 Царів 7, де говориться про великого царя, який народиться в сім’ї Давидовій. Відразу обмовимося: ні Марко, ні сам Ісус не заперечують походження Ісуса від Давида. Рання Церква одностайно стверджувала, що Він був нащадком царського роду (Рим. 1:3; Мф. 1:17; Лк. 2:27,32). Але Ісус ставить під сумнів думку, ніби Месія лише цар з роду Давидового, оскільки Він має бути не лише «сином Давидовим», але і Його Господом.

Ісус посилається на Пс. 109, який у ранній Церкві став гімном про вознесіння Ісуса і Його пануванні над світом. Він виходить з припущення, що псалом написаний самим Давидом, але з’ясовується, що в цьому тексті Давид іменує когось своїм «Владикою», тобто цей хтось «старший» за Давида, а не молодший, як нащадок. Хто ж це? Ми вже звикли до того, що висловлювання Ісуса часто несуть додатковий сенс, що Він не роз’яснює до кінця Свої загадки, вказуючи ними на більшу істину, яку Він хотів би передати людям, але її неможливо висловити безпосередньо (принаймні, у даний момент).

Мабуть, тут Він говорить приблизно наступне: роздумуючи над месіанством з погляду цього псалму, ви переконаєтеся, що Месія (який, ніхто не сперечається, буде з роду Давидового) у той же час є той, кого Давид іменує Владикою. Ісус підводить куточок завіси, за якою ховається найбільша з усіх таємниць. Він – не лише Месія, що явився з царськими повноваженнями в Єрусалим і Храм. Він помре, звершуючи істинне Царство (хоча учні цього ще не зрозуміли) – але і це ще не все, бо Ісус здійснює цю місію не просто як нащадок Давидів, але як його Владика.

Марко не готовий виразити цю ж думку якось інакше, але перші християни досить скоро виявили, що деякі застосовані до Месії формули – наприклад, «Син Божий» – можуть наповнитися новим значенням, стати вираженням приголомшливої ідеї, що все перевертає: Ісус не лише проповідував втручання Бога Ізраїлю в історію і наближення Царства, але вважав себе втіленням Бога Ізраїлю, Який здійснює цей месіанський акт. Месіанство виявилось, так би мовити, оболонкою, костюмом, який Бог пристосував для власних цілей. Ісус знаходить передвістя такої концепції вже в псалмах.

Після вірша, процитованого Ісусом, у тому ж псалмі говориться про прийдешнього Царя або Владику як про священика, священика довіку, і тим самим цитата повертає нас до тієї теми, яка кипить і вирує, намагаючись прорвати поверхневий шар, з того самого моменту, як Ісус увійшов до Єрусалиму, і яка все-таки прорветься в той час, коли Ісус з’явиться перед Кайяфою в розділі 14. Ісус претендує на владу над Храмом, на право вимовити над Храмом Божий суд, не лише як пророк, але як і Цар, не лише як Цар, але як первосвященик навіки, і не лише як Цар-священик, але і як живе втілення Бога Ізраїлю. Важко, майже неможливо разом охопити всі ці аспекти, але заднім числом ці основні теми освітлюють усе Євангеліє від Марка і багато в чому прояснюють місію Ісуса.

Розділ завершується коротким застереженням проти деяких законників, їх претензій і зарозумілості. Вони виступають важливо і славляться своїм благочестям, а турбуються тільки про те, як би набити кишені. Схоже, відтоді світ мало змінився: не лише юристи, але і політики, і інші цивільні вожді знову і знову напускають на себе показну принциповість, людинолюбство та інші чесноти, а думають тільки про гроші. Разючий контраст: Владика Давидів зійшов на землю як син Давидів і не використав свій родовід для придбання популярності чи багатства, але віддав Своє життя.

Віддати життя – така тема короткої завершальної сцени, в якій Ісус протиставляє багачам, які щедро жертвують у Храмову скарбницю від свого лишка (і нехай усі бачать, скільки вони поклали), бідну вдову, яка віддала «все, що мала, свій прожиток увесь», дві мідні монети, на які могла купити собі того дня їжу. Її жертва, як ні мала, визнана досконалою. І якщо перечитати цю сцену у світлі розмови, яка щойно відбулася, про сина Давидового і Владику Давидового, між ними виявиться несподівана спорідненість: на вигляд здавалося, що вдова кладе «лише» дві монети, а вона поклала все, що мала. Так і Месію вважали «лише» сином Давидовим, земним царем серед земних царів, а насправді це Владика Ізраїлю віддавав Себе людям цілком і повністю, віддавав усе, що мав, усе, що Він є.

Під кінець розділу ми завмираємо в очікуванні. Ісус проголосив Божий суд над Храмом і оголосив, що має найвищий з усіх мислимих авторитетів, щоб здійснити цей суд. Але Він не може не знати, що Його вчинок призведе не лише до нерозумінь і суперечок на території Храму, але і до арешту, суду і страти. Що буде тепер з Храмом? Що станеться з Ісусом? Як пов’язані їх долі? Цим темам присвячений наступний розділ.

Попередній запис

Марка 12:13-17 – 12:18-27

Марка 12:13-17 – Чи платити податки кесареві «І вони вислали деяких із фарисеїв та іродіянів до Нього, щоб зловити на ... Читати далі

Наступний запис

Марка 13:1-13 – 13:14-27

Марка 13:1-13 – Знамення кінця «І коли Він виходив із храму, говорить Йому один із учнів Його: Подивися, Учителю яке ... Читати далі